Svezte se Tramvají do stanice Touha

Svezte se Tramvají do stanice Touha

Tisk

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiéru, která se konala 13. dubna.

 


Tennessee Williams, významný americký dramatik má na kontě brilantní kousky jako Skleněný zvěřinec či Kočka na rozpálené plechově střeše. Začátkem roku 1945 začal pracovat na hře Neproniknutelná noc, kterou později přejmenoval Tramvaj do stanice Touha (A Streetcar Named Desire) a dokončil ji o dva roky později. Prvně ji spatřili Newyorčané v Ethel Barrymore Theatre, hra získala Pulitzerovu cenu za drama, Donaldsovu cenu a Cenu newyorských divadelních kritiků. Do té doby nebylo dramatu, který by získal hned tato tři ocenění. Že se jedná o výjimečný kousek, věděl moc dobře i režisér Elia Kazan, který na motivy divadelní inscenace natočil snímek, jenž byl ověšen 12 Oscarovými nominacemi, z nichž čtyři se v sošku proměnily. Úplně první divadelní premiéru u nás si k repertoáru připsalo ostravské Divadlo Petra Bezruče na počátku šedesátých let. V současné době hru uvádí Činoherní klub Praha, Jihočeské divadlo a právě Divadlo pod Palmovkou.

alt

“Nemám v úmyslu soustředit vinu nebo obvinění na jednu konkrétní postavu, ale chci, aby to byla tragédie nepochopení a lhostejnosti vůči ostatním,” jsou slova pana Williamse o soukromé pasti zvláštního trojúhelníku. Blanche a Stella, sestry z vyšších kruhů s jižanskou krví, si možná kdysi byly lehce podobné, ale čas i místa je rozdělily. Křehká, mladší Stella je ztělesněním milující partnerky, lehce šťastně nešťastné ženy. Na rozdíl oproti ní Blanche šťastná není ani v kombinaci se smutkem. Své vnitřní troskotání schovává za láhev pálenky, přestárlé nóbl oblečení a falešné šperky. A také za hromadu lží a historek, které se jí vrací zpět. Možná Stella jí věří, ale její dosti živočišný a touhami zmítaný přítel Stenley rozhodně ne. Blanche se životem nechává uvěznit v jejich dvoupokojovém bytě a roztočí tak kolo křivd, emocí, vášní a těžkých bitev.

alt

Pro milovníky divadel i psychologických dramat se nejedná o neznámý příběh. Takže teď už je jen na hereckém obsazení a režisérově práci, aby dokázali do hry dostat emoce a zvednout obecenstvo ze židlí. Což je každopádně nelehký úkol u světoznámé inscenace, která prošla několika českými soubory a minimálně v Praze je možnost výběru, kam na hru zajít. Divadelnímu obsazení Divadla pod Palmovkou se to ale povedlo a troufám si tvrdit, že naprosto excelentně! V ústřední trojici hlavních rolí figuruje Klára Issová, představitelka Stelly. Těžko si představit do role křehké, přesto pevné a láskou zmítané postavy někoho povolanějšího. Uvěřitelná gesta, nezaměnitelná hra s tělem a ani okamžik postřehnutelného zaváhání jen dokazují kvality této herečky. Její proti pól ztvárnila Zuzana Slavíková, v roli sestry Blanche. Pokud Issová byla výborná, pak její kolegyně by se dala označit za naprosto bezkonkurenční! Na jevišti nestála herečka divadelního souboru, nýbrž skutečná padlá aristokratka s bolestí v srdci a rozsypaným životem. Odvaha, s jakou se paní Slavíková uchopila ztvárnění velmi náročné role, je obdivuhodná a nevídaná. Ženské brilantní herecké ztvárnění lehce zastínilo (což rozhodně nelze považovat za škodu) hlavního mužského hrdinu Stanleyho v podání Martina Stránského, jehož výkon také lze považovat za nadprůměrný. Stejně tak i role vedlejší byly uchopeny pevnou rukou (jmenujme alespoň Kateřinu Lojdovou jako kamarádku a spolubydlící Eunice). Za představením režijně stojí Slovák Emil Hováth, známý i jako herec.

alt

“Když se někdo zeptá na téma, zatvářím se neurčitě a řeknu: je to hra o životě,” konstatoval kdysi pan Williams. Během jedné věty zvládl sdělit podstatu příběhu. Hrdinové nejsou černobílí, neurčíte toho “dobrého” a “špatného”, cítíte se všemi a zároveň se vám každý v něčem protiví. Alespoň v inscenaci Divadla pod Palmovkou, které je zkrátka brilantní!

Tramvaj do stanice Touha
Žánr: drama
Uvádí: Divadlo pod Palmovkou
Režie: Emil Hováth
Scénář/překlad: T. Williams/Luba a Rudolf Pellarovi
Hrají: Klára Issová, Zuzana Slavíková, Martin Stránský, Ivan Jiřík, Kateřina Lojdová, Ondřej Kavan
Reprízy: 19. a 28.4, 11. a 31.5 2012
Hodnocení: 99%


Zdroj foto: divadlopodpalmovkou.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Duchcov

duchcov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...


Literatura

Kráska a zvíře okupují vedle kin i knihkupectví

Kraska a zvire Egmont perexJiž více než tři týdny okupuje česká kina filmová pohádka Kráska a zvíře s nepřekonatelnou Emmou Watson v hlavní roli. U této příležitosti vyšla v nakladatelství Egmont i knižní verze, která je výrazně inspirova...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

Václav Kopta jako Jára Cimrman Českého lva

Cesky lev Rudolfinum perexV sobotu 7. března večer proběhlo slavnostní předávání Českých lvů. To, že nejvíce nominací proměnil film Václava Marhoula Nabarvené ptáče, asi nikoho nepřekvapilo. Získal jich celkem 9 včetně ceny za mimořádný ...