Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

Tisk

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se soubory z mnoha evropských zemí i tuzemští divadelníci. Program je vskutku nabitý!

 

Když startoval v roce 1999 první ročník divadelního festivalu, málokdo mu zvěstoval tak velkou budoucnost a silné jméno. Ovšem za tu dobu se zde vystřídalo na sto padesát souborů ze čtyř světových kontinentů. Původním záměrem bylo srovnání tuzemské a zahraniční tvorby, což se daří držet do dnes. Každým rokem roste počet divadel, která mají zájem se aktivně zapojit do programu. Letos se přihlásilo šedesát šest zájemců. Koho nakonec návštěvníci budou moci vidět?

Hned první den se představí nezávislé profesionální Přešporské divadlo. Slovenští sousedé přivezou inscenaci s názvem Konkurs. Dalším slovanským jazykem se představí Teatr jednego wiersza. Ano, jedná se o polskou hru s pojmenováním Placebo aneb technologie gesta. Těžko říci, co si lze pod tímto označením představit. Stejně na tom je pak další polské divadlo Teatr Nikoli, které nám přiblíží Ženský úsměv. Dalším souborem, který se věnuje ženství je ESNES. N. ON2, německá one – woman show. Ta je napsaná dle předlohy Cocteauova Lidského hlasu. Vrcholnou zahraniční přehlídkou by pak měla být představení hned dvě. Maďarští kolegové totiž přivezou hru s živou hudbou, o kterou se postará skupina Angara. Divadlo a koncert? Zajímavě pojatá kombinace, nechme se překvapit. Stejně jako premiérou norského divadelního souboru Compania Justine has a Rash.

alt
 
Českou tvorbu pak zastupují divadelníci z Inventury a z T. E. J. Pu. Prvními jmenovanými jsou herci s mentálním postižením. Ti bývají vděčnými představiteli mnoha rolí, přestože někdo tomu nemusí zdaleka věřit. Zpravidla jejich herecký projev bývá hluboký a emocionální. Možná přesně takový bude i v podání performerů ze souboru druhého. Kombinace prvků pohybového divadla a akrobacie, stopy po němých groteskách či inspirace klauny, to vše ukážou v inscenaci nesoucí název Zeppo.

alt

Závěrečný večer posledního festivalového dne bude pro diváky atraktivní událost. Bude se udílet cena, přesněji Cena diváků za nejúspěšnější hru. Ortel v rukou drží každý návštěvník, který bude moci dát svůj hlas po jednotlivých představeních. Spravedlivě se tedy ve finálovém večeru rozhodne o inscenaci, která zasáhla nejvíce milovníků divadla. Navíc, kdo nestihne maďarské Studio Kompánia s jejich živým doprovodem Angara, bude si je moci poslechnout právě po udílení cen. Festival Apostrof je jedinečnou záležitostí, i přestože v prvním letním měsíci probíhalo divadelních festivalů hned několik, v konkurenci se rozhodně neztratí!

Festival Apostrof
Datum a místo konání: 30. června – 3. července, Divadlo Na Zábradlí, NoD
Přesný program: www.apostrof.org


Zdroj foto: apostrof.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...


Literatura

Máte rádi krimi a povídky? Pak si nenechte ujít Tři opice

tri opice 200V nakladatelství Kalibr vyšla sbírka kriminálních povídek s názvem Tři opice od Davida Urbana. Rozhodně se po této útlé knize podívejte!

 

...

Divadlo

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...

Film

Jaká je autenticita vjemu?

aute 200Ačkoli obě nyní hodnocené knihy, jak Holubcovo Ještě nejsme za vodou, tak Malaníkové Autenticita ve světě médií, jsou maximálně rozdílné, spojuje je důraz na prozkoumávání vnějškově doložitelných faktů a hodnověrnost následné percepce. Není pak rozhodu...