Do Skotska na pěší túry a whisky

Do Skotska na pěší túry a whisky

Tisk

Skotsko200Skotsko, rozlehlá zelená krajina dotvořená starobylými hrady a jezery. Podle autorů průvodce se Skotsko skvěle hodí na pěší túry, cyklistiku, ale zavděčí se i fanouškům golfu. Gastronomicky je Skotsko rájem pro milovníky ryb a jiných mořských plodů a snad největším lákadlem je všudypřítomná whisky.

 

 

Skotsko se nerozkládá  pouze na pevnině, k těm největším ostrovům patří Hebridy, Okrneje a Shetlandy. Nejkrásnější fotografie jsem však viděla z malého ostrova Skye, který vyhlíží ze snímků opravdu magicky.

Skotsko nabízí také mnoho festivalů různého zaměření. Muzejnictví je zaměřeno na život na moři.

Důležitým vývozním artiklem je látka tvíd. V průvodci najdete krátkou informaci o její výrobě. Zda i v této době se dodržují všechny popsané kroky bohužel nevím.

Edinburgh je skotským hlavním městem. Najdete v něm historické uličky a zachovalá místa z dob minulých, ale i moderní výstavbu. K moderním stavbám patří například budova Skotského parlamentu, k těm historickým ukázkám patří například atrakce Camera Obscura, která funguje od roku 1853 a návštěvníci pomocí periskopu sledují venkovní dění. K novějším zajímavostem pak patří například World of Illusions a kdo se chce poučit, může navštívit chirurgické muzeum Surgeons´ Hall Museum.

Největším městem je Glasgow. Kromě obvyklých kulturních zastavení v  galeriích či muzeích, pokud máte odvahu, můžete vstoupit do Nekropole (Necropolis), starého hřbitova stále přístupného veřejnosti. V malém městě Stirling zase můžete zakusit, jaké to bylo pobýt si ve viktoriánské věznici (Old Town Jail). Ale to jsou jen výběrové střípky z rozsáhlého průvodce, na kterém se podílelo dokonce šest autorů.

Na konci průvodce jako obvykle najdete shrnutí historických událostí, ale i malý slovníček místního jazyka a krátkou exkurzi do všech jazyků, které se na tomto území historicky používaly.

Ze školních lavic je vám Skotsko známé díky románům sira Waltera Scotta (například Ivanhoe), taky vás jistě neminula historka o příšeře z Loch Ness. Pokud máte rádi záhady, určitě si můžete nastudovat piktské kameny. Podrobnější informace hledejte v představeném průvodci z řady Rough Guides, který letos vydalo nakladatelství Jota.

Skotsko

Skotsko
Autoři: G. Dickinson, B. Griffin, R. Humphreys, N. Longley, K. Munro, H. Smithová
Překlad: Jan Sládek
Žánr: průvodce
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 620
Hodnocení: 70 %                                    
Zdroj foto: www.jota.cz
https://www.jota.cz/skotsko-2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Hodně vnímám pocity, ať už ty své, tak i ty cizí.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová se narodila 8. dubna 1984 v Brně, vystudovala gymnázium v Tišnově a poté odešla do Prahy, kde úspěšně absolvovala magisterské studium na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Za svou prvotinu, povídkovou sbírku...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Prachy!: Neuvěřitelný situační tobogan komediálního bláznění

Prachy200Co byste dělali, kdybyste cestou domů v metru vyměnili náhodou svůj kufřík plný úředních dokumentů za jiný, ve kterém by byly téměř dva milióny liber? Přesně to se v komedii Raye Cooneyho přihodí Henrymu Perkinsovi, usedlému úředníčkovi z londýnského...


Literatura

Pátrání po tajemné moci Leviar

leviar (2)„Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma. Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen přihlížet a ro...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince ...