Průvodce po Norsku pomůže vybrat, kam se vydat

Průvodce po Norsku pomůže vybrat, kam se vydat

Tisk

Norsko2017 perexZ chudé země, kde se lidé usazovali hlavně u břehu moře, protože se živili lovením ryb, jednou z nejbohatších velmocí světa. I tak by se dala shrnout dlouhá a neklidná historie severské země Norsko, která zrodila jednoho z nejznámějších knižních detektivů Harryho Holea.

 

 

Norsko je známé svými fjordy, ledovci a určitě také netradičními dřevěnými sloupovými kostely. Z uměleckého světa oslovuje posluchače Edvard Grieg a snad se nenajde nikdo, kdo by neznal Edvarda Muncha a jeho obraz Výkřik, možná jste navštívili v divadle některou z her Henrika Ibsena. Dále jste jistě zaznamenali i soupeře Járy Cimrmana Roalda Amundsena či Fridtjofa Nansena.

Hlavní město Oslo je nejnavštěvovanějším místem turisty, v závěsu je mu Bergen, krásným a na norské poměry neobvyklým městem k výletu je i Ålesund s mnoha secesními domy. Dobrodružným místem pro cestu jsou pak Špicberky, na kterých mimo jiné najdete Globální úložiště semen. V Trondheimu zase navštívíte Museet Erkebispegården. Tedy pokud byste chtěli vidět sochu svatého Denisa, který drží svou hlavu v rukou, jelikož podle legendy byl sťat a následně se zvedl a odešel i se svou hlavou k hrobu.

 

Norsko2017

 

Norsko je plné muzeí, ať jde o ta umělecká (v průvodci autor popisuje i rozložení a obsah sbírek těch nejlepších), tak mnoho z muzeí se věnuje tradičnímu rybolovu a zemědělství, samozřejmě jsou na programu i lodě, ať už ty historické vikingské, ale lze vidět například i slavnou loď Fram. Další typ paměťových institucí, které lze navštívit, jsou muzea zabývající se druhou světovou válkou a především norským odbojem. Pokud by vás toto téma zajímalo a chtěli byste se o něm dozvědět více v románově formě, tak doporučuji knihu Modrá hvězda spisovatele Jana Guillou.

Na své si v každém větším městě přijdou i milovníci obrazů. Vybírám jednu galerii za všechny – Galleri Espolin. Kaare Espolin Johnson, romantický malíř, celý svůj život špatně viděl a tak jeho obrazy působí téměř trojrozměrně.

 

norsko 2

 

Ale hlavně vy, co jste spíše na přírodu, si přijdete v Norsku na své. Jedno místo za všechny, které najdete zvěčněné v průvodci – Geirangerfjord – zalesněná majestátní skála s pár domy a nádherným vodopádem.

Pokud vás nebaví přespávat v hotelech, v Norsku si můžete ustlat v některém z opuštěných majáků a prožít tak něco extra. Nebo se můžete potkat s papulchačím psem, vyšlechtěným přímo v Norsku.

Vybrala jsem z průvodce jen pár zajímavostí a doufám, že jsem vás nalákala k tomu, abyste si ho přečetli a případně si vybrali, kam se do Norska vydat. Ano, je to pro nás dost nákladné místo, ale věřím, že zážitek z cesty ve vás bude rezonovat ještě dlouho.

Norsko/Rough Guides to Norway
Autor: Phil Lee
Přeložil: Jan Sládek
Žánr: turistický průvodce
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 445
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Senioři potřebují naši pozornost více než kdy dříve. Monika Kopřivová pomáhá knihami

Monika Kopřivová (3)Proslavila se zejména úspěšnými knížkami „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“, díky nimž zůstanou životní osudy našich babiček a dědečků stále živé. Založila internetový obchod Babičkářství, který nabízí zajímavé, milé ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...


Literatura

Letní čtení od Kate Mortonové - Ztracený slib

ztraceny slib200V srpnu vydalo nakladatelství Ikar pod hlavičkou Edice světový bestseller novou knihu australské romanopiskyně Kate Mortonové Ztracený slib. Kniha o rodině, vztahových peripetiích, ozvěnách války a tématu viny a odpuštění splňuje vše, co...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Stále spolu

Stale spolu 200Stále spolu je název nového dokumentárního filmu z koprodukce České televize, který 21. května vstupuje do kin. Diváci se mohou těšit na zajímavý pohled na život jedné rodiny zaznamenaný režisérkou Evou Tomanovou, která citlivým přístupem...