Epochální výlet rodiny Smolíkovy

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

Tisk

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířovi. A protože jsou tyto kreslené postavičky v Čechách velmi populární, tak se je v divadle Studio DVA rozhodli oživit a nechat je na divadelních prknech zažít zcela nové podivuhodné dobrodružství.

 

Ačkoli jsou díky reprízám dobrodružství rodiny Smolíkovy televizními stálicemi přes čtyřicet let, je zajímavé, že myšlenka na jejich divadelní zpracování vzešla až v roce 2014 a ke všemu v České republice a nikoli v jejich domovině. Možná za tímto krokem stojí neodbytné nutkání umělců a producentů realizovat na českých jevištích silné knižní či televizní a filmové příběhy, které zaručí plné hlediště i pokladnu. Jako důkaz pro mou smělou teorii můžeme například považovat četné muzikálové produkce.
     
Avšak producent Michal Hrubý se uvedením Smolíkových a jejich podivuhodného dobrodružství na jevišti divadla Studio DVA chtěl spolu s diváky navrátit nejen do svých dětských let, ale také zprostředkovat zábavu pro celou rodinu. Za tímto účelem byl také osloven dramatik Hánuzs Miró, jenž je maďarským alter egem Miroslava Hanuše, aby napsal divadelní hru, jejíž text bude koncipován jako volné pokračování (přesněji čtrnáctý díl) druhé série Podivuhodných dobrodružství Vladimíra Smolíka. A jak se řeklo, tak se i stalo.

smolikovi2

 

Tento naprosto jedinečný příběh odstartuje nejmladší člen rodiny – Ládínek. Jako správný vědátor se rozhodne dát svým rodičům ku příležitosti 25. výročí jejich svatby speciální dárek. Během oslavy ale dojde kvůli Dr. Halířovi a jeho nešikovné manipulaci se sifonovou lahví k odhalení Ládínkova tajemství schovaného ve futrálu na housle. Z něj se vyvalí růžová nafukovací vzducholoď, kterou Ládínek spolu se svým psím kamarádem Zorrem používá pro své výlety po roztodivných planetách. A právě na jednu takovou se dostanou všichni členové rodiny Smolíkovy i se svými zvířecími mazlíčky a dotěrným sousedem Halířem.
O zábavu tak budou mít postaráno nejen samotní účastníci neúmyslného zájezdu ale také diváci, kteří si budou muset na představení osobně zajít, aby se dozvěděli, na jaké planetě to vlastně dochází ke kuriózním úkazům.

smolikovi3

 

Režisér a autor textu v jedné osobě Miroslav Hanuš je v současné době pro diváky známý především z televizních seriálů a také jako kmenový herec Divadla v Dlouhé. Režisérská židle mu však není cizí, neboť má na svém kontě již četnou řádku inscenací režírovaných nejen na domovské scéně, ale také v dalších pražských i oblastních divadlech. A ani jako autor dramatizací není žádným nováčkem. Inscenaci Smolíkovi a jejich podivuhodné dobrodružství Hanuš koncipoval jako hudebně-dramatické představení, ve kterém nechybí zpěv, tanec, projekce a hlavně činoherní scény s vyšperkovanými hláškami a vtípky vhodné pro každou generaci (rodiče si například přijdou na své během manželského škádlení mezi Gábi a Pepou).  Dějová linie, jež se zaměřuje především na děti, je sice pro dospělé diváky průzračná jako křišťálová studánka, ale ani oni se nudit nebudou. Zvlášť, když mají možnost vrátit se do dětských let a hrát si s planetami či se eventuálně mohou stát spolutvůrci souhvězdí, neboť jedna hvězda souhvězdí zkrátka neudělá.
 
Ačkoli samotný text nenabízí příliš zvratů v ději, je stále na co se dívat. Jednu ze zásluh na tom má výtvarná stránka inscenace. Za nafukovacími luhy a háji a také hravou animací stojí Hynek Dřízhal a největší pochvalu si jistě zaslouží Samiha Maleh za kostýmy. Ty spolu s výstižnými maskami a líčením od Anny Forstové a Žofie Demkové skutečně zhmotnily animované Smolíkovi, a pomohly tak i samotným hercům.

smolikovi4

 

Co se týče hereckých výkonů, tak není co vytknout. Herci si své role maximálně užívají a svým nadšením strhávají i diváky. Proto jim lze odpustit i občasné přehrávání v mezích charakterů jejich postav. Přestože jsou všichni herci při formování svých úloh precizní, tak se nejvydařenější ztvárnění, dle mého soudu, povedlo Bobu Kleplovi coby Pepu Smolíkovi a Jiřími Ployharovi, jenž se vyžívá v prudérním Doktoru Ottu Halířovi.

Představení Smolíkovi a jejich podivuhodné dobrodružství je nejen nostalgický výlet do dětských let, ale také pestrobarevná podívaná, při které si můžete pobrukovat titulní seriálovou píseň spolu s hlavními hrdiny v češtině a dokonce i v maďarštině.

smolikovi5

 


Název představení: Smolíkovi a jejich podivuhodné dobrodružství
Uvádí: Studio DVA divadlo
Režie: Miroslav Hanuš
Autor textu: Hánusz Miró (Miroslav Hanuš)
Hrají: Eva Holubová, Bob Klepl, Jana Stryková, Václav Jílek / Jan Meduna, Jiří Ployhar, Radim Madeja, Michaela Váňová / Eliška Hanušová
Premiéra: 28. května 2015
Hodnocení: 68 %

( 17 hlasů )

Foto: www.studiodva.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...


Literatura

Dokonalá detektivka: Dokonalá kořist

Dokonala Korist 200V říjnu vyšel v nakladatelství Plus drsný detektivní příběh Dokonalá kořist britské autorky Helen Fieldsové. Jde o druhý díl série Inspektor Luc Callanach, která nám představí dvojici vyšetřovatelů – krasavce Luca Callanacha a ...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Vyšla další kniha o Vladimíru Menšíkovi

mensi200O Vladimíru Menšíkovi jsme si mohli přečíst řadu knížek - jak ty drbavé, tak s menšími či většími ambicemi. Nyní k  nim přistupuje tlustý, téměř sedmisetstránkový spis Lumíra Holčáka VLADIMÍR MENŠÍK A JEHO FILMY. Autor se rozhodl pro nezvyklý postup: v c...