Báby - tak trochu jiné divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

Tisk

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Charms proti nepřízni totalitního režimu své země, a ta se mu také odvděčila.

 


Dramatizace textů Charmse se ujala Dora Viceniková (umělecký šéf divadla) velmi dobře. Charmesovy texty jsou totiž dost zvláštní a ne vždy lehce uchopitelné. Dlouhou dobu čekaly na své čtenáře pod pokličkou ruského nesvobodného režimu. Proti němu byla také tvorba zaměřená a po „zásluze“ byl pak autor odměněn pobytem v psychiatrické léčebně.

Na jevišti na diváky čekala trochu atypická scéna (můžete vidět na obrázku). Před představením jsem si myslela, že zadní panel, který představoval různé místnosti v bytě, bude jen určitou kulisou a ne plnohodnotným prvkem představení. Nicméně byl využit naplno a vytvářel tak opravdu zajímavý obraz v obraze.

baby1
Pokud bychom tedy chtěli mluvit o příběhu, bude to opravdu těžké. V této hře jde spíše o jednotlivé obrazy, rychle se střídající scény, někdy repetice určitého motivu. Všechno je však opředeno černým humorem a absurdními situacemi, kterým nezbývá se než smát. Nahlas, se slzami v očích, bláznivě. Nejvíce asi ve chvíli, kdy se oba mužští představitelé  hádali a jejich pře byla vystavěna jako operní duet. U mužské části bych ještě ráda vyzdvihla znamenitou pohybovou práci.

Do úvodu programu inscenátoři vybrali poznámku Charmse z roku 1937: „Pane Bože, mám k tobě již jen jedinou prosbu: Znič mne, už mne rozdrť úplně a napořád, uvrhni mne do pekla, nenechávej mne na půli cesty, ale vezmi mi naději a co nejdříve mne znič na věky věků.“ Sami si tedy dokážete představit, na jakých životních situacích autor stavěl své příběhy. Přesto svou absurditou vytvářejí komické situace.

Skvělá práce s texty i režií, navíc s výbornými výkony všech herců, dramatická hra světel. Za zmínku určitě stojí i menší role dětské představitelky (jak já říkám „miniaturní báby“) Rebeky Němcové, která svou roztomilostí vnášela do hry další rozměry. Diváci se bavili, pro Charmse našli pochopení a tak nezbývá než toto dílo zahrát dalším (náročným) divákům.

baby 2

Báby (Daniil Charms)
Uvádí: Divadlo na zábradlí
Dramaturgie a dramatizace: Dora Viceníková
Režie: Anna Petrželková
Scéna a kostýmy: Eva Jiřikovská
Hrají: Natália Drabiščáková, Magdaléna Sidonová, Dita Kaplanová, Anežka Kubátová, Petr Jeništa, Miloslav König, Rebeka Němcová
Premiéra: 13. 12. 2014
Hodnocení: 80 %
Foto: Divadlo Na zábradlí

( 2 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Literatura

Seznamte se s Public relations

public relations 200V nakladatelství Grada před pár dny vyšla publikace nejen pro profesionály a pracovníky z oboru s názvem Public relations. Denisa Hejlová na necelých 300 stran vytvořila cennou publikaci - pojďte se na ni s námi podívat.

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...