Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

Tisk

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlínská divadelní prkna, se dozvíte v této recenzi.

 


Martin McDonagh (*1970) je britský dramatik a filmový režisér irského původu. Zajímavostí je fakt, že Kráska z Leenane (The Beauty Queen of Leenane) je jeho prvotinou (1996), za kterou dostal řadu ocenění.
Kráska pojednává o čtyřicetileté Maureen, která žije se svou sedmdesátiletou despotickou matkou Mag v jedné domácnosti. Maureen touží po změně života, potkává Pata Dooleyho a doufá, že se její život obrátí k lepšímu.
Plejáda nenápadných a nevtíravých předvedení irských stereotypů zde samozřejmě měla své zastoupení – ať šlo o nepřívětivé počasí, opakující se klasickou stravu (brambory), migraci za prací a za lepším životem (Tohle je Irsko. Všichni odcházejí.), nedůvěra v policejní složky a komplikované rodinné vztahy.
Plakát na hru mi přišel velmi zavádějící – je na něm malá holčička v bílých šatech. Nevím, jestli to potenciálnímu divákovi napoví, o čem by dílo mělo být, nebo ho taková vágní představa rovnou neodradí.
Rozmístění jeviště bylo na jedničku s hvězdičkou;  rodinný dům, který  evokoval náhrobek a na kterém byl nápis: Kéž jsi v nebi o půl hodiny dřív, než ďábel zjistí, že je po tobě. Výborná byla i hra světel, horší to však bylo s hudebním podkresem, který mě jen a pouze iritoval.

kraska-z-leenane-06


Kráska je hereckým koncertem pro čtyři herce a tudíž si myslím, že komornější prostředí by nebylo na škodu a dalo by smyslu hry i jejímu závěru větší sílu a dopad. Neuškodilo by ani snížení stopáže ze dvou hodin dvaceti minut o několik minutek, jelikož zápletka je třeskutě jednoduchá.
Musím pochválit herecké výkony, všichni čtyři do toho šli naplno a vydali ze sebe maximum. Tamara Kotrbová jako titulní hrdinka rozhodně neměla jednoduchou úlohu, ale zhostila se jí na výbornou. Mag v podání Mileny Marcilisové byla vyobrazena tak bravurně, až myslím, že vadila všem divákům v sále. Pavel Vacek si roli fraškovitého Raye připasoval na tělo a nejistý Gustav Řezníček vypadal taktéž velmi přesvědčivě. Po herecké stránce není prostě co vytknout.
Nemůžu říct, že by Kráska byla špatná hra, nebo špatně zahraná. Jak zbožňuju irskou kulturu a literaturu (Wilde, Synge, Behan), tak mi tato hra prostě a jednoduše nesedla. Možná za to může dobrý vztah s mou maminkou, ale příběh mi přišel jednoduchý a zakončení bylo až nepříjemné. V roli objektivního recenzenta jsem však nucena hodnotit 90 %.

kraska-z-leenane-08

 

 


Název představení: Kráska z Leenane
Autor: Martin McDonagh
Žánr: tragikomedie
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie: Konrád Popel
Překlad: Lenka Kapsová
Dramaturgie: Kateřina Menclerová
Scéna a kostýmy: Jan Štěpánek
Hudba: Martin Peřina
Hrají: Tamara Kotrbová (Maureen Folanová), Milena Marcilisová (Mag Folanová), Gustav Řezníček (Pat Dooley), Pavel Vacek (Ray Dooley)
Premiéra: 31. 10. 2015
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Destigmatizace u mě znamená, že budeme otevřeně mluvit o problémech, nikoliv sdělovat polopravdy

Edna NováEdna Nová v roce 2020 vydala prostřednictvím crowdfundingového nakladatelství Pointa svou knihu Ženy z Bohnic. Zajímavý rozhovor s Ednou o tom, co stálo za napsáním knihy, a co následovalo po něm, připravila Martina Čápová. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...


Literatura

Zchlaďte se severskou detektivkou Sněžný anděl

snezny andel200V nakladatelství Kalibr vyšla mrazivá severská detektivka Sněžný anděl od švédské spisovatelky Anki Edvinsson. Stojí za to?

...

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

Na co jít na Mezipatrech - osobní tipy ředitele

mezipatraUmělecký ředitel Mezipater Aleš Rumpel dává osobní tipy na filmy, které budou promítány v rámci 13. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který začíná ve čtvrtek 8. listopadu v Praze.

...