Turistický seriál K21: Muzeum Andyho Warhola

Turistický seriál K21: Muzeum Andyho Warhola

Tisk

180x135 q75 t 03Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

 

O muzeu ve slovenských Medzilaborciách nám povídal hlavní kurátor muzea pan doktor Michal Bycko.

Popište prosím ve zkratce vaše muzeum Andyho Warhola.

Prvá a doposiaľ v Európe jediná inštitúcia – múzeum, nesúca meno Andyho Warhola. Funguje od roku 1991, ako živý organizmus zaoberajúci sa prezentáciou diela a života Warhola, múzeoedukologickými aktivitami a prezentáciou aktuálnych tendencií vo výtvarnej kultúre vôbec.



Co je nejunikátnější exponát a jak o něj pečujete?

Nuž .. Je to chránené pred poškodením a odcudzením špičkovou bezpečnostnou technikou. Ide o platňu Andyho Warhola.



116x180 q75 t WW5F7097 ezg 4

Co se vám vybaví, když se řekne Andy Warhol? Jak to bylo s právy na jeho díla?

Andy Warhol ? Fenomén druhej polovice 20.storočia. Umelec, ktorý spolu s Picassom a Duchampon najviac ovplyvnili umenie danej doby a jeho dopad na kultúru a umenie je citeľný aj dnes. Autorské práva na diela umelca má The Andy Warhol Foundation For The Visual Arts , inc., New York…



Kdy vznikla myšlenka o založení tohoto muzea? Jaká byla cesta k dnešní podobě?

Myšlienka vznikla v roku 1987. Cesta bola strastiplná… Doporučujem knihu „Andy Warhol a Československo“ ( anglická verzia : Prekop, Cihlář, Bycko, Rouderova, 2012)



Hledáte do muzea stále nové věci? Musíte se kvůli muzeu i nějak neustále vzdělávat? Jak to probíhá?

Warhol je z 50 % veľká neznáma… ako umelec, človek, filozof, atď., stále je čo objavovať a študovať… No je viac ako isté, že skutočného Warhola nikdy nepoznáme… Považujem to za zámer samotného Warhola… Akýsi konceptuálny výraz, ktorý funguje a bude fungovať ďalej…

WW5F7116 ezg 2


Co se vám za dosavadní provoz expozice nejvíce povedlo? Na co jste opravdu hrdí?

Máme múzeum, v nepochopení sme ho zriadili a držíme „nad vodou „ skoro 22 rokov. Zrealizovali sme desiatky výstav a iných projektov takmer po celej Európe. Warhol je všade „mladý pán“ iba doma mu nevieme prísť na meno… Žiaľ!!!


Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí? Měli jste někdy chuť muzeum zavřít?

Práca kurátora a muzeoedukológa nie je pracovnou náplňou na základe voľajakých osnov, je to kreatívna práca v ktorej sa kumuluje práca manažéra, výtvarného teoretika, kritika a muzeoedukológa. Úskalia? Peniaze!!! Míňajúce sa na doslova nezmysly a Warhol je stále subjekt „chudobných pribuznych“, žial! Zavrieť múzeum? Skôr byť na začiatku, tak to múzeum tu v Medzilaboriciach nebudem zakladať a vôbec sa nebudem pohrávať s myšlienkou, že ľudia rokmi zmúdrejú, vidím opak. Sorry!



Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Jaké věkové skupiny tvoří vaše nejčastější návštěvníky? Děláte vy sami něco pro propagaci? A co financování? Jaké jsou náklady na běžný provoz? Co vše pokrývá vstupné?

Návštevnosť vzhľadom na miesto kde je múzeum - „koniec sveta“ je vždy lepšia ako návštevnosť v galériách a múzeách v mestách, kde počet obyvateľov je neporovnateľne vyšší. Financovanie? Niečo dá zriaďovatel, niečo si musíme zarobiť. V tom je aj vstupné.

BN3 ezg 3



Jak je to se suvenýry z vašeho muzea? Mají o ně lidé zájem?

Áno, majú. Kupujú hlavne zahraniční, domáci by chceli všetko zdarma a možno aj poďakovanie za návštevu a láskavosť, že k nám prišli. Zrejme je to tak dané bohom. Mnohí tatranci nevedia robiť zimné športy apod. No múzeum ekonomicky „nestojí“ na príjmoch z návštev a nákupu suvenírov domácich návštevníkov, v tom „skapal pes“. Zahraniční návštevníci sú pre nás dôležitá cieľová skupina, kupujú často! Hlavne preto , že sme lacní v porovnaní s inými galériami a múzeami vo svete.



Proč by měli naši čtenáři navštívit zrovna vaše muzeum? A kde o něm najdou více informací? Konají se u vás o prázdninách nějaké akce? Zde je prostor pro jejich přehled!


Prečo? Pretože to, čo uvidia u nás, neuvidia ani v Pittsburghu. Na požiadanie im môžeme pripraviť pracovné dielne, pozrieť si filmy o Warholovi, atď.

Nájdu nás na www.andywarhol.sk

Zdroj foto: andywarhol.sk


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Snový svět - nebo ne?

knihkupkyne200Taky míváte tak živé sny, že po probuzení cítíte, že jste události v nich doopravdy prožili? Snové výlety mívá i hrdinka knihy Kitty a její alter ego Katharyn. Který svět je ale reálný, ten ve kterém žije Kitty sama a vede knihkupectví se s...

Divadlo

Drama, detektivka i upírská romance


At vejde ten pravy perexOskar (Oskar Hes) je osamělý chlapec, který žije se svou matkou v paneláku na okraji města. Matka si ho moc nevšímá a ve škole ho šikanují. Jeho život se změní, když se do sousedství přistěhuje dívenka Eli (...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...