Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

Tisk

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla moravskoslezkého v Ostravě Gabriela Petráková.

 

 

 

Původní filmová předloha věhlasného amerického scenáristy a režiséra Billyho Wildera (kdo by nemiloval jeho komedii Někdo to rád horké) demaskovala „velký svět“ hollywoodského filmu tak mistrně a sžíravě, jak to nikdo nikdy předtím nedokázal. Právě zcela jedinečný scénář inspiroval v roce 1993 skladatele Andrewa Lloyda Webbera k napsání jednoho ze svých nejlepších muzikálů.

„Norma Desmond, kdysi velká hvězda němých filmů, touží po slavném návratu. Její gloriola pohasla s nástupem mluvených filmů, myšlenky zatemnil strach ze zapomnění. Jedinou nadějí je Joe, mladý hollywoodský scenárista, jehož kariéra se ale za dramatických okolností právě řítí ke dnu,“ přibližuje dramaturg a šéf souboru opereta/muzikál Patrick Fridrichovský a dodává: „Role Normy Desmond patří k hereckým snům, které se mohou splnit snad jen jednou za život.“

sunset 1

 

O uvedení Sunset Boulevardu již v minulosti usilovalo několik domácích divadel. Česká premiéra muzikálu Sunset Boulevard však zazní právě v Ostravě! Zatímco přebásnění do češtiny se ujal osvědčený Michael Prostějovský, hudební nastudování  je dílem Jakuba Žídka. Národní divadlo moravskoslezské se tak stane první a jedinou českou scénou, která bude mít na repertoáru hned tři tituly Andrewa Lloyda Webbera současně, přičemž Sunset Boulevard patří k vůbec nejlepším titulům nekorunovaného krále britského muzikálu.

V Ostravě se v hlavní roli objeví hvězda souboru Hana Fialová (v poslední době zazářila jako Edith Piaf stejně jako v titulní roli muzikálu Evita). A kdo je pro ni Norma Desmond? „Třeba ještě jednou či dvakrát změním názor. Ale určitě je oběť svého povolání, toho, jak to v showbyznysu chodí. Má v sobě dětinskost a naivitu raněné bytosti. Uvnitř se skrývá jádro silné, možná až egocentrické ženy. Krásná role, to snad ani nemusím dodávat.“

sunset 2

 

V alternaci postavy Normy Desmond se ostravským divákům představí také známá slovenská muzikálová herečka Katarína Hasprová. Také v postavě Joea Gillise alternují dvě hvězdy - domácí Roman Harok a hostující Tomáš Savka. V dalších rolích diváci uvidí a uslyší Silvii Holečkovou, Denisu Žídkovou, Jiřího Hájka, Miroslava Urbánka ml., Libora Olmu, Marcela Škalouda, Lukáše Adama, Radka Melšu, Pavla Lišku, Lenk Vaňkátovou a další.

Česká premiéra muzikálu Sunset Boulevard proběhne 19. února v 18.30 hodin, druhá premiéra 21. února v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

foto archiv NDM Ostrava

Další informace http://www.ndm.cz/cz/opereta-muzikal/predstaveni/3374-sunset-boulevard/2015-02-19/8556/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na Letních scénách Divadla Bolka Polívky se letos bude hrát od 11. června do 14. srpna. Předprodej vstupenek zahájen

letni scena 200Tři atraktivní lokality a desítky pozoruhodných titulů pod hvězdnou oblohou… Sedmý ročník Letních scén Divadla Bolka Polívky nabídne divákům mimořádně intenzivní divadelní zážitky. Od 11. června do 14. srpna se bude hrát v amfiteátru na Kr...


Literatura

„Svět opravdu potřebuje spoustu radosti“

Radost200Německé spisovatelce a novinářce Angele Köckritzové v nakladatelství Kazda vyšla kniha Radost s podtitulem O objevování lehkosti.

 

...

Divadlo

Koule – skvělá rozhlasová hra
ImageKoule je opravdu silná rozhlasová hra. Myslím, že se od ní málokdo odtrhne, že skoro každý ji vyslechne až do konce, i když spousta replik mu nebude po chuti. Když posloucháte Pavlu Tomicovou v roli Mileny, máte chu...

Film

Toy Story 3 poučí malé i velké

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

...