Jak to Schopenhauer myslel s těmi ženami?

Jak to Schopenhauer myslel s těmi ženami?

Tisk

O zenach perexDostala se mi do rukou zajímavá knížečka s názvem O ženách. Autorem je filozof Arthur Schopenhauer. Spisek je nabitý misogynními informacemi. Feministkám se při čtení bude otevírat kudla v kapse. První myšlenka, která mě napadla, byla: Jak to měl vlastně ten Arthur se svou matkou? Prý dost nahnuté…

 

Ve svém spise se o ženách vyjadřuje jako o méněcenných bytostech, které se hodí akorát tak k plotně a k výchově dětí, protože jsou samy dětinské a omezené, nerozumí vědě ani umění, a všechno, co v životě dělají je úplně zbytečné a nemá to jiný smysl, než ten, kterým je získání pozornosti muže. Toho žena potřebuje proto, aby se o ni staral. Jsou vlastně jakýmsi mezistupněm mezi dítětem a mužem.

Za Schopenhauerovou očividnou averzí k ženám zřejme stojí jeho matka. Jejich vztah byl prý velmi nahnutý... Inu, za vším hledej ženu...

Nějaký vtipálek do knížky dopsal tohle (já to fakt nebyla):

O zenach artur

Ukázka z knihy:

“Ženy jsou pohlaví horší jakosti, které v každém případě stojí teprve na druhém místě; je tedy sice třeba dbát jejich slabosti, prokazovat jim však nadměrnou úctu je směšné a nás, muže, to jen ponižuje a připravuje o ženskou vážnost k nám.”

“Již pohled na ženské poučuje, že žena není určena ani k velikým duševním, ani tělesným pracem. Nesplácí svůj dluh životu činěním, nýbrž trpěním, porodními bolesti, péčí o dítě a poddanstvím muži, kterému má být družkou trpělivou a potěšující.”

“Za pěstounky a vychovatelky dětí hodí se ženy právě tím, že samy jsou dětinské, titěrné a mají omezenější rozhled, zkrátka jsou po celý život velikými dětmi. Jakýmsi středním stupněm mezi dítětem a mužem, to jest pravým člověkem.”

“Mezi muži panuje od přírody lhostejnost, ale mezi ženami nepřátelství. (…) Již při setkání na ulici dívají se na sebe zcela nepřátelsky. Rovněž se dvě ženy při prvním seznámení sbližují zřejmě s větší nuceností a přetvářkou než dva muži v témže případě.”

“Ženy nemají skutečný a pravý smysl ani pochopení pro hudbu ani básnictví ani výtvarné umění, nýbrž je to jen opičení, podporující jejich touhu líbit se, když takové vlastnosti uměle předstírají a navenek je horlivě projevují.”

“V ženské povaze je pouze užívat všeho jako nástroje k získání muže, všechno ostatní je jenom předstírání, koketování a opičení…”

Ať žena mlčí! (nejlépe navždy)

Schopenhauer cituje i jiné filozofy, s chlapy drží basu. Například Rousseaua (List d' Alembertovi): "Ženy obecně neusilují o žádné umění, nerozumějí žádnému a nejsou génii."

"Ať žena v církvi mlčí! A ať mlčí též v divadle!" - prý by bylo ideální napsat to rovnou na oponu.

Dále například píše, že žena potřebuje ovládat, potřebuje pána. Je-li mladá, je to milenec, pokud stará, tak zpovědník. V podstatě obhajuje přístup k ženám v Hindustánu, přímo zmiňuje, že tam není žádná žena nikdy svobodná, vždy je pod dozorem otce nebo manžela, a po jejich smrti někdy dochází i k upalování vdov, což západní společnost pobuřuje. Ovšem jak je prý možné, že nikoho nepobuřuje, když u nás vdova rozfrcá majetek zesnulého muže se svými milenci. Ach jo.

Jsem přesvědčena o tom, že každý má své důvody k tomu, proč dělá to, co dělá. Těším se na další Arthurovy knihy. A tak mě zajímá: mají čtenáři K21 ve své domácí knihovně i nějakou filozofickou četbu?

O zenach titul

Foto: Taťána Kročková


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není to jen “romantická rytírna", říká o jihlavském Merlinovi Barbora Jandová

barbora jandova  PEREXV sobotu 31. ledna uvede v premiéře Horácké divadlo v Jihlavě hru Tankreda Dorsta Merlin aneb Pustá zem. Zatímco režisérem inscenace je Peter Gábor, dramaturgyní je v tomto případě Barbora ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...


Literatura

Punisher opět tvrdě nakopává zadky

punisher muz z kamene 200MAX série Punishera pokračuje sedmým komiksem nazvaným Muž z kamene. Tentokrát se Frank Castle vydává až do Afghánistánu, kde svede souboj se zákeřným ruským parchante...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

Jaký význam mají mýty v našem životě?

Uvahy 200Přemítáním o mýtech si tříbily mysl leckteré osobnosti tuzemské i světové kultury. Nyní se mezi ně zařadil David Jan Novotný, když vydal sborník studií Úvahy o mýtu. V osmnácti kapitolách se hravě přehoupl od biblických témat k souča...