Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

Tisk

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystoupí pohostinsky polská mezzosopranistka Agnieszka Zwierko, a dále slavní slovenští pěvci světového formátu - Adriana Kohútková, Miroslav Dvorský a Štefan Kocán.


Obsazení, které bude mít Rusalka 4. června, bude opravdu mimořádně hvězdné. Nebylo to však vůbec jednoduché, jak potvrzuje i barytonista a umělecký šéf opery v jedné osobě Šimon Svitok: "Už jenom doladit termíny takových hvězd vyžaduje občas i nadlidské úsilí při telefonování, mailování a přípravě všech časů a zkoušek tak, aby vše sedlo."

Oblíbenou lyrickou pohádkovou operu Antonína Dvořáka o třech dějstvích Rusalka uvedla Státní opera v Banské Bystrici v premiéře už 14. března 2014 a od té doby se inscenace těší stále velkému diváckému zájmu. Připravované představení, o kterém je právě řeč, bude vpravdě luxusním dárkem příznivcům Státní opery v Banské Bystrici.

Antonín Dvořák je českým skladatelem, jehož tvorba zní ve Státní opeře pravidelně od jejího vzniku. Rusalku, dnes už operní klasiku, která nesmí chybět v repertoáru žádného operního domu, napsal na motivy pohádkového libreta Jaroslava Kvapila. Dílo je příběhem o vztahu člověka a světa přírodních živlů, o tragických následcích setkání těchto dvou světů, o trestu aodpuštění.

opera agnieszka Zwierko

Je zajímavé, že v Rusalce vytvořil Antonín Dvořák dva světy i v hudbě. Hudba lidského prostředí je robustní, zvukově konkrétní - ostatně i lidové postavy Hajného a Kuchtíka mají drsný humor, světu pohádkových bytostí dal Dvořák až impresionistickou jemnost a barevnou harmonii. Zatímco hudební nastudování je dílem dirigenta Mariána Vacha, režisérkou inscenace je Jana Pletichová-Andělová. Autorem scény je Jaroslav Milfajt, kostýmy navrhla Jana Kuttnerová, choreografie je dílem Jiřího Kyseláka, sbormistryní je tradičně Iveta Popovičová. Spoluúčinkuje orchestr, sbor a balet Státní opery Banská Bystrica - spolu s koncertním mistrem Oldřichem Husákem.

opera stefan kocan

S excelentním obsazením Rusalky 4. června je nadmíru spokojený i Šimon Svitok: "Vypadá to na fantastický večer, ve kterém se v roli Ježibaby objeví vynikající polská mezzosopranistka Agnieszka Zwierko, která působí v londýnské Covent Garden a která se v postavě Ježibaby objevuje už deset let. Kromě ní budou na jevišti hvězdy skutečně ve všech hlavních postavách - Adriana Kohútková jako Rusalka, Miroslav Dvorský v roli Prince a Štefan Kocán v postavě Vodníka. Zajímavé je i to, že následně hned 12. června přivítáme v našem divadle světového Pavla Bršlíka, a to v hlavní postavě opery Lovci perel. Bude to další výjimečný večer, když už v této postavě ho diváci na Slovensku a Česku nemají možnost vidět nikde jinde, než u nás v Banské Bystrici."

Foto archiv autora

Další informace  www.stateopera.sk

http://operaslovakia.sk/hviezdny-jun-v-banskobystrickej-statnej-opere/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce mě naplňuje sledováním příběhů lidí v čase

archiv Jan VojáčekV dětství se hodně věnoval sportu a na medicínu šel tak nějak automaticky, jelikož sám pochází z lékařské rodiny. Nějakou dobu se po promoci profesionálně věnoval fotbalu, pak to zkusil jako ortoped, aby zjistil, že t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Komedie Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou má za sebou skoro 12 sezón

posledni ze zhavych milencu 200Komedie Poslední ze žhavých milenců, patří mezi nejúspěšnější díla známého amerického autora Neila Simona. Řadu sezón se těšila velké divácké přízni na Broadwayi. Skvělá je již svým námětem a přímo dokonalá dí...


Literatura

Kdo by nechtěl vesmírného kamaráda

berta a ufo 200Berta je nejmenší holčička ze školky s největšími brýlemi na očích. Protože je malá, občas se mezi dětmi ztrácí, a protože je brýlatá, občas jsou na ni někteří dokonce zlí. Naštěstí  odlesky jejích obrovských optických ...

Divadlo

Ne/normální: unikátní titul na poli hudebního divadla

NENORMALNI 200Spletitý příběh rodiny Goodmanových se v hlavách autorů Briana Yorkeyho a Toma Kitta začal odvíjet postupně. Zároveň lze jeho prostřednictvím mírně nahlédnout do zákulisí vzniku současného amerického muzikálu.

Film

Hanekeho Láska zatíná tipec valentýnskému sentimentu

amour200Sedmdesátiletý rakouský režisér Michael Haneke si během své více než dvacet let dlouhé filmové tvorby vybudoval pověst kontroverzního a odtažitě konceptuálního umělce proslulého svými nekompromisními analýzami temných stránek lidské psyc...