Udělejte si pěkný výlet na Uherskohradišťsko

Udělejte si pěkný výlet na Uherskohradišťsko

Tisk

skanzen 200Město Uherské Hradiště má svou jedinečnou atmosféru, ale jen nedaleko od něj – ve vesnicích Modrá u Velehradu a Velehrad se nacházejí objekty, které rozhodně stojí za návštěvu. V prvé řadě jde o samotný Velehrad, Archeoskanzen Modrá a nedalekou Živou vodu.

 

Velehrad

Vesnice Velehrad se nachází 6 kilometrů od Uherského Hradiště a jedná se jedno z nejvýznamnějších poutních míst s historií starou přes 800 let. Nejvýznamnějším objektem je zde Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Jde o původně pozdně románskou stavbu z první třetiny 13. století, která získala v důsledku válečných pohrom a požáru v roce 1681 barokní podobu. V bohatě zdobené bazilice se nachází  oltář, kolem kterého se setkávají křesťané při slavení liturgie, kaple Panny Marie Matky jednoty křesťanů s velehradským palladiem, hrob arcibiskupa Antonína Stojana v Královské kapli a nejnověji také nádhernými mozaikami zdobený sarkofág kardinála Tomáše Špidlíka SJ v presbytáři baziliky. Důležité je i sousoší sv. Cyrila a Metoděje na pravé straně od oltáře.

Navštívit můžete například i bývalý klášter cisterciáků, v jehož komplexu sídlí Stojanovo gymnázium a Ústav sociální péče Vincentinum. Na informačním centru je možné si předem domluvit prohlídku Saly terreny, která byla vybudována v letech 1724 -1728. Její sál je vyzdoben freskami zachycující čtvero ročních období formou alegorických postav a mytologických výjevů. Ty jsou doplněny o souvztažné biblické motivy.

V blízkém okolí naleznete mnoho dalších sakrálních památek včetně pozůstatků středověkého kláštera cisterciáků nebo poutní cesty růžence.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje je celoročně volně přístupná
Vstupné:
Prohlídka poutní baziliky s průvodcem – 45 min. – 60 Kč / 40 Kč zlevněné
Expozice v podzemí baziliky – 45 min. – 70 Kč / 50 Kč
Expozice Velehrad na křižovatkách dějin + expozice Bible pro malé i velké – 50 Kč / 30 Kč
 Stálé expozice Muzea Velehrad – 90 min. – 100 Kč / 70 Kč

Více informací: www.velehradinfo.cz

skanzen1

Archeoskanzen Modrá

Vesnička Modrá leží necelý kilometr od Velehradu a je vyhledávaným turistickým cílem. Může za to především Archeoskanzen Modrá - Velkomoravské sídliště středního Pomoraví, který představuje ideální podobu slovanského hradiska s funkcí mocenského centra z doby Velké Moravy. Jde o komplex budov, které byly zbudovány na základě konkrétních archeologických nálezů.

Návštěvníky čeká dohromady 24 zastavení, které se týkají opevnění a především objektů různého účelu. Tedy hospodářských, mocenských, řemeslnických i duchovních budov. Například kostel stojící nad areálem archeoskanzenu leží v těsné blízkosti nálezu základů původního kostela z přelomu 8. a 9. století.

Na cestě areálem vás mohou doprovázet i různá zvířata, například kozy, prasata či slepice a můžete si i vyzkoušet nějakou dovednost, třeba kování železa.

Otevírací doba:
březen - duben:                               Út – Ne  9.00 – 16.00
Od 1. května do 31. října:                 Po – Ne     9.00 – 17.00
Od 1. listopadu do 28. února:       Na objednání
Vstupné:  70 Kč / 50 Kč zlevněné

Více informací: www.archeoskanzen.cz

skanzen2

Živá voda Modrá

Jen několik metrů od Archeoskanzenu se nachází další zajímavá atrakce v podobě sladkovodní a botanické expozice vybudované na místech, kde v minulosti bývaly mokřady a rybníky. Samotná prohlídka areálu Živá voda je rozdělena na dvě části – vnitřní a vnější. Venkovní areál nabízí dohromady třináct zastavení, která mají za cíl představit typické biotopy i s jejich rostlinami. V okolních tůňkách a potůčcích můžete zahlédnout karasy, líny, nebo raky. Osvěžit se můžete v přírodní koupališti s brouzdalištěm.

Díky expozici v hlavní budově se podíváte až ke dnu ukázkového jezera s hloubkou 6, 5 metru o celkovém objemu 850 metrů krychlových. V tomto patře na vás čeká i prostorová projekce vodních toků a akvárium s želvami nádhernými nebo kapry koi. Nejzajímavějším bodem prohlídky je určitě tunel o délce 8 metrů, který se nachází v hloubce 3,5 metrů. Můžete zde klidně stát a pozorovat, jak se vám nad hlavou prohánějí kapři, pstruzi, parmy a také obrovští jeseteři a vyza – největší sladkovodní ryba světa.

V budově dále můžete zhlédnout naučné filmy o vodě, osahat si makety ryb nebo si vyzkoušet nějakou zajímavou interaktivní aktivitu – například napsat jméno ryby v Braillově písmu nebo si vyzkoušet vylovit rybku pomocí prutů a podobně. V přízemí budovy je expozice vždy zaměřena na jeden rybí druh – tentokrát to je lín obecný.  

Otevírací doba:
 Letní:  1. 5. - 31. 10. - denně: pondělí – neděle 9:00 – 17:00
Zimní: 1. 11. - 30. 4. - úterý – neděle 10:00 – 16:00
v pondělí zavřeno

Vstupné:  90 Kč / 60 Kč zlevněné

Více informací: www.zivavoda.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Multikulti pindy jedný český mindy

multi kulti pindy 200Multikulti – Pindy jedný český mindy je v pořadí již devatenáctou vydanou knihou české spisovatelky Ivy Pekárkové. Publikaci dělí do šesti částí, na které se nyní podrobněji zaměřím.

...

Divadlo

Komedie s Drábkem

drabek perexPřiznám se, že jsem si své dojmy z premiéry hry Jedenácté přikázání aneb Mucholapka nechala pořádně uležet. Ne snad, že bych byla tak líná anebo vytížená, ale ona je to s tím režisérem Drábkem prostě těžká práce. Je totiž jiný a ...

Film

Kultura a totalita IV – Každodennost

Kultura -kino PEREXEditoři Ivan Klimeš a Jan Wiendl v několika posledních letech zahájili vydávání volné řady sborníků, souhrnně nazvaných KULTURA A TOTALITA. Už byly vydány svazky věnované válce, národu a revoluci, nyní v pořadí čtvrtá část je zas...