Třeskutý duel vlašáku a mungo klíčků v Divadle Kalich

Třeskutý duel vlašáku a mungo klíčků v Divadle Kalich

Tisk

zenazapultemperexKoloniály se smíšeným zbožím nejsou jen tak obyčejné obchody. Nejen za pultem, ale také před pultem mezi regály s různorodým artiklem se denně odehrávají podivuhodné lidské i potravinové příběhy. Proto není divu, že se Divadlo Kalich rozhodlo na svůj repertoár zařadit satirickou komedii právě z prostředí, které je pro český národ tolik specifické.

 

 S prostým faktem, který dělá z prodejen s rozličným zbožím interesantní dějiště lidských osudů, uměl pracovat už scenárista Jaroslav Dietl. V seriálu Žena za pultem dokázal vytvořit se spravedlivou prodavačkou Annou a plnými regály laskomin natolik kultovní socialistické prostředí, že ještě teď vyráží svým dílkem divákům dech. Jedním z oněch poznamenaných je také dramatik Petr Kolečko, jenž se pro Divadlo Kalich rozhodl vytvořit jízlivější pokračování po více než třiceti letech nazvané Žena za pultem 2: Pult osobnosti. Na tuto realizaci si následně přizval režiséra Davida Drábka a ostřílenou hereckou dvojici Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera.

 zenazapultem2

 

Prodavačka Jiřina, velká zastánkyně doby předrevoluční, čeká v nadcházejícím volebním víkendu návrat komunistů, jelikož výběr lidi mate. A aby byla na tento velký comeback připravená, učí se poctivě již nějakou dobu názvy zboží prodávané v malém koloniálu v čínštině, neboť chce být konkurenceschopná soudruhům z Čínské lidové republiky. Jiřinina dlouholetá zákaznice a kamarádka Hanka zase pevně věří ve zdravý životní styl, sílu mungo klíčků a také v pokračování demokracie. Obdobné přesvědčení má i o striktně dodržované dietě u svého stokilového manžela Pepy, který ji podvádí nejen s vlašákem ale také s Jiřinou. Žena za pultem má v soukromém životě zase starosti se svým synem Kájou, jenž je zneuznaným hercem. Dnešní starosti obou českých žen jsou však již včerejškem, protože zítřek nakonec všechno změní.

 

zenaapultem4

 

Ačkoli je režisér David Drábek také velmi zdatným dramatikem, jenž dokáže s lehkostí a vysokou mírou kreativity přetavit původní dílo v originální přepracování, tentokrát ponechal část úspěchu a práce svému duelantovi v humoru Petru Kolečkovi. Spolu pak dokázali vytvořit crazy komedii s příměsí politické a také společenské satiry. V roce 2014, kdy hra vznikla, se některá politická témata sice jevila jako hrozba pro českou demokracii, avšak stále budila spíše úsměvné reakce. S přibývajícími reprízami už ale úsměv na rtech mnoha diváků více tuhne, neboť fikce se pomalu stává skutečností. Text tak ani po třech letech neztrácí na aktuálnosti, což lze považovat za jeho plus. Doposud také nevyčpěl ani výstižný obraz současné společnosti. Kolečko totiž dokázal na postavách Hanky, Jiřiny, Pepy a Káji vystihnout typické vlastnosti i propastné rozdíly mezi Čechy. Možná jediný posun české society k horšímu lze spatřovat ve vztahu Hanky a Jiřiny. V Kolečkově podání se dámy dokáží i přes určitou indiferenci kamarádit, zatímco ve skutečnosti by jedna druhou pravděpodobně opovrhovala. Co však textu a nakonec i samotné inscenaci ubírá na dokonalosti je podivná rozbředlost v druhé polovině. Zpočátku má hra dobrý spád a na rotopedu jí to dobře šlape, po přestávce ale přichází únava materiálu a ve finále vysloveně lapá po dechu. Svalovým křečím v závěru inscenace bohužel nedokázala zabránit ani režie Davida Drábka. Přitom se opět nebál dát průchod své bláznivé fantazii a přivést na jeviště třeba obří morče. Tato drábkovina sice nemusí vyhovovat především pražskému publiku, ale diváci znalí Drábkových jevištních výstřelků si přijdou na své.

 

zenazapultem3

 

Co se týče vedení herců, tak zde došlo k naprosté symbióze mezi režisérem a protagonisty. Jiří Lábus a Oldřich Kaiser, kteří jsou za ta léta maximálně sladění, si své role užívají a do představení dávají veškerou svou energii a vytříbený smysl pro komiku a improvizaci. Při sledování jejich výkonů se divák neubrání nostalgickým vzpomínkám na vydařené scény z relací Možná přijde i kouzelník či Ruská ruleta. Do dobře sehraného týmu přispěli svou špetkou umu a vysokou profesionalitou také kostymérka Simona Rybáková, hudební skladatel Darek Král a scénograf Martin Černý.

 

 zenazapultem1

 

Pokud si tedy chcete udělat exkurz do minulosti a potkat v šatně pionýrky či zhlédnout vizi česko-čínské budoucnosti pak si v Divadle Kalich rozhodně nenechte ujít představení Žena za pultem 2 Pult osobnosti. Jako přídavek pak očekávejte výjimečnou two man show v podání legendárních komiků Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera.

 

Název představení: Žena za pultem 2 Pult osobnosti

Uvádí: Divadlo Kalich

Režie: David Drábek

Autor: Petr Kolečko

Hrají: Jiří Lábus a Oldřich Kaiser

Premiéra: 23. září 2014

Hodnocení: 79 %

Foto: www.divadlokalich.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zelenavý ptáček přebírá v Divadle VILA Štvanice Gozziho bláznivě pohádkovou zábavu

Zelenavy ptacek200Láska ke třem pomerančům předá v sobotu 24. února vládu Zelenavému ptáčkovi. Akcí nazvanou Gozziho vývar se Geisslers Hofcomoedianten loučí s nejstarší inscenací na svém repertoáru, Láskou ke třem pomerančům. Její volné pokračování, ...


Literatura

Simpsonovi: Komiksové extrabuřty aneb žluté taškařice pokračují

200crewTvůrce Futuramy a Simpsonovic rodinky Matt Groening má opravdu plodnou mysl. Gagy známé, i méně známé, jsou zbožňovány všemi národy i lidmi všech věkových kategorií. To dokazuje i 25. řada tohoto úspěšného seriálu, jež začíná s vysíláním v USA na konci zá...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky ...