Připomeňte si nejznámější díla od Shakespeara

Připomeňte si nejznámější díla od Shakespeara

Tisk

Renata Fucikova Shakespeare 200Vydavatelství OneHotBook přineslo na audioknižní pole zajímavé dílo od Renáty Fučikové s názvem Shakespeare. Nechte se vtáhnout a zavzpomínejte si na nejznámější díla tohoto jedinečného dramatika.

 

 

Autorkou knihy Shakespeare je Renáta Fučíková, která vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, ateliér ilustrace a užité grafiky, která se zabývá se hlavně ilustrováním knih pro děti. Spolupracuje s českými i zahraničními nakladatelstvími a je také držitelkou několika ocenění, jako je například Zlatá stuha. Knihy nejen ilustruje, ale píše k nim i texty a vydala spoustu titulů nejen o významných osobnostech, jako jsou: Tomáš Garrigue Masaryk (Práh 2006), Jan Amos Komenský (Práh, 2008) nebo Antonín Dvořák (Práh 2012). Svými knihami nenáročnou formou vzdělává i seznamuje – podobné dílo jako je Shakespeare je například nová kniha Moliére: 7 převyprávěných her v historických souvislostech, která vyšla loni ve vydavatelství Vyšehrad. Vydavatelství OneHotBook se na ni také chystá, stejně jako na další připravované novinky z této série, jak nám prozradila Šárka Nováková, redaktorka vydavatelství. 

Kniha Shakespeare vyšla v roce 2016, kdy se slavilo 400. výročí narození Williama Shakespeara a představuje dvanáct jeho dramat (Kupec benátský, Jak se vám líbí, Mnoho povyku pro nic, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy, Hamlet, Král Lear, Mackbeth, Othello a Bouře) v chronologickém pořadí. Můžete se těšit nejen na vyprávění těchto her, ale také na spoustu zajímavostí týkající se inspirace, doby, tehdejší módy nebo historie obecně. Kniha je navíc doplněna bohatými ilustracemi.

Muselo dát spoustu práce dát dohromady takové dílo – nejde jen o nutné znalosti a dohledávání informací, ale také o jakési zhuštění divadelních her do krátké a poutavé podoby. Díky knize a audioknize si připomenete tato díla, oživíte si, co se v nich dělo a k tomu se dozvíte něco navíc. Ilustrace jsou pak příjemným bonusem, který je v audioknize vykompenzován dramatizací a převyprávěním. Ukázky z původních překladů divadelních her jsou navíc v audioknižní podobě výrazně delší než v knize a to takovým způsobem, aby to bylo stále smysluplné a herci se mohli trošku rozehrát. To je rozhodně dobrý krok, protože hlasy i vyprávění stojí za to. 

Audioknižní podoba je dílem mnoha lidí: průvodní slovo má sama režisérka Jitka Škápíková, historický a kulturní kontext vypráví Milena Steinamasslová, vypravěčem příběhů je skvělý Martin Stránský a v divadelních hrách září Igor Bareš, Jana Stryková, Veronika Khek Kubařová a Michal Balcar. Jedná se o známá jména a především kvalitní vypravěčské hlasy, díky kterým se dílo skvěle poslouchá. Audiokniha má také logickou strukturu a je tak skvěle rozdělena – každému Shakespearovu dílu jsou věnovány dvě až tři části, kdy je vždy dílo zasazeno do kontextu, následuje vyprávění příběhu a závěr je věnován nějakým zajímavostem. Příjemně to plyne a nevyžaduje to příliš soustředění.

Osobně jsem si audioknihu Shakespeare poslechla se zájmem a zavzpomínala jsem si díky ní na spousty divadelních adaptací her tohoto velikána, které jsem viděla. Moc mě bavily především ty věci navíc, po kterých se běžně člověk nepídí. Přesto si myslím, že tato audiokniha nejvíce potěší učitele literatury a možná i dějepisu – může se stát vítaným zpestřením nebo zdrojem inspirace.

Renata Fucikova Shakespeare audio

Shakespeare
Autor: Renáta Fučíková
Interpreti: Martin Stránský, Milena Steinmasslová, Igor Bareš, Jana Stryková, Veronika Khek Kubařová, Michal Balcar, Jitka Škápíková
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 7 hodin 31 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/shakespeare/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

JAMU přijímá studenty z Ukrajiny, otevřela pro ně transparentní účet a učí je češtinu

jamu 200Třináct ukrajinských studentů prchajících před válkou v současné době studuje na obou fakultách brněnské akademie. Počty však mohou být ještě vyšší. JAMU navrch z iniciativy děkana Divadelní fakulty doc. Mgr. Petra Francána zřídila transparentní účet na ...


Literatura

Jak fungují auta - to je tedy věc!

auta perexTak tohle je tedy věc! Sice je tahle interaktivní kniha s jednoduchým názvem Jak fungují auta určena pro děti od 7 let, ale u nás zaujala hned tři generace obou pohlaví.

 

...

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

F. A. Brabec: “ Každé „své“ filmové dítě miluji.”
ImageF.A.Brabec se v současné době kromě svých filmových projektů zabývá výukou mladé generace kameramanů na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Jeho ateliér kamery je jeden z nejnavštěvovanějších, protože o své...