Zdenek Merta u klavíru v Brně

Zdenek Merta u klavíru v Brně

Tisk

Merta perexNa činoherní scéně Městského divadla v Brně bylo ve středu 22. ledna zase plno. Jak jsem se rozhlížel po hledišti, nenašel jsem jediné sedadlo prázdné. Když jsem se o přestávce zase rozhlédl, tak jsem konstatoval, že naprostá většina diváků byla ve věku čtyřicet až šedesát let. A mírně převažovaly ženy. Čím to je, tak tomu nerozumím.

 


Zdenek Merta je úspěšný skladatel, který spolupracoval s Petrou Černockou, Petrou Janů, Hanou Hegerovou, Zorou Jandovou. Má na svém kontě filmovou hudbu, hudbu k několika kvalitním muzikálům s libretistou Mošou, které plní Městské divadlo v Brně také mladým i diváky. Nic naplat, dnešní mládež zajímají hudební blogeři, kteří propagují hvězdy typu Kinga Krula, Billie Eilish, post-punkové legendy The Cure a stovky dalších, našich i světových komet. (Kometa zazáří a pak shoří v atmosféře…) Takže to je jenom malý povzdech.

Zdenek Merta pravidelně představuje na scéně různé hudební žánry, vtipně seznamuje diváky s často skrytými a překvapivými vlastnostmi hudebních motivů, s takzvanými putujícími syžety, baví diváky svou klavírní virtuositou a zpěvem. Je to prostě multižánrový šoumen, který se umí s obecenstvem domluvit, svým civilním vystupováním diváky poučit a hlavně bavit.

Poslední program Zdenek Merta u klavíru, byl přece jenom trochu jiný, než představení, na která je divák zvyklý. Celý večer bylo totiž na scéně také uskupení hudebníků, kteří si říkají BARDOLINO: Margita Koláčková – violoncello, Jana Procházková – zpěv a percussiony, Jakub Jedlinský – akordeon a Pavel Fischer – housle. Čtyři neuvěřitelně kvalitní muzikanti, kteří, jak se sami na scéně vyjádřli, opustili „teplá místečka“ významných orchestrů, v nichž předtím účinkovali, aby se začali věnovat hudbě různých ras a národů,. Ta je baví a přitahuje. Na scéně předvedli neuvěřitelné hudební kousky. Třeba americkou bluegrassovou muziku, která se obvykle hraje s kytarami, mandolínou, banjem, kontrabasem a houslemi. V kvartetu Bardolino zbyly jenom ty housle, ale souzvuk s violoncellem a akordeonem byl překvapivým bluegrassovým zázrakem. Muzikanti si pohráli s hudbou nejrůznějších žánrů ze všech světových stran. Samozřejmě Zdenek Merta byl jejich moderátorem a často u klavíru také spoluhráčem. Večer hudebních lahůdek uběhl do přestávky neuvěřitelně rychle a po přestávce ještě rychleji.

Merta

Původně Merta uvedl muzikanty Bardolino jako multižánrové seskupení, které nás bude provázet na cestě kolem světa, inspirované románem Julesa Vernea. Ale tak, jako Verne ve svém fantaskním románu vynechal některé důležité země, tak Merta jako průvodce klidně skákal z teritoria do teritoria a vůbec nepřekáželo, že někdy změnil i směr cestování. Vždyť šlo jenom o ten verneovský, motiv, a o všem důležitém promlouvala hudba.

Nádherný večer ukončila muzika, která nemá domicil. Cikáni se totiž se svou hudbou pohybovali po světě a byli doma kdekoliv, přičemž oni svou muzikou často ovlivnili místní kulturu, ale sami žádnou s těch kultur nepřevzali do své muziky. Zvláštní postřeh. A pak zněly ty ohnivé melodie, hrané zpívané… opět v neuvěřitelném souzvuku klavíru, harmoniky, violoncella a houslí, navíc lehce, přirozeně, virtuosně. Snad jenom hudebník dokáže posoudit, kolik to vyžaduje hodin práce, kolik zkoušek, hledání přesného souzvuku a temporytmu, aby byl dosažen profesionální výsledek, jehož byli diváci svědky.

Na závěr ještě poznámka: BARDOLINO je podle wikipedie: „italské červené víno, původem z oblasti podél morénových kopců v provincii Verona, východně od Gardského jezera. Své jméno dostalo podle města Bardolino na břehu jezera“. Proč si to kvarteto dalo takový název jsem nějak nepostřehl.

Důležité je, zapamatovat si základní údaje, které se dají „vygooglit“. Stojí za to vyhledat a setkat se s těmi muzikanty při nějakém dalším jejich vstoupení. A Zdeňkovi Mertovi dík, že tu hudbu pro nás objevil.

www.bardolinomusic.com

Námět: Zdeněk Merta
Scénář: Zdeněk Merta, Stanislav Slovák
Scéna: Jaroslav Milfajt
Dramaturgie: Miroslav Ondra
Projekce: Petr Hloušek
Režie: Stanislav Slovák
Premiéra: 22.01.2020

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Smigmator: „Vydat album u Supraphonu je jeden z mých splněných snů.“

Jan Smigmator 200Jakoby tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádně dobrou transfuzi. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...


Literatura

Útěk z Berlína: smutné dobrodružství židovské dívky

Útěk z BerlínaNa podzim loňského roku se v Terezíně konala vzpomínková tryzna u příležitosti 70. výročí zahájení deportací českých a moravských Židů a současného vzniku terezínského ghetta. Akce se zúčastnila i dnes devadesátiletá Margot Friedlanderová, pamě...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

Ženy v běhu pobaví i dojmou

ženy v běhu 1

Komedie mají v našich končinách dlouhou tradici. Bohužel v poslední době vychází celá řada špatných zástupců tohoto žánru, které se nebojím nazvat až za trapné. Naštěstí se čas od času objeví i snímek, který má naději...