Kolem Visegrádu na kole!

Kolem Visegrádu na kole!

Tisk

Visegradska cyklojizda 200Polský institut a velvyslanectví ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat připravili zvláštní program pro všechny nadšené cestovatele. Chtějí-li se zapojit, mohou země Visegrádu objet na kole. Přitom nemusejí ani opustit Prahu. V rámci programu se navíc otevře Fürstenbergská zahrada Polského velvyslanectví, která je veřejnosti běžně uzavřena.


„V neděli 19. května startuje Visegrádská orientační cyklojízda Prahou ukončená rodinným Visegrádským piknikem v zahradách polského velvyslanectví,“ uvedl Piotr Drobniak, ředitel Polského institutu v Praze. „Visegrádská orientační cyklojízda Prahou patří mezi doprovodné akce 1. Visegrádského cyklistického závodu, který se ve stejný víkend koná pod záštitou ministrů zahraničních věcí V4 na trase Budapešť–Krakov.“

Pro ty, kdo se během Visegrádského závodu nechystají ujet na kole 533 kilometrů za 24 hodin, připravili organizátoři příjemnou projížďku Prahou spojenou s rodinným piknikem.

„Cyklojízda začne u sídla Ministerstva zahraničních věcí na Loretánském náměstí a úkolem účastníků bude projet přes stanoviště u velvyslanectví Maďarska a Slovenska až do cíle v zahradách polské ambasády,“ řekl Vít Masare z iniciativy Auto*Mat. „Ta je specifická svým krásným výhledem na Pražský hrad.“

Fürstenbergské zahrady ambasády se navíc široké veřejnosti otevírají pouze jednou za několik let. Teď se zde uskuteční i Visegrádský piknik, kde zahrají čtyři folklorní hudební skupiny ze čtyř zemí V4. Budou to Buraky (PL) / Limbora (SK) / Duo Kutas & Koran (HU) / Slovácko ml. (CZ). Jednotlivé státy připravily také bohatou nabídku degustací národních specialit a nebude chybět ani program pro děti.

Start Visegrádské cyklojízdy: 14:00 / Loretánské náměstí, před budovou MZV ČR
Registrace: www.cyklojizdy.cz

Visegradska cyklojizda plakat

Záštitu nad akcí, která se koná v rámci předsednictví Polska ve Visegrádské skupině, převzali velvyslanci Maďarska, Polska a Slovenska a české MZV. Organizátory jsou Polský institut v Praze, Velvyslanectví Polské republiky a iniciativa Auto*Mat.

Partnery cyklojízdy a visegrádského pikniku jsou velvyslanectví a kulturní instituty Maďarska a Slovenska, MZV ČR, polské Ministerstvo zemědělství, Dolnoslezský kraj, agentura Czech Tourism a Slovenská agentura cestovního ruchu.

Na Visegrádském pikniku vystoupí: Buraky (PL) / Limbora (SK) / Duo Kutas & Koran (HU) / Slovácko ml. (CZ)

Více na / www.cyklojizdy.cz / www.polskyinstitut.cz



 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Střepy života - překonání kruté minulosti lidskostí a laskavostí

strepy zivota perexSzmulek Rozental se narodil v Polsku. V roce 1949 přijel do Bostonu jako malý chlapec, sirotek a uprchlík. Trpěl tehdy tuberkulózou – a to byla ta nejmírnější z ran, které utrpěl během svého pobytu v nacistických táborech smrti....

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

Svou kariéru, která měla na začátku mezinárodní lesk, bral herec Ivan Palúch s nadhledem

ivan paluch perexByl jen jeden slovenský herec, který v roce 1969 kráčel na festivalu v Cannes po červeném koberci a který tam byl tehdy zastoupen hned třemi filmy - českým snímkem Markéta Lazarová, kde měl roli A...