Víte, kde se narodil Karel Marx?

Víte, kde se narodil Karel Marx?

Tisk

trev 200Tušíte? Snad vás tedy nezklame, že dnešním tipem na výlet není saský Chemnitz (někdejší Karl-Marx-Stadt), nýbrž o poznání západněji umístěný Trevír. Město, honosící se titulem nejstarobylejšího německého sídla.

 

 

Trevír (německy Trier, francouzsky Trèves) leží v údolí řeky Mosely v kraji porýnsko-falckém, v oblasti německo-lucemburských hranic. Turisticky je proslulý z řady důvodů. Milovníci všemožných žebříčků a seznamů kulturního dědictví by na prvním místě patrně jmenovali zdejší UNESCem střežené památky římské (Porta Nigra, neboli Černá brána, či místní amfiteátr) i středověké (Kostel Nejsvětější Panny Marie, Konstantinova bazilika a především Trevírský dóm).

trev 1

 

O trevírském Svatopetrském chrámu jste mohli slyšet zejména v souvislosti s tzv. Svatým rouchem, které do města podle legendy přinesla matka císaře Konstantina. Za touto nesčetněkrát zkoumanou křesťanskou relikvií se během Velikonoc, kdy je Ježíšova suknice veřejně vystavena, vydávají zástupy věřících z celého světa. I mimo „hlavní sezónu“ na vás však v prostorách chrámu čeká stálá muzejní expozice. Svatopetsrká katedrála je unikátní také z architektonického hlediska. Stavba, jejíž realizace prostoupila několika staletími, je (společně se sousedícím Kostelem Největější Panny Marie a zachovalým klášterním komplexem) ukázkovým příkladem románského i raně gotického slohu. Svým způsobem se na některých částech interiéru podepsaly i mladší architektonické styly.

trev 2

 

Muzejně naladění návštěvníci jistě nepohrdnou místním archeologicky zaměřeným Zemským muzeem (Rheinisches Landesmuseum Trier). Od 17. dubna do 28. října tohoto roku zde bude k vidění expozice věnovaná bitvě u Wittstocku, jednomu z nejkrvavějších vojenských střetů třicetileté války. V přímém sousedství Porty Nigry sídlí Městské muzeum (Stadtmuseum Simeonschift Trier) mapující historii Trevíru a jeho okolí. Ve sbírkách tohoto muzea najdete také řadu exponátů užitého umění – od 29. března do 25. října 2015 si mohou návštěvníci prohlédnout kolekci starožitného nábytku. Další muzejní příležitost v sobě schraňuje rodný dům Karla Marxe (Karl-Marx-Haus). Ostatně, máte-li zájem, tak suvenýr v podobě „příruční“ busty tohoto dějinami poněkud zprofanovaného myslitele si zde můžete koupit s trochou nadsázky na každém rohu.

trev 4

 

A co nabízí Trevír dětem? Krom skutečnosti kompaktního centra města, nacházejícího se pár minut chůze od vlakového nádraží a řady sladkostmi nabytých obchodů, stojí za zmínku také Muzeum hraček (Trierer Spielzeugmuseum). Studijním typům pak můžete ukázat zdejší univerzitu, jednu z nejstarších v Německu. Pokud se rozhodnete v tomto městě zůstat více dní, lze jen doporučit vydat se prozkoumávat jeho malebné okolí, ideální k menším i větším túrám.

trev 5

 

A v neposlední řadě, a přestože kvůli vzdálenosti od našich hranic může Trevír (českou optikou) sotva aspirovat na nákupní destinaci, stojí za zmínku i tato možnost využití volného času. Českému prostředí i naturelu bude jistě sympatické, že je město velmi dobře vybaveno obchody všeho druhu, a to v příznivých cenových relacích. Mimochodem, na nákupy sem jezdí i obyvatelé nedalekého Lucemburska. Hlavní město velkovévodství je totiž od Trevíru vzdáleno necelou hodinu cesty vlakem a může tak být zajímavým výletním zpestřením při poznávání tohoto regionu. O Lucemburku (a Lucembursku) si ale povíme až příště.

Foto: propagační materiály města Trevír (www.trier.de)

Rozcestník informací pro turisty: www.trier-info.de
Obecné informace: www.trier.de


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...


Literatura

Válka a diktatura očima malé dívky

persepolis 200Vynikajícím počinem na knižním trhu, který by mohl zaujmout i méně nadšené knihomoly, je komiks íránské autorky žijící v Paříži, Marjane SatrapiovéAutobiografic...

Divadlo

Koule – skvělá rozhlasová hra
ImageKoule je opravdu silná rozhlasová hra. Myslím, že se od ní málokdo odtrhne, že skoro každý ji vyslechne až do konce, i když spousta replik mu nebude po chuti. Když posloucháte Pavlu Tomicovou v roli Mileny, máte chu...

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...