Co se škádlívá, to se rádo mívá

Co se škádlívá, to se rádo mívá

Tisk
ImageV neděli 12.února 2012 uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku Jak si spolu hráli. Na jedné louce se ocitli dva – Zajda a Felix. Ona veselá, hravá, trošičku potrhlá, ale v hloubi duše hodná bytůstka. On, na první pohled až příliš sebevědomý švihák, při druhém, důkladnějším pohledu se objeví opuštěný “týpek”, co hledá spřízněnou duši. Ale že by si ti dva padli hned od začátku do oka? To rozhodně ne. Nejdříve vedli  zákopovou i otevřenou válku,  snažili se jeden druhého přesvědčit, aby si sbalil svých pět švestek a odešel. Když zjistili, že ani jeden se nehodlá vzdát svého místečka na louce, vzali jeden druhého na milost. Poté už se  “pošťuchovali” přátelskými nevinnými legráckami. A nakonec jim docvaklo, že je jim spolu vlastně dobře. Že jsou rádi, že se usadili na jedné louce, mají domečky hned vedle sebe a mohou si v případě nouze vzájemně pomoci. Nebo si sednout blízko sebe, když se setmí a oni se začnou tak trošičku bát.

 


První minuty hry byly trošičku rozpačité, děj se rozjížděl pomalu, uvedení “do obrazu” trvalo déle, než by bylo záhodno. Nejen dětský divák se určitě ptal sám sebe, co se bude dít? Kdo je ta Zajda?  A co vlastně na louce pohledává, odkud přišla? Kdo je ten Felix? Proč dělá rozpustilé, trošičku bláznivé Zajdě naschvály? Jakmile se pohádka “rozjela” mnohým rodičům pravděpodobně připomněla sousedské naschvály á la Zítra to roztočíme drahoušku. Jen s tím rozdílem, že místo znesvářených manželských párů proti sobě stáli Zajda a Felix. Kousky, kterými se ti dva častovali, nepostrádaly rozpustilost  a vtip, což potvrdil častý smích publika. Na jevišti probíhaly naschvály a žertovné kousky na úkor toho druhého, ale nepřekročily mez, kdy by se jednalo o škodolibé, zlovolné jednání, zesměšňování,  snahu primárně tomu druhému ublížit. Dětský divák si tak mohl odnést ponaučení, že i vtipkování má svou mez, přes kterou nelze zajít. Ponaučení, že si lze ze druhého utahovat tak, aby mu to neblížilo a nakonec se tomu zasmál i on. Nakonec  Zajda a Felix zjistili, že je lepší stát vedle sebe než proti sobě. Že kamarádství je lepší než veškeré utahování a žertíky na úkor druhého. Předpokládám, že tohle si děti z představení odnesly.

Image


Častý zpěv a taneční kreace zpestřily už tak zajímavou podívanou. Opět se potvrdilo, že hudba, zpěv a tanec jsou osvědčeným magnetem pro přitažení pozornosti, že jej dětské publikum ocení nadšeným potleskem. Věřím tomu, že nejeden kluk nebo holčička si doma pobrukovali “á bé cé vé, koza plave, plave, plave na medu, kopýtkama dopředu”. Rozpustilost z pohádky i písniček přímo sálala.

Kulisy jen dokreslovaly lehkou hravost, se kterou se po  jevišti pohybovali herci, lehkou hravost, se kterou se odvíjel příběh. Pestré barvy rozzářily jeviště, jednoduché tvary, nekomplikované ztvárnění domečků, stromů, květin vytvořily rozkvetlou louku a současně nechaly prostor pro zapojení dětské fantazie. A dospělého diváka znovu utvrdily v tom, jak mnoho dokážou relativně jednoduché tvary a jasné barvy.

Dlouhotrvající potlesk, usilovné mávání na rozloučenou, fňukání proto, že už je konec a výrok “já chci ještě pohádku… ale tééď” dává tušit, že si spolu Zajda a Felix hráli hezky, škádlili se vtipně a přitom pohladili nejednu dětskou dušičku.

Image


Jak si spolu hráli je autorskou pohádkou s písničkami, klauniádami, se spoustou legrace, kterou připravil známý brněnský výtvarník Rostislav Pospíšil.

Dramaturgie: Miroslav Ondra
Hudba: Zdeněk Kluka
Výprava a režie:
Rostislav Pospíšil
Hrají: Kateřina Králová a Roman Blumaier

Zdroj foto:
divadlo.zlin.cz




 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

JAK A PROČ PSÁT RODOVOU KRONIKU?

frantovapomykalova200Více o kurzech, které nemají v České republice obdoby, přestože genealogických spolků a společností je již desítky let plno, se dočtete v rozhovoru s lektorkou Zuzanou Pomykalovou, členkou České genealogické a heraldické společ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...


Literatura

Backman zase hraje na city a jde mu to!

uzkosti-a-jejich-lide 200Oblíbený švédský spisovatel po několika menších dílech (konečně) přichází s plnohodnotným románem s názvem Úzkosti a jejich lidé.

...

Divadlo

Kdo věří pohádkám, ten patří k vítězům...na zámku tě vítá i princ s Popelkou! Fotoreportáž z českobudějovického představení Popelka na ledě.

popelka perexDivácky nejúspěšnější a nejprodávanější muzikál v České republice a Slovensku během Jarního turné 2014 navštívil exkluzivně Liberec, České Budějovice a Ostravu. V sobotu 5. dubna ještě zavítá do Hradce Králové a...

Film

Když může být láska k vaření také záchranou před vyhoštěním. Francouzská komedie A do kuchyně! se dotýká problémů migrace dospívajících

A do kuchyne200Čtvrtý celovečerní debut francouzského režiséra Louise-Juliena Petita sleduje osudy mladých migrantů snažících se integrovat do tamní společnosti prostřednictvím kurzů vaření. S nimi jim má pomoct svérázná kuchařka Cathy, pro kterou j...