Vychutnejte si čínskou sci-fi a seznamte se s Problémem tří těles

Vychutnejte si čínskou sci-fi a seznamte se s Problémem tří těles

Tisk

problem-tri-teles 200Audiotéka vydala první díl z trilogie Vzpomínky na Zemi Problém tří těles od čínského spisovatele Liou cCh´-Sina. Pokud máte rádi sci-fi, je pro vás toto dílo povinností!



Liou cCh´-Sin se narodil v roce 1963 a je hlavním představitelem nové generace čínských autorů science fiction. Hned devětkrát obdržel nejprestižnější čínskou žánrovou cenu Galaxy, jednou titul velmistra čínskojazyčné sci-fi a vůbec jako první Asiat vůbec získal cenu Hugo v kategorii nejlepší román. Autorovým nejslavnějším románem je právě Problém tří těles (2007, česky Host 2017) a jeho další díly jsou Temný les (2008, česky Host 2017) a Vzpomínka na Zemi (2010, česky vyjde na podzim 2018).

Příběhem nás v různém časovém období provází dva vypravěči – astrofyzička Jie Wen-ťie a vědec v oblasti nanomateriálů Wang Maio. Jie Wen-ťie žije v době Velké kulturní revoluce a je odkázána k práci v horách a dostane se i do vězení, ze kterého se dostane do vědeckého zařízení Rudé pobřeží pracujícího na rozvoji vesmírných projektů pro Čínskou lidovou republiku. To Wang Maio žije v moderním Pekingu a musí čelit záhadě spojené se sebevraždami předních vědců. K tomu mu před očima probíhá odpočet a také se pouští do hraní velmi zvláštní virtuální hry s názvem Problém tří těles.

Nastolený příběh je velmi zajímavý a originální a představuje poněkud něco jiného, na co je člověk zvyklý. Jedná se o jiné prostředí plné cizích jmen, ale námět vše předčí. Nebylo by to také sci-fi, kdyby se nehemžilo nejrůznějšími technologiemi a vysvětleními, což sice zasluhuje pozornost, ale rozhodně se nemusíte bát nudy. Skvělá je také hra Problém tří těles, která je velkým zpestřením díla.

Vzhledem k délce a tématu se mi však u této audioknihy snad poprvé stalo, že jsem se nějak ztratila v ději a unikly mi některé souvislosti. Je to nejspíš mou vinou, tak mám v plánu si Problém tří těles přečíst v knižní podobě, abych měla jména i příběh před sebou a lépe se na něj soustředila. Přesto se moc těším na další díly, protože se těším, co hrdinům přinesou.

Interpretem audioknihy je moderátor a dabér Zbyšek Horák, známý především jako hlas Jeremyho Clarksona z Top Gearu. Já jsem od něj poslouchala právě Clarksonovu knihu Vím, že máš duši, jeho hlas mám ráda a byla jsem zvědavá, jak se popere s tímto úkolem. A uznávám, že statečně. Jeho hlubší hlas působil rozvážně a chyběl v nich ten Jeremyho sarkasmus, což zde bylo jen a jen dobře. Teoretické pasáže vysvětloval trpělivě a problém mu neudělala ani čínská jména. Co mě však hodně vadilo, byly občasné rušivé zvuky v podobě přídechů, ty by v audioknihách být neměly.

Problém tří těles je velmi zajímavé dílo, díky kterému se třeba více zaměříte na čínskou kulturu, nebo se naučíte něco nového. A když budete mít nutkání zahrát si nějakou neotřelou hru, tak to můžete spojit s poslechem!

problem-tri-teles

Problém tří těles
Autor: Liou Cch'-sin
Interpret: Zbyšek Horák
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 14 hodin 9 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %
https://audioteka.com/cz/audiobook/problem-tri-teles

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Třicetiminutová kuchařka bezpšeničných receptů

Bez psenice 200Když vydal William Davis knížku Život bez pšenice, prý se strhla doslova bouře a milióny lidí změnily své stravovací návyky. Tito lidé zjistili, že geneticky upravená pšenice pro ně není nezbytně nutná, ba právě naopak – je nutričně ochuz...

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

Ženy v příliš velkých pánských košilích

sfz 200Dalším z filmů, které je možné zhlédnout na festivalu Severská filmová zima je norský film se zvláštním názvem Ženy v příliš velkých pánských košilích. Film v sobě spojuje osudy tří žen, které se proplétají navzájem v norském městě Trondheim. Na diváky ta...