Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

Tisk

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

 

 

Silný příběh Holcmanova strýce Jožky Slováka ze Slovácka bude mít českou premiéru v režii Břetislava Rychlíka 29. února v 19.00 ve Velkém sále MDZ. V hlavní roli „balady o řezníkovi“ diváci uvidí Zdeňka Julinu. Výraznou složkou bude scénická hudba Jiřího Pavlici a živě zazní i známé folklorní písně.

osobni poplach2

Jožka Slovák byl furiant, provokatér, surový humanista, který sváděl boj s krutým osudem, komunistickým režimem i s démonem alkoholu. „Podle Josefa Holcmana vypadal jako Paul Newman Slovácka, byl to velice pohledný chlapík, který miloval společnost a absurdní situace. V jeho osudech si každý najde to svoje. Třeba i příběh nebývalé a obdivuhodné lásky dvou lidí,“ řekl režisér Břetislav Rychlík.

Nejen postavy, ale i hudba, kostýmy a scéna budou velmi autentické. „Autorem scénické hudby včetně malé operní vsuvky s názvem Zabíjačka je muzikantská legenda Jiří Pavlica. Na své si přijdou i milovníci lidové kultury. V inscenaci se objeví jízda králů, hody, kaplička i vinné sklepy,“ vyjmenoval Rychlík. Scénu navrhl Jan Štěpánek, kostýmy Markéta Sládečková.

Dále hrají Eva Daňková, Petra Králová, Gustav Řezníček, Helena Čermáková, Pavel Leicman, Milena Marcilisová, Radoslav Šopík, Luděk Randár a další. Autor literární předlohy Josef Holcman v inscenaci hraje sám sebe.

osobni poplach1

Osobním poplachem MDZ navazuje na linii regionální dramaturgie, v jejímž rámci na divadelních prknech uvedlo Žítkovské bohyně, Zvlčení, Palubní deník Hanzelky a Zikmunda a další.

Více informací: www.divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Dusilová: Je čas na nové věci

200rozLenka Dusilová, nepřehlédnutelná a originální osobnost české hudby, přichází se svojí kapelou BAROMANTIKA s novým albem. Přesněji řečeno jde o komplet CD a DVD s živým koncertním záznamem Live at Café v lese, který je vůbec prvním živým albem v kompletn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Veronští milenci z Bratislavy konečně v Praze a Brně

romeo julia 200Nesmrtelný příběh velké lásky Romea a Julie v podání slovenských hereckých hvězd zpestří program Letních shakespearovských slavností v pouhých čtyřech večerech. V Brně se hraje 10. a 11., v Praze pak 13. a 14. srpna. Generálním partnerem ...


Literatura

Dům a dokonalá vražda? V podání Simona Lelica ano!

dum 200Dům je místo, kam se po práci vracíme, kde trávíme život v kruhu rodiny a kde by nám mělo být dobře. V únoru vydalo nakladatelství Jota britský psychologický román Simona Lelica s názvem Dům, který nám ukáže, že ne každá nemovitost se může stát domovem....

Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...