Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

Tisk

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

 

Ale Bára Hrzánová, to je jiné kafe!

Nahlédnutí za oponu života Báry Hrzánové je v podstatě nejvíc o divadle a o jejích názorech a pohledu na svět a mezilidské vztahy, zejména ty pracovní a přátelsky lidské. Párkrát si s ní zajdete na kávu, popovídáte, tu se zamyslí ona a tu zase vy – a výsledkem je charismatický lidský dojem z člověka, nad kterým budete dlouho přemýšlet. Kde bere životní energii, jak neokoukaný a obrovský je herecký dar, který získala nejen po tatínkovi, ale i po své mamince? Nebo, že by ji načerpala ze svého setkání s Dalajlamou?

Jedinečná herečka

Je to jedinečná herečka, která nemůže mít na světě kopii - a to nejen díky vzácných genům, které si nese. A to určitě napadne každého, kdo ji má rád na divadelních prknech, kam s ní v knize půjdeme nejčastěji. A výhodu má určitě ten, kdož ji na divadelních prknech vídá často.

Prožíváme s ní v této knize dětství, mládí, další časy...Až do historie, kterou už zavál čas, časy předrevoluční, revoluční i ty dnešní… A nějak se mi začalo stýskat, když jsem to všechno četla. Po mládí, po dětství, po naději.  Po nadšení, po naději lepších zítřků, po změnách, ze kterých bylo tušeno něco lepšího, nebo v horším případě, něco zásadně jiného. Jak to dopadlo, všichni víme a zejména pro čtenáře, kteří prožili část této doby, bude tato kniha i svědectvím historickým, leč více než encyklopedickým, spíše emocionálním. Skláníme se s dalšími roky už věkem a život začíná připomínat spíše bilancování.

A to autor knihy umí

Jestli něco umí Richard Erml zachytit dokonale, tak to je atmosféra každé situace, kterou popisuje a milý bilanční pohled, kterým se na vše dívá. Můžete ji zapomenout, ba dokonce můžete zapomenout i o čem Vinnetou dnešní doby je, ale rozhodně si zapamatujete ten otisk nálady, který ve vás zanechal. A fotografie to jen dokreslují. Černobílé, dokumentární, osobní, amatérské a náhodné i profesionální a v sériích. Vybere si každý. A každá dodává kousek lidskosti, možnost zahledět se Báře Hrzánové do očí a vidět tam celý svět.

Bára Hrzánová by se měla vyučovat ve svých silných názorech a pohledu na svět. Rázem by svět byl -  no možná trochu podobný té atmosféře, která byla těsně po revoluci.

IMG 20180915 150929

O autorech:

Bára Hrzánová (1964) Absolventka DAMU, divadelní, filmová a rozhlasová herečka, muzikantka. Hrála na scénách Národního divadla, Divadla v Řeznické, Divadla Na zábradlí, Divadla Na Jezerce. Dnes ji můžeme vidět v Praze v Divadle Kalich a ve Viole. Vystupovala ve filmech Requiem pro panenku, Spiklenci vlasti, Už a v dalších. S inscenací Hrdý Budžes podle bestselleru Ireny Douskové objíždí již šestnáctým rokem republiku. Na vysoké škole založila kapelu Condurango, pro kterou skládá, píše texty, hraje s ní a zpívá. S hercem Radkem Holubem mají syna Tondu a fenku Pepinu.

Richard Erml (1961) absolvent FAMU, divadelní publicista, kritik, dramaturg a autor šesti knih z prostředí Tibetu, Indie a pražské Libně (Zuzanka a tibetské velehory, Jidášovi bratři, Můj muž, má žena a další). Dlouholetý redaktor čtrnáctideníku Divadelní noviny, externista týdeníku Reflex. V nakladatelství Eminent vydal knihy Panker a já v hustým Ladaku a Tibetské nebe, peklo, ráj. S tibetoložkou Zuzanou Ondomišiovou mají syna Tashiho a pejska Berryho.

Autor: Richard Erml, Bára Hrzánová

Vydalo nakladatelství Eminent, 2018, www.eminent.cz

Hodnocení: 99 %

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O svobodomyslnosti a lásce ve všech podobách s Adamem Pavlovčinem, vítězem Superstar

adam perexU každého výherce SuperStar jsou lidé zvědaví, jaký bude jeho další osud. Adam Pavlovčin vystupující pod uměleckým jménem Adonxs tuto soutěž vyhrál v roce 2021 a už vydal svoji první píseň s názvem Moving On. Zároveň otevřeně mluví o vztazích, sexuali...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...


Literatura

Jak se vyvíjela česká literatura

ceska literatura perexO dějinách české literatury (ale také divadla, hudby, výtvarnictví…) vycházejí více či méně objemné svazky po více než dvě staletí. Jedině nejmladší filmové umění dosud na své souhrnné zpracování dosud čeká, ačkoli pr...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

Nikdy neříkej nikdy vzkazuje Tereza Kostková v nové komedii

Nikdy neříkej nikdyTereza Kostková, Tomáš Maštalír nebo Lenka Krobotová se už v srpnu představí v kinech v novém filmu Nikdy neříkej nikdy. Tereza Kostková hraje sympatickou a ráznou cvičitelku jógy, které nevyšlo manželství a chce se věnovat hlavně své práci a d...