Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

Tisk

shakespearovske slavnosti200V tomto týdnu se měly rozeběhnout Letní shakespearovské slavnosti na všech svých scénách v Česku a na Slovensku. Překotná rozhodnutí v Moravskoslezském kraji však aktuálně ostravskou část zastavily, další vývoj je nejistý. Přestože pořadatelé nechtějí diváky o prakticky vyprodaný kultivovaný divadelní svátek připravit, může dojít v Ostravě k programovým změnám.

 

 

Slavnosti zahájí 21.července stejně jako v minulém roce Zimní pohádka. Vzhledem k tomu, že okolnosti spojené s virem zabránily nastudování nové premiéry, je aktuální ročník kratší a začíná později než obvykle. I tak se diváci mohou těšit na populární hry v podání českých a slovenských herců. Generálním partnerem Slavností je skupina PPF.

Bezpečně a radostně

„Máme velikou radost, že lidé mají o Shakespeara i v současné poněkud bizarní době stále velký zájem a postupně zaplňují hlediště. Vyprodáno sice všechno ještě není, ale kapacity jednotlivých hracích míst se postupně plní, a to je pro všechny skvělá zpráva. Letní shakespearovské slavnosti jsou plenérovým projektem, vždy se hrálo a hraje se venku pod širým nebem, což je v současné době dalším významným plusem. Naši diváci přijdou do prostředí, na která jsou zvyklí, vše bude vypadat jako obvykle.

Pár novinek ovšem chystáme. Asi nejvýraznější změnou v Praze je, že nebudeme půjčovat deky. Nově bude možné si deku přímo na místě koupit. Divákům budou k dispozici stojany s dezinfekcí, kdo bude chtít, může si na místě zakoupit roušku. Hlediště a veškeré další prostory budou pravidelně dezinfikovány moderními technologiemi, mj. např. funkčními nano nátěry,“ vyjmenovává některé z provozních novinek Libor Gross, umělecký ředitel Slavností.

Moře v Čechách?

Kdo se rozhodl nejet letos o prázdninách k moři, může si udělat radost na Zimní pohádce. Shakespeare totiž zasadil její děj na Sicílii a do Čech, a právě těm moře přiřkl. Příběh zrazené lásky a žárlivosti se postupně odehraje od 21. července do 12. srpna, kde v Praze svou letošní tour ukončí. Na rozdíl od loňské premiéry se role Perdity v tomto roce zhostí Eva Salvatore Burešová zaskakující za Veroniku Arichtevu. V hlavních rolích se dále představí Martin Hofmann, Michal Isteník, Alena Mihulová, Saša Rašilov, Petra Špalková, Lenka Krobotová, Matouš Ruml a další.

shakespearovske slavnosti1

Dobrý konec a Večer tříkrálový se loučí

Všechno jednou končí. Komedie Dobrý konec všechno spraví a Večer tříkrálový čekají derniéry. Dobrý konec všechno spraví, ve kterém hrají Anna Fialová, Ondřej Pavelka, Martin Dejdar, Oldřich Vízner, Martin Siničák, Jan Vlasák nebo David Novotný se hraje už jen do konce července.

Večer tříkrálový s Václavem Koptou, Nelou Boudovou, Martina Pechlátem, Josefem Cardou, Tomášem Měcháčkem nebo Petrem Stachem je na programu v srpnu, konkrétně od 22. do 28. 8., kdy v Praze Letní shakespearovské slavnosti 2020 zakončí.

Kompletní repertoár

Hamlet, Mnoho povyku pro nic, Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy, Komedie omylů i Komédia omylov, Romeo a Júlia a Othello. Tyto inscenace společně s inscenacemi výše uvedenými tvoří kompletní nabídku Letních shakespearovských slavností 2020. Celkem 11 titulů ve 101 večerech.

 shakespearovske slavnosti2

Zdroj foto a více informací: www.shakespeare.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá


Literatura

Ráj oceněný Nobelovou cenou je prozkoumáváním počátků kolonialismu z minoritních pozic

RájRáj je román od nobelisty Abdulrazaka Gurnaha, jenž nám popisuje subsaharskou Afriku 20. století – události napovídají, že jde o dobu kolem 1. světové války – dobu kolonialismu, novodobého otroctví, ale také krásných setkání, kouzelné divočiny a střetáv...

Divadlo

Setkání 2013 Stretnutie: Ve Zlíně se zrodí divadelní Československo

setkani200Pomyslné plnoletosti letos dosáhne festival Setkání/ Stretnutie, který se bude konat nejen v Městském divadle Zlín ve dnech 23. až 25. května. Určen je nejen pro studenty divadelních oborů a divadelníky, ale i pro š...

Film

V druhé půli února začne přehlídka španělsky mluveného filmu

pelicula logoNa letošní přehlídce španělsky mluvených filmů LA PELÍCULA (v Praze ji zastihneme mezi 18. a 23. únorem, poté se přesouvá do Brna, Hradce Králové a Ostravy) si zopakujeme tragikomedii Pedra Almodóvara Bolest a sláva. Do tuzemských kin se sice ...