Konec mafiánů Na zábradlí

Konec mafiánů Na zábradlí

Tisk

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafiány.

 

 

Jedná se o originální českou hru autora Davida Jařaba, který se na této inscenaci podílel ve třech rovinách - jako scénárista, režisér i autor nápadité scény. Sám Jařab v rozhovorech říká, že prvotním impulsem bylo vytvořit v divadle soukromé lázně. Ty se také staly hlavním dějištěm hry.

David Jařab ve své hře reaguje na čtyři roky starou událost, při které nejvyšší hlava církve vzkázala všem dobrých chlapcům z mafie, že jsou z církve exkomunikováni. Autor v inscenaci rozvíjí myšlenku, jak asi kmotři a jejich blízcí spolupracovníci mohli na tuto novinku reagovat. Protože v Itálii se bůh i maminka určitě poslouchají na slovo.
 
Soukromé lázně kdesi v Kalábrii - setkává se majitel lázní (Jiří Vyorálek), politicky činný přítel (Miloslav König), mladík, který se teprve začíná ve světě kmotrů rozkoukávat (Ivan Lupták). Trojici pak doplňuje biskup (Jakub Žáček). Na jeho přání pánové poslouchají kázání svatého otce, při kterém se dozvídají nemilou zprávu - už nesmí chodit do kostela, nesmí se ani modlit. Okolo nich se pohybují dvě sličné mladé slečny, které mohou symbolizovat mnohé.

 

chlapci

Mafiáni si svou práci vysvětlují jako starost o komunitu - i když udělají něco zlého a fatálního - je to pro dobro celku. Vůbec nejde o jejich vlastní prospěch samozřejmě. Alibistický život na entou, hurá!

První část hry se vleče ve velmi pomalém tempu, ale když přichází rána z čistého nebe, i v lázni to ožije. Biskup dostává takový strach, že dokonce prožívá opravdu bizarní zjevení. Celá situace se komplikuje, když je odhaleno malinké tajemství jedné z přítomných dívek. Ale nebyl by to správný šéf, kdyby situaci nevyřešil a své blízké nevytáhl z bryndy - a nezatáhl ji blíže k peklu.

Inscenace si krásně hraje s fantazií obyčejným lidem vzdáleného světa. Dostáváme se do konkrétních lázní, ale tušíme, že takové záležitosti probíhají všude na zeměkouli, třeba v jiných zařízeních. Hra má tedy upozornit na celospolečenský problém prostřednictvím humoru, poměrně dost černého.

 

chlapci2
 

Dobří chlapci
David Jařab
Hrají:  Jiří Vyorálek,  Jakub Žáček, Miloslav König, Ivan Lupták, Johana Matoušková, Petra Bučková
Scénář, scéna a režie: David Jařab
Dramaturgie: Petr Štědroň
Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková
Hudba: Jakub Kudláč
Divadlo Na zábradlí
Představení: 22. června 2018
Hodnocení: 70 %
Foto: KIVA, Divadlo Na zábradlí
http://www.nazabradli.cz/cz/17-repertoar/aktualni/1843-dobri-chlapci


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kdo přijde do Staré, bude mít Hřeby v hlavě aneb rozhovor s režisérem Pavlem Gejgušem

hreb200Je 15 hodin odpoledne. Sedím u baru Staré arény a čekám na Pavla Gejguše, který je režisérem, scénáristou a scénografem divadelní inscenace s názvem Hřeby v hlavě, která nás zavádí do prostředí, ve kterém jsou lidé znaveni po dvou evropsko-islámských válk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

U Bezručů odstartovalo zkoušení Šikmého kostela

sikmy kostel200V březnu začaly v Divadle Petra Bezruče zkoušky Šikmého kostela. Světovou premiéru divadelní inscenace podle románu Karin Lednické, který se mimo jiné stal absolutním vítězem v anketě Kniha roku 2020, uvede divadlo 22. dubna 2022. Adaptaci r...


Literatura

Román s jednoduchým názvem a členitým obsahem: Paní Hemingwayová Naomi Woodové

200litPaní Hemingwayová – jakmile jsem spatřila upoutávku na knihu, jež brzy vyjde v nakladatelství Metafora, okamžitě mi naskočilo: která? Vždyť jich bylo víc. O které tedy píše Naomi Woodová? A bude to fabulace, životopis…? Mé myšlenky se otazníky jen hemžily,...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

oscar2013 200Začátkem příštího týdne k nám brzy ráno ze zámoří dorazí zprávy o vítězích cen Americké filmové akademie, krátce Oscarů. Pozlacené sošky, o jejichž možných držitelích se vždy vedou nadšené spekulace mnoho týdnů...