Chrudimské muzeum zve na návštěvu do pekla

Chrudimské muzeum zve na návštěvu do pekla

Tisk

cert200Regionální muzeum v Chrudimi zve malé i velké na Návštěvu v pekle. Stejnojmenná výstava s podtitulem „Čert nikdy nespí“ probíhá až do 17.ledna.

 


Základ výstavy tvoří soukromá sbírka čertů pana Martina Fassmanna, ve které jsou zastoupeny menší či větší loutky, starobylé hračky z nejrůznějších materiálů, dýmky, dózy, ale i ozdobné předměty jako skleněný pohár s motivem čertovské hlavy či čertovský louskáček na ořechy. Představen je i nejnovější přírůstek do sbírky – loutka čerta, která si zahrála v loutkovém animovaném filmu Fimfárum Jana Wericha v pohádce Až opadá listí z dubu. Na výstavě můžete vidět i další populární čerty: televizního čertíka Bertíka nebo literárního Marbulínka. Loutky čertů  zapůjčilo také Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi.  Návštěvníci mohou zavzpomínat i na prvorepublikové reklamy s čertovskou tématikou.

cert


Kromě této rozsáhlé sbírky se na výstavě objeví i kouzelný svět rozverných a hravých čertíků vynikajícího řezbáře Oldřicha Drozdy (1928 - 2014). Oldřich Drozd se narodil v roce 1928 v Třeboni. Jeho otec byl lesním inženýrem a právě on přivedl tehdy pětiletého syna k práci se dřevem. Od roku 1943 byl Oldřich členem tajného plzeňského skautského oddílu. O prvních svobodných Vánocích v roce 1945 vyzdobil klubovnu kresleným skautským betlémem, který  měl takový úspěch, že byl v roce 1947 vydán tiskem. Právě tento betlém byl znovu vydán po více než šedesáti letech pro potřeby současných skautských oddílů. Po odchodu do důchodu vyřezal dřevěný skautský betlém, který má 80 figurek. Jeho další láskou se stalo vyřezávání figurek polidštěných čertů, kterých vytvořil více jak devadesát. Na chrudimské výstavě se představuje např. čertice s kočárkem, čertice u zrcadla, anděl přišívající čertovi ocas, čert vezoucí čerta na trakaři. Postavičky jsou opravdu půvabné a znázorňují čerty v různých nezvyklých a především veselých situacích.

cert1


Návštěvníci výstavy se také dozví, kde se v Chrudimi a okolí v dobách minulých čerti vyskytovali a strašili (kupříkladu na Čertově skalce či ve Strádovském pekle). Připomenut je i slavný ďábel, ztvárněný v největší dochované rukopisné knize světa Codexu gigas (Ďáblově bibli), která vznikla na začátku 13.století v nedalekých Podlažicích.

cert9


Součástí výstavy jsou také práce žáků výtvarného oboru ZUŠ Chrudim, jejichž tématem jsou  různá  čertovská  pořekadla a úsloví. Výstava s čertovskou tématikou zaručeně potěší a pobaví celou rodinu.

Návštěva v pekle aneb Čert nikdy nespí
Místo: Regionální muzeum Chrudim
Datum: 4.12.2015 až 17. 1. 2016
Zdroj foto: autorka článku
www.muzeumcr.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Literatura

Jak to chodí v Silicon Valley

blazinec sv200Pod značkou BizBooks v nakladatelství Albatros Media vyšla další kniha zaměřená na knihovnu světového byznysu a také marketing a obchod s názvem Blázinec v Silicon Valley. Jaký je tento svět start-upů, programátorů a investic?

Divadlo

Pohádka O Človíčkovi akrobatickými kousky pořádně rozvibruje bránici

O clovickovi 200Městské divadlo Zlín razí heslo „děti do divadla patří“, a tak se první letošní premiéra, která se konala 20. ledna 2013, týkala především dětských diváků. Ti měli tu čest spatřit první uvedení pohádky O...

Film

Neutěšená situace ve společnosti Krátký film Praha

kratky film200Skupina umělců z Akademie výtvarných umění upozornila v uplynulých dnech prostřednictvím médií, petice i dokumentů na situaci v akciové společnosti Krátký film Praha, žádají ministerstvo kultury, aby konalo. V interpelaci na ministra kultury...