Zahrádku můžete mít i na malém prostoru

Zahrádku můžete mít i na malém prostoru

Tisk

vertikalni zeleninove zahradky 200Nakladatelství Grada vydalo knihu pro ty, kdo by chtěli mít zahrádku, ale bojují s prostorem. Má název Vertikální zeleninové zahrádky a najdete v ní spoustu rad a tipů.

 

 

Vertikální zeleninové zahrádky mají na starosti manželé Sibylle a Michael Maag, kteří si založili kreativní areál Rajská zahrada Maag a jsou autory různých designových a praktických vynálezů nejen do zahrady. Ruku k dílu v případě knihy přiložila i jejich dcera, Rebeka Maag, která napsala úvod a má na svědomí fotografie.

Kniha je rozdělená na čtyři části: Základní informace, Návody na projekty, Zelenina pro vertikální zahrádky a Doplňující informace. První kapitola radí čtenářům o materiálech, substrátech, hnojení nebo zavlažování. Také se zabývá výrobou žížalí farmy nebo domovem pro užitečná zvířátka.

Stěžejní jsou pak právě návody, kdy některé jsou zajímavé a originální, jiné trochu připomínají styl Ládi Hrušky a podobných „kutilů“. Na truhlíky můžete využít všelijakých bedýnek a košíků, ale také látkových nebo háčkovaných kapes nebo poklice na kola. Milovníci upcyclingu by jistě zaplesali, mně něco připadá kýčovité, ale to je věc názoru.
Poslední kapitola je krátká a stručně se věnuje zelenině, která se dá vertikálně pěstovat. Popisuje odrůdy, výsadbu, stanoviště, péči i sklizeň plodové, listové i kořenové zeleniny nebo luštěnin. Další druhy jsou zobrazeny v přehledné tabulce.

Osobně jsem z knihy měla trochu dojem, že se snaží předat spousty informací na malém prostoru. Má necelých sto stran a navíc malý formát s brožovanou vazbou. Ta je obzvlášť nepraktická, když chcete podle návodů něco tvořit a ona se vám stále zavírá. Některé postupy jsou rozepsány krok za krokem a doplněné názornými fotografiemi, jiné jsou spíše textové a místy narazíte na stránku, kde je půlka bílá, tedy nevyužitá.

Od knihy Vertikální zeleninové zahrádky jsem očekávala více, ale jistě se najdou jedinci, kterým se strefí přímo do noty a budou mít radost jak z ní, tak následně z plodů jejich práce.

Sibylle Maag je designérka a podnikatelka, která v roce 2004 založila kreativní areál Rajská zahrada Maag (Paradiesgarten Maag).

Michael Maag je designér a inženýr. V Rajské zahradě vede semináře a přednáší o ekologické tematice.

Rebeka Maag je mladá spisovatelka a umělkyně.

vertikalni zeleninove zahradky

Vertikální zeleninové zahrádky
Autor: Sibylle, Rebekka a Michael Maag
Překlad: Magdaléna Pomikálková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Počet stran: 96
Hodnocení: 65 %

https://www.grada.cz/vertikalni-zeleninove-zahradky-10415/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Na podzim do divadla: Ošklivec

2d3c94dbbe2fd3850b9978cd5b0534f6O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Ošklivce do olomouckého Divadla Tramta...


Literatura

Nechte se pohltit romantickým útěkem do země ledu a ohně

hotylek na islandu 200Hotýlek na Islandu je název páté knihy ze série Romantické útěky od autorky Julie Caplinové. Romantickou oddechovku vydalo nakladatelství Cosmopolis v říjnu roku 2020 a nebojte, poznáme svéráznou zemi a její obyvatele, do...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Miláček: mdlá ilustrace slavné knihy

altFilmová adaptace románu francouzského spisovatele Guy de Maupassanta Miláček, pod níž je podepsána dvojice režisérů Declan Donnellan a Nick Ormerod, ukázkově demonstruje, co znamená pojem „vypráz...