Nahlédněte do fascinující zvířecí říše

Nahlédněte do fascinující zvířecí říše

Tisk

chodi myval brzy spat 200V nakladatelství Kazda vyšly další dvě skvělé knihy pro děti s ilustracemi Tobiase Pahlkeho. Tentokrát nesou názvy Chodí mýval brzy spát? a Kdopak se tu chechtá?.

 

 

Tyto knihy jsou tak následovníky titulů Musí si lvi stříhat hřívu? Čím nás zvířata fascinují a v čem se od nás liší a Copak ze mě bude? Fascinující proměny ve světě zvířat a rostlin. U jedné z těchto nových se změnil autor, ale jinak chválím nakladatelství, že zachovala design a jde tak o skvělou sérii.

Struktura je tedy stejná jako minule – každému tématu je věnována dvojstrana, po krátkém úvodu následují praktické příklady věnované vždy určitým druhům zvířat. Texty jsou krátké, ale tím pádem velmi čtivé a nenáročné. Často také promlouvají přímo k dětskému čtenáři a poukazují tak na nějaké zajímavé aspekty.

Přečtěte si recenzi: Probuďte v dětech lásku k přírodě

Chodí mýval brzy spát?

Tato kniha se zaměřuje na zvířata a jejich den. Kapitoly se tak věnují například bydlení, oblékání, jídlu, pití, hraní, pohybu, vyměšování nebo čištění zubů. Zde figuruje bobr ostřící si ohlodáváním větví zuby, žralok, kterému zuby čistí drobné rybky (pyskouni) a krokodýl. Ten si zuby čistit nemusí, protože je má tak daleko od sebe, že se mu mezi nimi nic nezachytí.

Spousta zmíněných informací je zde notoricky známá, ať už jde o mraveniště, králičí nory, pití psů a žiraf nebo syslení křečků. Překvapily mě například texty o pohybu klokana o rychlosti 50 km za hodinu a o hádkách, konkrétně želv. „Mořské želvy kladou vejce na pobřeží. Někdy se handrkují o nejlepší stanoviště, protože místo pro vejce by mělo být teplé a suché, ale současně poblíž vody. Pro své potomky se snaží zajistit ty nejvhodnější podmínky, a tak na sebe hlasitě prskají a syčí.“ (str. 23)

Svenja Ernsten už jako malá holčička si ráda vymýšlela příběhy a milovala knížky. Narodila se v Berlíně, vystudovala učitelství pro základní školy v Munsteru, kde posléze také vyučovala. Dnes sama píše knížky pro děti, v nichž svým dvěma ratolestem ráda vysvětluje svět kolem nás.

Tobias Pahlke vystudoval design v Hamburku a od roku 2009 pracuje jako ilustrátor na volné noze a zaměřuje se především na přírodu. Z jeho kreseb čiší láska a cit pro její pozorování.

chodi myval brzy spat

Kdopak se tu chechtá?

Kdopak se tu chechtá? je jak název napovídá o pocitech zvířat. Zaměřuje se na lásku, strach, štěstí, smutek, radost a hněv. Malou změnou je, že je u daných pocitů více zvířat rozprostírající se celkem na čtyřech stranách.

Autorem textů v této knize je Jens Poschadel, německý biolog a autor knih. Jako etolog řadu let s nadšením zkoumal pocity zvířat a řeč jejich těla. Rád přitom porovnával chování zvířat se svým vlastním a překvapilo ho, jak se podobají. Tato změna není příliš patrná – projevuje se na první pohled jen delšími úvody a také předmluvou na samotném začátku knihy.

Stejně jako Svenja Ernsten k čtenáři promlouvá a polopaticky mu vše vysvětluje. „Pokud si děláte starosti o někoho, koho máte moc rádi, nebo pokud jste smutní, může vás to trápit a někdy dokonce opravdu bolet. Jestliže ztratíte oblíbenou hračku nebo vám umře vaše domácí zvířátko, možná se vám bude chtít brečet. Ostatní si ale všimnou, že se cítíte špatně, že jste nešťastní a začnou vás utěšovat.“ (str. 18, kapitola Smutek)

V této knize je zajímavostí opravdu spousta. Vůbec jsem nevěděla, že samečci pestrobarevných vlh připravují samičkám svatební dar v podobě hmyzu, ani o tanci pavouka zvaného skákavka. Se zájmem jsem si přečetla o tom, jak si vydra ráda hraje, jak se krokodýl vyhřívá na sluníčku a ochlazuje se přitom doširoka otevřenou tlamou nebo jak sviňucha pomáhá svým druhům.

kdopak-se-chechta

Jednoduše paráda!

Líbí se mi pečlivý výběr zvířat, kdy autoři dokázali využít jejich daných vlastností, a přitom se nijak neopakují. Navíc se nesoustředí jen na notoricky známé druhy, ale dětem představí i ty méně známé jako je například tarbík, vačice nebo rournatec. Velkou přidanou hodnotou jsou pak nádherné, a především věrné ilustrace zvířat, které jsou lepší než názorné fotografie. Je obdivuhodné, jak Tobias Pahlke dokázal tvorům dodat výraz a nesklouznout přitom k dětinskosti nebo nějakému klišé. Tyto knihy zkrátka stojí za to!

Kdopak se tu chechtá?
Zvířata a jejich pocity

Chodí mýval brzy spát?
Zvířata a jejich den

Autoři: Svenja Ernsten, Jens Poschadel, Tobias Pahlke
Překlad: Lenka Pučalíková
Žánr: pro děti od 4 let
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 32
Hodnocení: 94 %

Knihy můžete vyhrát v naší soutěži: Díky výhře se dozvíte více o pocitech zvířat a jejich zvyklostech


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vydejte se po stopách Edwarda Snowdena

snowden perexNakladatelství CPress vydalo knižní předlohu k filmu Snowden s názvem Akta Snowden a podtitulem Úplný příběh nejhledanějšího muže světa.

 

 

Divadlo

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představ...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...