Noční prohlídky Chrámu svaté Barbory

Noční prohlídky Chrámu svaté Barbory

Tisk

 Barbora1Chrám svaté Barbory zve zájemce i o letošních prázdninách pod své klenby, kde budou moci zažít jedinečnou atmosféru večera provoněného kadidlem a osvětleného svíčkami. 

 

 

Čeká je prohlídka přízemí i vyšších pater katedrály, včetně ukázky hry na varhany. Z vnitřní galerie bude možné obdivovat jak Riedovo mistrovské zaklenutí chrámových lodí, tak důmyslný vnější opěrný systém katedrály. Průvodce zájemcům vyloží nejen historii chrámu, ale také hlubokou symboliku a duchovní obsah této nádherné stavby.

Chrám svaté Barbory, klenot pozdní gotiky, je spolu s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele a historickým centrem Kutné Hory zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Chrám je zasvěcen panně Barboře, patronce všech, kdo mají nebezpečné povolání, zejména horníkům. Právě horníci se nejvíce zasloužili o rozkvět středověkého města i stavbu katedrály.
Počátky stavby, které sahají do druhé poloviny 14. století a jsou spojeny s parléřovskou hutí. Na její činnost navázala řada dalších geniálních umělců a stavitelů, mimo jiné i slavný Benedikt Ried. Ten je autorem tzv. empory (vnitřní galerie v patře katedrály), koncepce nezaměnitelných stanových střech a krouženého zaklenutí hlavního prostoru chrámu.

Barbora2

V polovině 16. století, když v kutnohorských dolech došlo stříbro, musela být stavba provizorně ukončena. Následující staletí přinesla vlnu rekonstrukcí, zejména v barokním duchu. Současná podoba chrámu je z přelomu 19. a 20. století, kdy proběhla celková obnova chrámu.
Chrám svaté Barbory je galerií zejména vzácných gotických fresek a kamenického umění, svou stopu zde však zanechaly všechny generace. Hlavní lodi vévodí renesanční kazatelna s barokním obložením. Učení a zbožní jezuité chrám vybavili množstvím barokních oltářů, soch a maleb.

Barbora1

Místo a termíny konání prohlídek: Chrám svaté Barbory Kutná Hora vždy od 20 hodin: středa 12.7.2017; středa 19.7.2017; středa 26.7.2017; středa 2.8.2017; středa 9.8.2017; středa 16.8.2017; středa 23.8.2017; středa 30.8.2017.
 
Zdroj: Česká inspirace UNESCO

 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Je libo českou fantasy pohádku?

pekelny plast 200Pekelný plášť je literární debut mladé české spisovatelky Simony Machálkové. Titul láká na fantasy, pohádkové prvky i young adult nebo humor a rozhodně potěší malé i ty větší čtenáře.

 

...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Šmakova dračí poušt je úrodná na velkolepé akční scény a speciální efekty

elfka perexAkce a zas jen akce, Peter Jackson ždímá Tolkienova Hobita dokonale a posouvá humorně laděnou fantasy pohádku do rozbředlých vod amerických akčních velkofilmů.  Obecně se dá říci, že ve světě filmu platí jednoduché pravidlo. Úspěch rovná se peníze a...