Ukažte dětem, kde a jak bydlí zvířata

Ukažte dětem, kde a jak bydlí zvířata

Tisk

vis-kde-bydli-zvirata 200V nakladatelství Kazda vyšla další nádherná kniha od milovníka a popularizátora přírody Petera Wohllebena s názvem Víš, kde bydlí zvířata?

 

 

Tato kniha se mi jeví jako kombinace autorových předešlých knih Víš, kde jsou děti stromů? a Slyšíš, jak mluví stromy? Ta první byla určena nejmenším čtenářům a poprvé představila veverčáka Píťu a také práci ilustrátorky Stefane Reichové. A druhá zase přinesla spoustu zajímavých informací nejen mladším čtenářům.

Jak bydlí zvířata? je tedy opět doplněna unikátními ilustracemi a krásnými a působivými fotografiemi Jense Steingässera. Fotografie i ilustrace naleznou čtenáři na každé stránce, nemusí se tedy obávat jen samotných textů nebo nenázornosti.

Kniha je rozdělena do jedenácti velkých kapitol, které se dále člení na podkapitoly. Zaměřují se na pozorování zvířat, jejich bydlení, potravu, řeč, mláďata, emoce, soužití, počasí, nebezpečí a v závěru také na domácí mazlíčky. Jedna část je zajímavější než druhá a přečíst si můžete o opravdu velké škále zvířat.

Jednotlivé kapitoly nejsou zaměřené jen na teorii, ale obsahují také různé boxy například s názvem Vyzkoušejte si!, kde je popsán nějaký jednoduchý pokus, Infokoutek zaměřený na nějakou zajímavost, Zapojte se! s nějakou výzvou nebo kvíz. U něj naleznete postavu veverčáka Píti, zajímavou otázku a samozřejmě také správnou odpověď.

„Jak daleko doplace největší z jelenů, los?
100 metrů
20 kilometrů
100 kilometrů“ (str. 109)

Už dlouhou dobu nedám dopustit na knihy z nakladatelství Kazda, a když jsou navíc od Petera Wohllebena, vím, že jde o sázku na jistotu. Ty pro děti jsou snad ještě lepší než ty pro dospělé, protože jsou opravdu čtivé a hlavně nádherně zpracované. Ze čtení knih jako je tahle má totiž člověk opravdovou radost a dozví se také spoustu zajímavostí.

Peter Wohlleben (*1964) se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Po studiu lesnictví byl více než dvacet let úředníkem zemské lesní správy. Aby mohl realizovat svou vizi trvale udržitelné péče o les, převzal v roce 2006 coby hajný revír o 1 200 hektarech lesa v regionu Eifel. Dnes tam vede lesní akademii. Své znalosti předává na seminářích, při tematických prohlídkách lesa i na kurzech stavění srubů. Navíc objevil i radost z psaní knih a v roce 2015 se zařadil mezi mimořádně úspěšné autory. Jeho publikace „Tajný život stromů“ a „Citový život zvířat“ se staly světovými bestsellery.

Stefane Reichová se narodila v roce 1984 na sasko-anhaltském venkově a studovala Vizuální komunikaci na Bauhaus-Universität ve Výmaru. Tato diplomovaná designérka žije s manželem a dítětem v Lipsku.

vis-kde-bydli-zvirata

Víš, kde bydlí zvířata?
Poznáváme život na loukách a v lesích
Autor: Peter Wohlleben
Překlad: Magdalena Havlová
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 126
Hodnocení: 95 %

https://www.knihykazda.cz/vis-kde-bydli-zvirata/

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/20288-vis-kde-bydli-zvirata-soutez


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tichošlap nakračuje zlehka, ale stopy zanechává hluboké

sylva lauerova tichoslapNový román Sylvy Lauerové dostal název Tichošlap. Kampak nás asi zavede spisovatelčina fantazie tentokrát? Inu, pojďme se ponořit do příběhu, zahaleného závojem zvláštní energie, k...

Divadlo

Libor Vaculík režíruje českou verzi slavného francouzského muzikálu Romeo a Julie

romeo julie 200Česká verze francouzského muzikálu Romeo a Julie z pera Gérarda Presgurvice bude v prvním muzikálem, který bude koncem září uveden v multifunkčním sále Forum Karlín v Praze.  Muzikál režíruje Libor Vaculík, který je v tomto případě součas...

Film

Nejlepší český film roku je podle kritiků PŘIŠLA V NOCI

prislavnoci perexPrávě vyhlášené Ceny české filmové kritiky opanovala černá komedie PŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček proměnil 3 z 5 nominací a od českých kritiček a kritiků si vysloužil ceny za nejlepší film, režii a ...