Tvoříte rádi z papíru? Pak zkuste quilling!

Tvoříte rádi z papíru? Pak zkuste quilling!

Tisk

quilling 200Další novou knihou pro tvořivé jedince od nakladatelství Metafora je kniha Quilling, šperky z papíru. Najdete v ní techniky a postupy na výrobu náušnic a přívěsků, do kterých se můžete hned pustit.

 

 

 

Quilling vychází ze starodávného umění papírového filigránu a jedná se o techniku stáčení a formování proužků papíru. Tyto úzké proužky se stáčejí pomocí nástroje na quilling a tak vznikají elegantní cívky a spirálky, které přímo lákají k různému kombinování.

První kapitoly knihy jsou věnovány Materiálům a pomůckám, Základům a Vytváření cívek a spirálek. Následuje 20 projektů, díky kterým si můžete vytvořit originální a ručně dělané šperky: od náušnic, přes přívěsky až k náhrdelníku. V závěru se pak nachází rejstřík a informace o autorce.

K vytváření těchto šperků potřebujete papírové proužky na quilling, různé pomůcky a trpělivost. Právě tou poslední vlastností příliš nedisponuji, a proto jsem se zmohla jen na obdivování a kochání se stránkami. Postup vypadá sice na jednu stranu jednoduše, pracujete s quillingovou jehlou a perem a „jen“ různě stáčíte, ale pro mě je to takzvaně vyšší dívčí. Ani nádherné náušnice mě nepřiměly si to vyzkoušet.

Šikovnější jedinci nebo nadšenci do ručních prací tuto knihu rozhodně ocení, protože je velmi praktická a návody v ní jsou psány opravdu krok za krokem. Nechybí ani poznámky upozorňující například na věci, na které si dát pozor, nebo radí, co dělat, když něco zrovna nejde. Navíc jsou postupy doplněny názornými obrázky a velkou motivací jsou jistě kvalitní fotografie hotových výrobků, u kterých by vás mnohdy ani nenapadlo, že jsou z papíru.

Kniha Qulling, šperky z papíru není jen o kopírování projektů, které se v ní nacházejí. Naopak čtenáře naučí základy, ukáže mu, co si může vyrobit a třeba ho inspiruje k dalšímu tvoření. Je tedy jakýmsi odrazovým můstkem do světa spirálek.

Ann Martinová se quillingu věnuje od roku 2002, kdy ji zaujal v časopise. Techniku se naučila z knih, radily ji také quillerky z internetu a cenné zkušenosti získala jako členka designového týmu ve společnosti dodávající potřeby na quilling. Její návody vyšly v několika časopisech a knihách, například v jejích titulech: All Things Paper a Creative Paper Quilling. Mnohem více informací a ukázek ze světa quillingu najdete na jejím blogu All Things Paper.

quilling

Qulling, šperky z papíru
Autor: Ann Martinová
Překlad: Eva Fuková
Žánr: Šikovné ruce
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 142
Hodnocení: 75 %

http://www.metafora.cz/cz/produkt/quilling-sperky-z-papiru.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Národní knihovna ČR

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Veronští milenci z Bratislavy konečně v Praze a Brně

romeo julia 200Nesmrtelný příběh velké lásky Romea a Julie v podání slovenských hereckých hvězd zpestří program Letních shakespearovských slavností v pouhých čtyřech večerech. V Brně se hraje 10. a 11., v Praze pak 13. a 14. srpna. Generálním partnerem ...


Literatura

Splácení dluhu

stati perexFilozofická fakulta Karlovy univerzity v Praze přinesla na knižní trh opravdovou lahůdku. Výběr z literárních studií a statí jedné z nejvýznamnějších osobností české germanistiky, literárního vědce, básníka, dramati...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...