Goebbels/Baarová: síla, moc a poté křehkost a slzy

Goebbels/Baarová: síla, moc a poté křehkost a slzy

Tisk


altV rámci Divadelní Flory v Olomouci jsme měli možnost zhlédnout představení excelentní inscenace Goebbels/Baarová.

 

 

Samotný název by nám měl být vodítkem v tom, co můžeme od představení očekávat. Goebbels/Baarová nepředstavuje dvojici Josepha Goebbelse a Lídy Baarové, ale nacistického pohlavára a českou herečku, kteří si byli v určité fázi života blízko. Stali se milenci, ale opravdovými? V té době mohlo jít o vše a Goebbels i Baarová v nejintenzivnější fázi vztahu hráli o vše, o svoje duše, o svá postavení. Jenže Goebbels byl, jako vždy, Hitlerovi po vůli, proto byl po stížnostech Goebbelsovy manželky Magdy uveden na onu ,,správnou“ cestu moci, kterou si sám vysnil a už z ní vlastně nesešel. Baarová se tak stala pouhou krátkou epizodou v životě Němce. Časově i citově. Jenže Goebbels pro Baarovou znamenal celoživotní utrpení, kostlivce ve skříni. Milník, těžký neodvalitelný balvan, se kterým se musela naučit žít.

alt

Spadla tma, kouř stoupá

Už při samotném nástupu Goebbelse na šikmou plošinu, která tvořila základní scénu, nám byl vnucen pocit respektu a méněcennosti. Z temna vystoupila postava muže oblečena do stejně tak tmavého obleku. Za doprovodu kouřových efektů a světla měli diváci možnost rozpoznat jeho tvář a v pozadí sedící Baarovou. Stejně tak, jak se ptal herec ve své divadelní figuře: ,,Kdo je ten muž?“ Zeptala jsem se sama sebe. Byl to Martin Pechlát, kdo se dokázal vcítit do Josepha Goebbelse a přenést diváky do minulosti.

,,Hořet a nedokázat zapálit“

Jeho strhující začátek, který se přeléval z klidné rozpravy, až do scén gradujících v naprosté úsilí a fanatičnost rozhodně mohl způsobit popáleniny. Hlediště s napětím sledovalo každý pohyb Pechláta, hltalo každé slovo, každou vyslovenou myšlenku. Pechlátovi se tedy podařilo to, co Goebbelsovi ne. Hořet a zapálit.

alt

Kde je Baarová? Pouze v jeho myšlenkách?

Naštěstí ne. Jen zatím vyčkávala v pozadí scény u svého stolku se šminkami a zrcadlem. Na oné šikmé plošině se tedy skutečně Goebbels a Baarová setkali jen letmo. Slovně však Baarová, v podání Gabrieli Míčové, doplňovala některé Pechlátovy výstupy. Jednoduše se poté čistě mužská scéna proměnila v čistě ženskou scénu. Na řadu přišla ona křehká, zlomená a traumatizovaná Baarová. Dochází zde k jakémusi uklidnění, smíření, což zdaleka neubírá hereckému výkonu Míčové. Dva protiklady se tak neuvěřitelně vyvážily, až způsobily soucit k Baarové a částečně i Goebbelsovi.
    
O Goebbels/Baarové
Autoři textu: Oliver Reese, Dušan D. Pařízek
Režie a scéna: Dušan D. Pařízek
Kostýmy: Kamila Polívková
Osoby a obsazení: Joseph Goebbels - Martin Pechlát, Lída Baarová - Gabriela Míčová
Uvádí Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie, Jungmannova 1, Praha 1; premiéra 4. září 2009.

alt


Divadelní Flora, nejen Goebbels a Baarová
V rámci divadelního festivalu v Olomouci (10. května – 20. května)  jsme mohli zhlédnout širokou škálu hereckých výkonů, tanečních divadel, uměleckých počinů. Zkrátka každý si mohl nalít svého šálku čaje. Možná proto se stal letošní ročník Divadelní Flory rekordním. Téměř všechna představení byla vyprodána a nikdo neodešel zklamaný, ba naopak, kulturně obohacený a povznesený. Neměla by takto vypadat kultura? Myslím, že ano. Proto se s klidným srdcem mohou nejen divadelní nadšenci těšit na 17. Ročník Divadelní Flory v Olomouci.


Pořadatelé: Divadlo Konvikt, Moravské divadlo v Olomouci, město Olomouc
Finanční podpora: Olomoucký kraj, Ministerstvo kultury, Visegrad Fund

Zdroj foto: divadelniflora.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Jan Vancura perexZpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...


Literatura

Švéd Klingsor konkurentem českého Járy Cimrmana?

klingsor uvodkaČesko už dlouhá léta baví génius Jára Cimrman. Svou modrost přináší ve všech oblastech, jeho postupy jsou neotřelé, za to velmi účinné.  A teď se na knižních pultech objevil Klingsor - västerbottenský malíř, největší švédský umělec všec...

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...