Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

Tisk

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

 


Brandon Thomas (1848 – 1914) byl anglický herec, režisér a skladatel. Charleyho teta je jeho nejznámější hrou a je to neuvěřitelné, ale její vznik se datuje do roku 1892. Za zmínku stojí i fakt, že tato hra se v MDZ uvádí již po třetí!
O čem to celé je? Nacházíme se v Oxfordu v roce 1897 a máme tu dva zamilované studenty, kteří pozvou své vyvolené k sobě na kolej, kde je chtějí požádat o ruku. Samozřejmě, že vše ve vší počestnosti a v té době pod dohledem garde. Tím má být bohatá tetička donna Lucia d´Alvadorez, která se ale nakonec nedostaví a musí ji tedy v převleku zastoupit jejich spolužák. Tím dochází k řadě důmyslných epizodek a žertíků, jež nám ukazují sešněrované viktoriánské mravy a hlavně pravý anglický suchý humor.
Mile mě překvapila scéna i kostýmy. Kostýmy nás přenesly do doby dávno minulé a bylo vidět, že si na nich dali tvůrci opravdu záležet. To samé platí i pro scénu jako takovou, která nám v prvním dějství ukazuje studentský byt a v druhém evokuje esenci staré Anglie díky šálkům čaje a samotným čajovým pytlíkům. Tomuto nápadu tleskám!

cht1


Je těžké pochválit jediného herce, protože celý ansámbl byl výborný a bylo vidět, že je to baví a že jim to spolu šlape na jedničku. Radovan Král měl nelehkou roli, ale zhostil se jí s noblesou sobě vlastní. Osobně se mi zamlouvala role komorníka Brasseta, ve které se předvedl Marek Příkazký.
Dlouho jsem se v divadle tak od srdce nezasmála, aspoň v Městském divadle Zlín. Po dlouhé době tedy chválím výběr repertoáru a do budoucna bych si přála podobně laděné hry. Určitě bych nebyla sama. Zlíňané hodně slyší na jméno Radovana Krále, který v titulní roli exceluje, takže o návštěvnost tohoto představení jistě nebude nouze. Já bych si klidně zašla ještě jednou.


Název představení: Charleyho teta
Autor: Martin McDonagh
Žánr: viktoriánská retrokomedie
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie: Hana Mikolášková
Překlad: Jiří Záviš
Dramaturgie:  Jana Kafková
Scéna a kostýmy: Zuzana Přidalová
Hudba: Zdeněk Král
Hrají: Radovan Král, Vojtěch Johaník, Tomáš David, Marie Vančurová, Markéta Kalužíková, Marek Příkazký, Zdeněk Julina, Radoslav Šopík, Helena Čermáková a Jana Drgová
Premiéra: 21. 11. 2015
Hodnocení: 100 %
Zdroj: www.divadlozlin.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Petráková: Seznamování přes internet má své výhody

monika perexV čerstvém rozhovoru s mladou spisovatelkou Monikou Petrákovou se dozvíte nejnom to, že seznamování přes internet má své výhody, ale bude vám odhaleno i tajemství hesla Jazz Dock.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Literatura

Temná akademie Gabrielle Pooleové

200lRozpolcení je již třetím dílem napínavé tajemné série Temná akademie. Po předešlých obalech rudých očí dívky nad městem, rudých očí chlapce nad městem přichází, světě div se, rudé oči dívky a chlapce nad městem, kde se děj odehrává. Istanbul. A tak, jak se ...

Divadlo

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...

Film

MILENCI Z OPAČNÝCH STRAN VÁLKY

spojenci200Robert Zemeckis má na svém kontě mnohem zdařilejší tituly (upozorním aspoň na Forresta Gumpa), nežli jsou nyní uvádění SPOJENCI. Snadno postřehneme, že v dramatické konstrukci povrchní, klišovitý příběh, sepsaný scenáristou Stevenem Knightem, nedo...