Když se řekne Snídaně u Tiffanyho…

Když se řekne Snídaně u Tiffanyho…

Tisk

Snidane u Tiffanyho200…asi jako první se všem vybaví legendární film s Audrey Hepburnovou v hlavní roli a ústřední hudební melodií Moon River (Stříbrná řeka). Pak si určitě už vybavíte, že novelu, podle které byl hollywoodský snímek natočen, napsal Truman Capote. Jeho hlavní hrdinkou je Holly Golightlyová, dívka, která se rozhodla mít se dobře. Za svým snem jde hlava nehlava. Někdy jedná pošetile, jindy je tvrdá jako kámen. Hned tak si do něčeho nenechá mluvit. Žije tak, jak se jí líbí, svobodně a bez předsudků. Hlavně však hledá hluboký cit, který nazýváme láskou.

Příběh začíná v okamžiku, kdy jeho vypravěči majitel baru Joe Bell ukáže novinový výstřižek s fotografií, na níž je jeho někdejší sousedka vyfocena někde v Africe. Oba muži jsou překvapení a okamžitě začínají vzpomínat na čas prožitý s Holly. Vypravěč tuto dívku poznal nedlouho poté, co se přistěhoval do New Yorku. Ona mu říkala Fredy, připomínal jí milovaného bratra. Stal se jejím důvěrníkem, trochu i ochráncem, miloval ji, ale ona to neviděla. Nebo nechtěla vidět? Hledala štěstí u movitějších pánů a naprosto bezelstně žila z prostředků, které jí poskytovali. Díky tomu se dostala i do maléru s policií a musela zapomenout na svůj svět – musela začít nový život. Vzdá se snu posnídat jednou u Tiffanyho, opustí svého milovaného bezejmenného kocoura, opustí i New York a divoké večírky, a s tím vším opustí i vypravěče, svého možná jediného přítele, který se do ní zamiloval…

Ukázka: http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/tiffany.mp3

Příběh o lidských ambicích, osobní svobodě a hledání identity samozřejmě oslovil i vydavatele audioknih. Je košatý, plný zvratů, dramatický. Pro audionahrávku jako stvořený. Čtenář i posluchač má dojem, že je ten příběh vyprávěn jen jemu, je plný intimity a vyzařuje z něho jas neopakovatelné atmosféry. Stává se součástí děje dřív, než si to uvědomí. Během chvilky se ocitne v dívčím pokoji plném zvuků a vůní, v pokoji, kde snít je dovoleno.

Snídaně u Tiffanyho je plná humorných i tragických okamžiků, které nám v audionahrávce z roku 1992 zprostředkovali jedinečně a neopakovatelně Hana Maciuchová a Jiří Adamíra. Jejich hlasy posluchače přikovají do křesel a nepustí od přehrávačů. A není to jen skvostným textem, je to barevností a sílou mistrného herectví obou protagonistů.

Snidane u Tiffanyho

Název: Snídaně u Tiffanyho
Autor: Truman Capote
Protagonisté: Hana Maciuchová, Jiří Adamíra
Režie: Jan Berger
Stopáž: 171 min
Vydavatelství: v koprodukci PhDr. Jindřiška Nováková Audiostory a Martin Pilař ADK-Prague, 2012
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto:www.radioservis-as.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Lékař léčí, Hnízdil uzdravuje – Zaříkávač nemocí

Zarikavac perexDoktora Jana Hnízdila není třeba příliš představovat. Proslavily ho nejen kontroverzní názory na medicínu, ale i jeho první kniha Mým marodům, která vnesla svěží vítr mezi regály knihkupectví a našla si ...

Divadlo

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.