Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

Tisk

vitka200Od románové tvorby si Kateřina Tučková „odskočila" k divadlu a brněnský Host nedávno vydal knižně její scénář ke hře Vitka, uvedenou brněnským Divadlem Husa na provázku. Které  jiné město u nás by také mělo inscenovat osud brněnské rodačky Vítězslavy Kaprálové, jejíž hudební dílo bylo velmi inovátorské a jejíž životní styl neznal ne a překážky.

 

 

 

Poslouchám Klavírní koncert, který Vitka napsala ve svých dvaceti letech. Je to naprosto neuvěřitelně propracovaná a úchvatná hudba a musím myslet na to, kolik další hudební krásy mohla přinést, kdyby její život neukončila nemoc v jejích pouhých pětadvaceti letech.

Hudbu měla v krvi, po otci skladateli a matce pěvkyni. Jako první žena byla přijatá ke studiu kompozice a dirigování na brněnské konzervatoři. Jako první žena dirigovala Českou filharmonii, těleso plné mužů-hudebníků, ale i londýnský orchestr BBC. Divoká povaha a neústupnost dělaly vrásky učitelům, dlouhému zástupu obdivovatelů, někdy i rodičům, ale nepopiratelný talent si svou cestu našel.

Nestudovala pouze v Brně, ale také v Paříži, kde si ji pod ochranná křídla vzal samotný Bohuslav Martinů. Byl jejím hudebním nadáním, mládím a energií tak uchvácen, že se do Vitky zamiloval, i přesto, že byl ženatý s jinou ženou. Oba milenci svůj vztah dlouho tajili, komponovali společně, opravovali si navzájem své skladby. Neustále se ujišťovali o tom, že spolu budou moci žít i oficiálně, bez schovávání. Nakonec se však Vitka stala ženou Jiřího Muchy, ale jejich svazek po dvou měsících ukončila skladatelčina smrt.

Těm, kteří se chtějí blíže seznámit s osudem Vitky Kaprálové a nemají možnost zhlédnout hru v divadle, doporučuji si přečíst scénář hry doplněný o komentář autorky a Miloše Štědroně. Kateřina Tučková opět pracovala s mnoha prameny, setkávala se s pamětníky či jejich potomky, a tak můžeme věřit, že složila obraz Vítězslavy Kaprálové v té nejjasnější podobě a vykreslila skladatelku v co nejpřesnějších konturách.

 

vitka

Název: Vitka
Autor: Kateřina Tučková
Žánr: česká beletrie, divadelní scénář
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Host
Počet stran: 176
Hodnocení: 100 %
Foto: www.hostbrno.cz

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/ceska-beletrie/vitka-1434


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Švihadlo: “Nacpat česká slova do reggae rytmů není jednoduché.”

svihadlo petr sturmaJak se u nás v dnešní době hraje reagge? Jak Češi reagují na Jamajčany? Kam spěje česká hudba? Nejen o tomhle jsme si povídali se zpěvákem a kytaristou skupiny Švihadlo, Petrem Šturmou.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“

masaryk stefanik 200Městské divadlo Zlín chtělo oslavit letošní významné výročí 100 let vzniku Československa originálně a velkolepě a také tak, aby se nejednalo o jednorázovou akci. Pustili se tedy do spolupráce s Divadlem Aréna Bratislava a za...


Literatura

Na první pohled se to zdá jasné, na druhý už míň!

pohl 200V téhle knížce se zdá vše růžově snové, neuvěřitelné – jednoho dne u mladého muže, který žije na malém městě a zrovna dvakrát rychle mu to nemyslí, zazvoní večer zvonek a za dveřmi stojí hollywoodská hvězda, kterou v různých anketách několikrát zvolili ...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

Vrah se vrací patří k lepším béčkovým thrillerům

Jak se jednoduše pozná dobrý producent? Podle toho, s jakou rychlostí dokáže parazitovat na úspěchu jiných. Po úspěchu temného thrilleru Sedm se podezřele často začala objevovat díla s vraždícími náboženskými psychopaty. K pozdním dílům této v...