Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

Tisk

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v historické budově Národního divadla Praha Hana Fialová. Že je ve vynikající formě, což potvrdila nejen sugestivním výkonem v postavě legendární francouzské šansoniérky a interpretací jejích písní, ale i dalšími hlavními rolemi ve světově proslulých muzikálových titulech Evita a Sunset Boulevard.

 

 

„Hana Fialová patří k nejvytíženějším herečkám ostravského muzikálového souboru. V loňské sezóně excelovala hned dvakrát, jako Evita i jako Edith Piaf. Právě figuře pařížského „vrabčáka“ vdechla nový život a dechberoucí herecký koncert kombinuje s výjimečnou interpretací známých šansonů,“ píše se v odůvodnění nominace.

hana fialova 2

O tom, že prožívá jedno z nejplodnějších období své dosavadní kariéry, hovoří nejen zmíněná prestižní cena, ale i postavy, které v Národním divadle moravskoslezském - v létech dozrávání - ztvárňuje. Kromě Edith je to ještě Evita ve stejnojmenném muzikálu a Norma Desmondová v dalším muzikálovém titulu Sunset Boulevard. Bez zajímavosti není, že šlo původně o film, který natočil Billy Wilder a který později převedl do muzikálové verze britský skladatel Andrew Lloyd Webber. Ten má na svém kontě ostatně takové muzikálové evergreeny jako Jesus Christ Superstar, Evita nebo Fantom opery.

hana fialova 3 kolaz

Když se vrátíme k Sunset Boulevard, máme před sebou dílo, které nekompromisně odkrývá pozlátkový svět hollywoodské továrny sny. Zatímco v již zmíněném americkém filmu, který získal tři Oscary, hrála hlavní roli Gloria Swansonová, v muzikálové verzi se vystřídaly jen ty nejlepší muzikálové hvězdy. V Ostravě je to Hana Fialová, která alternuje s Katarínou Hasprovou.

"Norma Desmondová je oběť svého povolání, má v sobě dětinskost a naivitu raněné bytosti. Uvnitř se skrývá jádro silné, možné až egocentrické ženy," charakterizovala Hana Fialová svou postavu krátce před premiérou muzikálu Sunset Boulevard v rozhovoru pro časopis Instinkt.

hana fialova 4

Přitom v užší nominaci na Cenu Thálie se ocitla už v roce 2011, a bylo to za titulní roli v muzikálu Marguerite. A když před třemi lety časopis Instinkt zveřejnil žebříček TOP 10 nejlepších muzikálových herců v Česku, skončila Hana Fialová na čtvrtém místě, teprve až za ní umístily Dasha nebo Lucie Bílá. Ostatně není to tak dlouho, co hostovala také v Městském divadle Brno, kde se proměnila ve Fantinu v dalším legendárním muzikálu Bídníci (Les Misérables).

hana fialova 5

"Kromě obrovské euforie z toho, že mi po konkurzu pan Moša svěřil roli Fantiny, se mi otevřela možnost pracovat na profesionální a zaběhnuté muzikálové scéně se spoustouúžasných lidí, počínaje sólisty až po úžasnou company, přičemž nechybí ani skvělé technické zázemí. Musím zmínit i práci vynikajících zvukařů pod vedením mistra zvuku Milana Vorlíčka. Také partneřit na jevišti po boku Velkého Gazdi (Petr Gazdík – šéf muzikálového souboru Městského divadla Brno, pozn. aut.) je pro mě vždy nádherným zážitkem. Mnozí brněnští kolegové se stali mými přáteli a jsem za to moc vděčná," vzpomíná muzikálová herečka na své hostování v jihomoravské metropoli.

Hana Fialová se narodila 1. května 1969 v Opavě, ale mládí prožila už v Ostravě, kde vystudovala Janáčkovu konzervatoř. Školu absolvovala ve třídě Evy Gebauerové-Phillips, ale pravda je, že zpívání se intenzivně věnovala už předtím. Díky vítězství v krajském kole pěvecké soutěže Talent 86 se dostala až do celostátního finále. V letech 1994 - 2004 byla zpěvačkou country skupiny Red Hats, s níž natočila dvě CD a hojně vystupovala zejména v zahraničí.

haha fialova titul

Od roku 2003 je v angažmá Národního divadla moravskoslezského, kde je členkou operetního a muzikálového souboru a kde už od začátku dostává významné role. Tou první byla Kateřina Howardová z operety Šest žen Jindřicha VIII. Z dalších rolí nelze nezmínit její Elein v muzikálu Camelot, Juanillu v inscenaci Kat a blázen, Lolitu v operetě Ostrov milování, titulní roli Sugar v muzikálu Sugar! (Někdo to rád horké), Irenu Molloyovou v Hello, Dolly!, Wandu v operetě Rudolfa Frimla Rose Marie, Elišku v Noci na Karlštejně nebo Marfušu v pohádkovém muzikálu Mrazík. Pozoruhodné byly i její výkony v muzikálech Josef a jehoúžasný pestrobarevný plášť a Fantom Lodnýna. V tom prvním ztvárnila Vypravěčku, ve druhém Betty, které patřila jedna z nejkrásnějších písní.

"Oba muzikály navíc opatřil texty Michael Prostějovský, který je pro mne jedním z nejlepších. Interpretovat jeho texty je vždycky potěšením," vzpomíná Hana Fialová, která po těchto úkolech na scéně Národního divadla moravskoslezského nastudovala tři další velké role - Edith Piaf, Evitu Perónovou a Normu Desmondovou. Že jejich vynikající představitelku katapultovaly mezi muzikálové hvězdy nejvyšší svítivosti, není sporu. Kromě prestižního ocenění Herecké Asociace o tom ví i publikum.

Text a foto Robert Rohál

(fotografie z autorovy kolekce Edith a Marlene očima Roberta Rohála, která byla prezentována v rámci samostatné výstavy v ostravském Divadle Jiřího Myrona)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zamilovaný Shakespeare je působivý a plný nápadů

zamilovany shakespeare 200Už v minulé sezóně se zlínské divadlo pustilo do jevištní adaptace známého a oceňovaného filmu Zamilovaný Shakespeare. Jedná se o romanci, kde září Joseph Fiennes a Gwyneth Paltrow, kterou mají na starosti scenáristé...


Literatura

Nakladateství Argo vydalo knihu Život na prodej japonského spisovatele Jukia Mišimy

zivot na prodej200Po neúspěšném pokusu o sebevraždu mladý reklamní textař Hanio Jamada nabídne svůj život na prodej formou inzerátu v tokijském bulvárním deníku. Brzy se začínají ozývat různí zájemci se stále bizarnějšími nabídkami. Jak se sluší a patř...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o j...