Hrady a zámky, kde to žije po celý rok

Hrady a zámky, kde to žije po celý rok

Tisk

hrady cely rok perexTéměř každý ví, že hrad či zámek otevřený po celý rok, je Pražský hrad, Hluboká nebo Špilberk. Ale zajímavé tipy na výlet po celý rok najdete i jinde.

Dobříš
Zámek Dobříš nedaleko od Prahy je otevřen celoročně široké veřejnosti včetně zámecké expozice. Zámek nabízí také možnost ubytování a konání společenských akcí. 

Červený Újezd
Na zámku je muzeum českého venkova, skanzen v krásných zahradách, nebo restaurace Krčma, která připravuje nejrůznější krajové speciality. 

Mníšek pod Brdy
Zámek nabízí prohlídku  pokojů posledních majitelů v tom stavu, jak je opustili. Zámek nabízí i relaxaci v zámeckém parku.

Pražský hrad
Je tradičním sídlem českých panovníků a od roku 1918 také sídlem prezidenta republiky, je nejnavštěvovanější památkou Česka. Postupnými přístavbami a úpravami Pražského hradu vznikl jeden z největších hradních komplexů na světě, který denně navštěvují tisíce návštěvníků.

hrady cely rok2

Brandýs nad Labem
Zámek byl oblíbeným sídlem habsburských panovníků. Významná renesanční památka s dochovanou sgrafitovou výzdobou je otevřena pro veřejnost a zrestaurované sály a interiérová expozice podávají svědectví o pobytech všech císařů monarchie, kterým zámek patřil až do roku 1918. 

Hrádek Helfenburk u Úštěka
Hrad Helfenburk, nazývaný také Hrádek, postavili v první polovině 14. století Ronovci, ale už roku 1375 se dostal do vlastnictví pražského arcibiskupství. Hrad je volně přístupný po celý rok.

Chebský hrad
Hrad typu císařské falce je jednou z nejvýznamnějších románských památek České republik; k nejlépe dochovaným částem patří hradní kaple sv. Erharda a Uršuly a Černá věž, součást románského opevnění. 

Zámek Libice
Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, který v roce 1699 vypracoval, na podnět tehdejšího majitele panství, Arnošta Pachty z Rájova, osobitý projekt nového sídla.

hrady cely rok1

Staré Hrady
Hrad a zámek Staré Hrady leží v Českém ráji, jižně od Jičína. Otevřeno celoročně.

Slezskoostravký hrad
Slezskoostravský hrad je místem, kde se pravidelně pořádají koncerty, jarmarky, divadelní představení a jiné kulturní akce.

Zámek Sychrov
Novogotický zámek Sychrov, který sloužil jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů, nabízí 3 návštěvnické okruhy, noční prohlídky, ukázky sokolnictví, koncerty.

Zámek Mělník
V zámku jsou umístěné rodinné sbírky rodiny Lobkowiczů. Návštěvu zámeckých vinných sklepů lze spojit s ochutnávkou vín z vlastních vinic. Restaurace s výhledem na soutok řek Labe a Vltavy a proslulé vinice svaté Ludmily nabízí široký výběr vín a gurmánských specialit.

hrady cely rok

Zámek Radim
V roce 1610 Záruba z Hustiřan na místě bývalé tvrze postavil renesanční zámek, který se téměř v původní podobě zachoval dodnes. Zámek je otevřen celoročně a návštěvníkům nabízí zimní i letní prohlídkové okruhy.

Zámek Lednice
Zámek je součástí Lednicko-valtického areálu. Kníže Alois II. z Lichteinsteina nechal Lednici přebudovat na reprezentační letní sídlo v duchu anglické gotiky. Dnes je celý Lednicko-valtický areál součástí UNESCO.

Zámek a pivovar Dětenice
V letech 1998 – 2000 byl zámek Dětenice renovován a po 60 letech znovu otevřen veřejnosti. Na zámku se konají historické programy, rokokové plesy a středověké hostiny. V sousedství zámku je opravena historická budova pivovaru se středověkou krčmou a výrobou vlastního piva. 

Klášterec nad Ohří
Expozici porcelánu ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze nabízí zámek v Klášterci nad Ohří.

Zámek Dub u Prachatic
Novogotický zámek se nachází asi 10 km severně od Prachatic. Budovu zámku obklopuje park s exotickými dřevinami.

hrady cely rok3

Zámek Zbiroh
Zbirožský zámek vznikl ve 13. století. Návštěvníci tu mohou zažít středověkou hostinu s programem za doprovodu kejklířů, muzikantů a tanečnic.

Zámek Blansko
Muzeum Blansko, které sídlí na zámku v Blansku, nabízí devět stálých expozic včetně fiktivní chemické laboratoře barona Reichenbacha v zámeckém sklepení. 

Nové Hrady
Historický hrad z 13. století nabízí tři prohlídkové trasy v ledním období a jednu v zimě.

Karlštejn
Gotický skvost na jihozápad od Prahy, nechal v roce 1348 vystavět Karel IV., aby zde uchoval vzácné korunovační klenoty. 

Tvrz Orlice u Letohradu
Středověká tvrz Orlice leží na okraji Letohradu. Památka nabízí rozsáhlé možnosti turistického, sportovního a kulturního vyžití.

Zámek Děčín
Zámek, ležící nad soutokem Labe a Ploučnice, patří mezi nejvýznamnější historické památky severních Čech.

Horní hrad u Stráže nad Ohří
Hrad a zámek Horní Hrad také řečený Hauenštejn je středověký strážní hrad nedaleko Stráže nad Ohří, rozšířený a upravený v polovině 19. století ve stylu anglické novogotiky.

Hluboká nad Vltavou
Zámek Hluboká je ideálním výletním cílem pro milovníky historie, romantiky a na své si zde přijdou i vyznavači sportovních aktivit. 

Hrad Rožmberk
Prohlídková trasa hradu Rožmberk přivádí návštěvníky nejen do doby posledních Rožmberků, Viléma a Petra Voka, ale představuje také slavný rod Buquoy, který držel hrad od roku 1620 až do konce druhé světové války.

Hrad Křivoklát
Ppatří k nejvýznamnějším a nejstarším královským hradům v České republice. Jeho předchůdcem byla lovecká stanice, zmíněná v Kosmově kronice už kolem roku 1109–1110. Své jméno získal snad podle křivých základů nebo nízkých křivých stromů, tzv. klátů.

Hrad Loket
Středověký hrad na výrazném skalním ostrohu, za tří stran obklopený řekou Ohří, je srdcem malebného městečka. Díky 26 m vysoké hradní věži si mohou návštěvníci vše prohlédnout z ptačí perspektivy, včetně náměstí s barokním sloupem Nejsvětější Trojice, historických měšťanských domů a zbytků hradeb.

Zámek Loučeň
Romantický zámek s rozlehlým parkem, labyrintáriem a celou řadou dalších zajímavostí nabízíí expozici české větve rodiny Thurn-Taxis a života na zámku na přelomu 19. a 20. století.


Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

GUMIČKOVÁNÍ NENÍ JEN PRO HOLKY

GUMICKOVANI 200Někdo říká, že gumičkování je jenom pro holky. Ale já si myslím, že to není pravda. Gumičky jsou dnes všude a dá se z nich dělat tolik pěkných věcí.

 

...

Divadlo

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...

Film

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ...