Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Tisk

Lavka River StagePosledního červencového dne startuje již třetí ročník originálního divadelního projektu na řece Vltavě Lávka River Stage. Pódium na hladině řeky, noční osvětlení a zajímavé vizuální zážitky už mají svou tradici. Letošní ročník slibuje v programu unikátní podívanou a láká každého milovníka pohybového umění. Živo bude každé úterý, čtvrtek a neděli. Na co konkrétně se můžeme těšit?

Kupříkladu na profesionální provazochodkyni. Pětadvacetiletá Kristýna Vlčková se živí, mimo jiné, právě chůzí na volném laně. Umí také žonglovat snad se vším, co se jí dostane do rukou. S míčky nebo kužely ji ale vidět můžete určitě. Občas se projde na chůdách, či si doslova zahraje s ohněm. V kombinaci s pověstnou křehkou ženskostí se pak otevírá nový rozměr cirkusových kousků. Z jiného, ale stále novodobého úhlu pohledu, se představí i Cirque Garuda. Ten založil před pěti lety umělec říkající se AMI. On sám se věnuje kontaktnímu žonglování a jeho mladí svěřenci žonglování spojují s fireshow, akrobacií, fyzickým divadlem a samotným cirkusem.

Lavka River Stage

Vedle takto zaměřených představení se návštěvníci seznámí (pokud ještě nikde neviděli) i s novodobou vášní netradičních projektů – mappingem. Jedná se o moderní směr audiovizuálního umění. Vytváří se schémata či obrazy určitých skutečností, jevů, situací a událostí, které mohou diváka přenést na zcela jiné místo, než na kterém se nachází. Jedním z představitelů tohoto uměleckého trendu na Lávce bude Petr Krejčík, který se mappingu věnuje přes osm let, podobně jako další host Ing. Martin Zrcek. Ten v současné době působí jako programátor a výzkumník pro Mezinárodní centrum moderního umění CIANT a návštěvníkům slibuje interaktivní projekce.

alt

Lávka River Stage ovšem nezapomíná ani na milovníky vážnějších záležitostí. Baletní soubor taneční konzervatoře hlavního města Prahy, Bohemia balet, předvede několikero svých tanečních variací. Choreografie Umírající labutě či Vltavy Mgr. Aleny Drapalíkové, v podání křehkých “víl” na osvětleném pódiu v noční atmosféře okolo řeky, je představou takřka romantickou. Milovníky hudby pak potěší dámy, říkající si String ladies. Houslistka Eliška Dvorská s violoncellistkou Kateřinou Zíkovou si pozvou hosta, jenž si zahraje “druhé housle”. Seskupení je známé široké veřejnosti. Několik vystoupení v zábavných pořadech či koncertech vysílaných na televizních programech rozšířilo povědomí o jejich činnosti. Stejně zvučnému jménu se těší teprve sedmadvacetiletá MgA. Markéta Mátlová. Sopranistka, jež před dvěma lety vystoupila se svým debutovým CD (a letos se chystá hned na dvě další), stála na jevištích po celém světě. Tudíž ani na Lávce chybět nemůže. Na klavír ji doprovodí Lada Jirásková.


Lávka River Stage slibuje vedle zajímavého programu i netradiční a nezapomenutelné prostředí. Zážitek uměleckého rázu ve světle měsíce, lamp či ohnivých artefaktů v odlesku vodní hladiny v samotném centru Prahy? Lze jen doporučit!

Lavka River Stage plakat

Lávka River Stage
Datum konání akce: 31. července – 30. srpna
Program akce: www.lavkariverstage.cz

Zdroj foto: lavkariverstage.cz, facebook.com/lavkariverstage


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuna Eliška vznikla jako momentální nápad a snaha pobavit děti

Bohumil Matějovský (2)Bohumil Matějovský nás naprosto okouzlil svou vtipnou a milou pohádkou Praštěný nápad kuny Elišky. Zeptali jsme se ho, jak vlastně tato vítězná pohádka vznikla a jaký literární žánr má on sám nejraději.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

kuchta 200Na jevišti Divadla U22 v Praze 10 – Uhříněves proběhne v pátek 11. října v 19.30 hodin premiéra inscenace O klucích aneb Jsem kuchta! Hru německého autora Davida Giesselmanna přeložila Anežka Rusevová a v dramaturgii Fillipa Bařiny režíruje Roman U...


Literatura

HOLKA PRO VŠECHNO – JEN NE KE ČTENÍ

holka pro vsechno200Charlotte Roche

Uf. Mám to za sebou. Už dlouho se mi v polovině knihy nechtělo samotným znechucením přestat číst. Ani nevím, kde bych začala, protože ve stavu obrovského zklamání.

...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...