Oliver Twist pořád stojí za přečtení – vlastně za poslech

Oliver Twist pořád stojí za přečtení – vlastně za poslech

Tisk

twi 200Vždycky, když jsem narazila na Olivera Twista v knihovně, rozezněla se mi v hlavě písnička od Evy Pilarové: Raději jsem neměla ten román… Sotva jsem si příběh (kdysi) přečetla, dala jsem slovům písně zapravdu.

 

 

Dojemný příběh sirotka, který to nemá vůbec snadné, odmala zná jen ponižování, bití a hlad, k tomu ho ještě nevlastní bratr chce zničit docela, mne tenkrát (i dneska) dojímal. Časem se mi zdál román zdlouhavý, k neučtení. Zdá se, že na autory devatenáctého století tak trochu hledíme skrz prsty – měli dostatek času, tak žádný popis nešidili. Jejich čtenáři nebyli rozptylování spoustou dalších lákadel – to se to psalo, to se to četlo, to se mohly uplatnit dlouhé popisné pasáže!   Ovšem co pravdy (dosud platné) v těch knihách – asi i díky té rozvláčnosti a podrobnosti – najdeme i dneska.
Do jejich čtení se nám moc nechce, naštěstí můžeme poslouchat. Radioservis vydal tento velmi poutavý román Dickensův v audioverzi. A hned jsme někde jinde! Na mp3 je patnáct kapitol v rozhlasové úpravě Marie Novákové. Rozhlasová adaptace vznikla v roce 2012 a její oblibu u posluchačů velmi podpořil (vedle dobrého textu a příjemného zpracování) výběr herců, kteří propůjčili hlas jednotlivým postavám. Vypravěč Otakar Brousek ml. nás provede celým příběhem, posouvá děj kupředu, líčí okolnosti, za kterých se odehrává a najednou ty nekonečné popisné pasáže letí vpřed jako hejno ptáků. Olivera Twista, smutného malého kluka, co zůstal od narození docela sám, jenž hledá štěstí a nakonec najde správné lidi, co mu jeho úděl nešťastníka pomohou zvrátit, tu slyšíme v podání Matěje Nechvátala. Naprosto nás uhrane Fangin, otec všech nuzáků, který využívá dětí ke krádežím a dalším lumpárnám, aby se měl dobře, s hlasem Jaroslava Haidlera. Nancy, tu, jež chce zůstat na ulici, ač nemusí, s tím, koho miluje, přesto Oliverovi za cenu vlastního ohrožení (které je nakonec dokonáno) pomůže snad nejvíc ze všech, namluvila Eva Kodešová. V dalších rolích uslyšíme Petra Pelzera, Petra Havlíčka, Kláru Sedláčkovou-Oltovou, jednotlivé kapitoly svým klidným přednesem uvádí Jiří Hromada. Režisér Jaroslav Kodeš měl správnou ruku a příběhu dal ten patřičný nádech doby minulé.

twi 1


Je to opravdu zážitek, ponořit se do Londýna konce předminulého století, bloumat uličkami s lapky a nenechavci, bát se o malého kluka, co to opravdu lehké nemá, čekat na rozuzlení. A přes dobu minulou nahlížet dobu současnou – to opravdu není od věci. Dickensův Oliver Twist v audioverzi přinese skvělé zážitky po dobu skoro sedmi hodin. A pak? Pak už stačí jen se zamyslet nad vlastním pinožením se.

Dickens, Charles: Oliver Twist. Překlad Tilschovi, Emanuel a Emanuela; rozhlasová úprava Nováková, Marie; režie Kodeš, Jaroslav. Radioservis a. s., Praha 2013, 6 hodin 42 minut.
Hodnocení: 93 %

Oliver Twist od Radioservisu


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Dáte si někdo Smoothie?

Smoothie 200Smoothies jedině v létě? Tak tenhle trend už je dávno minulostí! Nyní mají sezónu po celý rok! Hřejivá ovocná smoothies, která jsou doplněná o bylinkové čaje a ochucená různým kořením, Vám dodají tolik potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Na...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Film Tajemství a smysl života oznamuje termín české premiéry 23.11.23 a představuje první ukázky

TASZ perexFilmová událost roku 2023 v podobě ojedinělého multižánrového filmu natáčeného v průběhu deseti let si vám dovoluje nabídnout první krátké upoutávky. Osobitý tvar animovaného, hraného i dokumentárního snímku představuje divákům světoznámé filozofy,...