ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

Tisk

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvizátor Daniel Lepkoff a britská performerka, bývalá členka skupiny DV8 Wendy Houstoun. Dva intenzivní workshopy jsou určeny pro profesionály a studenty z oblasti tance, divadla a performing arts. Program festivalu bude obohacen o diskuse a videoprezentace s umělci určené pro širší veřejnost. V letošním roce se také oba umělci předvedou ve svých sólových představeních. Daniel Lepkoff vystoupí 1. června ve Studiu ALTA a Wendy Houstoun s představením 50 ACTS 9. června v divadle Ponec v rámci festivalu TANEC PRAHA. Festival 2. června ve studiu ALTA uvede také premiéru nového projektu improvizační skupiny /na:u/ s názvem Ticho na stanici Bezpeří a 3. června pak představení kanadské improvizační skupiny Lila Ensemble.

 

„Našim cílem je poskytovat českým profesionálním umělcům a odborné i laické veřejnosti hlubší vhled do soudobé zahraniční tvorby v oblasti improvizace, umožnit poznat různé způsoby práce a využívání improvizace v taneční a divadelní tvorbě,“ uvádějí zakladatelky festivalu. ImproEvents Prague se zaměřuje na improvizaci a její techniky jako na prostředek pro rozvoj kompozičních zručností, intuice, tvořivosti a hravosti, imaginace, schopnosti dramatického jednání a interpretace.

Daniel Lepkoff
je tanečník, choreograf, improvizátor, pedagog a taneční teoretik.  Vnímá pohyb jako neustále se jemně vylaďující fyzický dialog s okolním prostředím. Zkoumá formy a kompozice této interakce, které se stávají komunikačním prostředkem jeho tanečního umění. Ve své tvorbě se Lepkoff zaměřuje na proces přenosu živého pohybu na jeviště.


V sedmdesátých letech 20. století Daniel Lepkoff úzce spolupracoval s Mary Fulkerson na rozvoji „Release techniky“ a “Kontaktní improvizace” se Stevem Paxtonem. Paxton, společně s Lisou Nelson, Paulem Langlandem a Saira Blanche Theater v Moskvě patří k jeho dlouhodobým partnerům. Lepkoff je také jedním ze zakladatelů centra Movement Research v New Yorku.

alt

Wendy Houstoun
je britská performerka a tanečnice. V její umělecké tvorbě se prolínají experimentální formy pohybové a divadelní práce, koncentruje se zejména na britskou divadelní formu „devised theatre“, která se dá charakterizovat jako tvořivý proces spolupráce všech účastníků představení.


Wendy Houstoun spolupracovala například s Lloydem Newsonem a souborem DV8 Physical Theatre, Timem Etchellsem a souborem Forced Entertainment, tanečníkem Jonathanem Burrowsem či performerem Nigelem Charnockem.
    alt
ALT@RT je od roku 2007 provozovatelem Studia ALTA, které se postupně přetransformovalo z divadelní zkušebny na komorní divadlo. Ve Studiu ALTA se podařilo vytvořit skutečně otevřené divadelní prostředí, kterému nedominuje jen jedna umělecká osobnost, ale průběžně v něm pracuje většina výrazných skupin či jednotlivců v oboru nového divadla. Činnost ALT@RT zahrnuje mimo provoz divadla a zkušebny i organizaci festivalů, seminářů, pohybových kurzů a koprodukční zabezpečení divadelních a tanečních projektů.  

Program:
Workshopy
Daniel Lepkoff  / 28. května – 2. června 2012
Wendy Houstoun / 4. – 8. června 2012
(workshop denně od 10:00 do 17:00 s hodinovou polední přestávkou)
Zvláštní události:
28. května / Daniel Lepkoff / Studio ALTA / 19:30
videoprezentace a přednáška na téma americké taneční improvizace – vstup volný
1. června / Daniel Lepkoff: Solo / Studio ALTA / 19:30
improvizované sólové představení – vstupné 150,-
2. června/ Ticho na stanici Bezpeří/ Studio ALTA/ 20:00
premiéra nového projektu improvizační skupiny /na:u/ - vstupné 150,-
3. června/ Lila Ensemble/ Studio ALTA/ 19:30
představení kanadské improvizační skupiny v rámci evropského turné – vstupné 150,-
6. června / Wendy Houstoun / Studio ALTA / 19:30
videoprezentace a přednáška o tvorbě – vstup volný
9. června / Wendy Houstoun: 50 ACTS / Divadlo Ponec / 20:00
sólové představení – www.tanecpraha.cz  (uváděno v rámci festivalu TANEC PRAHA)

Cena workshopů
2 500,- za jeden workshop nebo 4 000,-  za oba workshopy.
Místo konání
Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha 7 – Holešovice

Kontakty – organizátoři:
Mgr. Hana Chmelenská BA (Hons)/ zakladatelka a organizátorka projektu
email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , mobil: +420 776 352 665
MgA. Zdenka Brungot Svíteková/ zakladatelka a organizátorka projektu
email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , mobil +420 732 589 733
MgA. Lucia Kašiarová/ ředitelka ALT@RT o.s. a organizátorka projektu
email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , mobil +420 739 615 148

ALT@RT o.s.
www.altart.cz
email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Projekt ImproEvents Prague vzniká za podpory Hl. města Prahy, Ministerstva kultury a americké nadace New York Live Arts jako součást projektu East/Central Europe Cultural Partnerships.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

7. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

7 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...


Literatura

Literární debut z Polska: Motýl Katarzyny Puzyńské

motyl200V říjnu vydalo nakladatelství XYZ napínavý detektivní příběh Motýl od mladé polské autorky Katarzyny Puzyńské. V něm se přesvědčíme, že propracovaný příběh s komplexními postavami a napínavým nepředvídatelným dějem umí psát i naši sousedi z Polska!

...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

KLIP: Porno převlečené za umění? Ani náhodou!

srbsky film klipOd chvíle, kdy – díky akci pro filmofily ´Fresh Film Fest´ - do naší distribuce vpadl snímek Klip, se ozývá ze všech stran Klip! Klip! Hurá!, anebo Klip! Klip! Fuj! Jak kdo do divácké veřejnosti volá, tak se pak z div...