Slam poetry exhibice vol.8

Slam poetry exhibice vol.8

Tisk

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale soutěžící ze sebe maximum?

 

 

Koncept Slam poetry má stejná pravidla. Porotci jsou náhodně vybraní z publika, čímž je zaručena skutečná objektivita a nezaujatost. Slameři si losují pořadí, ve kterém se předvedou na podiu. Každý má zhruba tři minuty na oslovení diváků v prvním kole. Po dvacetiminutové pauze bojovníci nastupují do kola druhého, v obráceném pořadí. Mění se i porota. Vítěze tvoří nejvyšší výsledek bodů v obou kolech dohromady.

V Rock Café teď ale nastala neobvyklá situace, dva performeři dosáhli velmi vyrovnaného skóre. Pořadatelé tedy uskutečnili kolo třetí, finálový rozstřel, jehož vítěz byl měřen dle síly potlesku publika. Náhlá improvizace byla po ne zcela povedeném druhém kole lehkou nápravou posledních dojmů. Druhý set vystoupení totiž pravděpodobně nebude patřit k nejlepším výkonům oněch osmi slamerů. Někdo zapomínal text, jiný lehce přehnal počet drinků o přestávce a dalším docházela inspirace i tempo. S výkony ve zdařilejším prvním kole jsme se dočkali zajímavých výsledků. Jak to vše dopadlo?

slam poetry report1

V neočekávaném finálovém rozstřelu se ocitl Martin Filippi, mistr České republiky loňského roku. V prvním kole vsadil na vtip, lehkost a jednoduchost, po druhé představil svou první báseň, kterou kdy napsal. „Koupil jsem si lednici, i uspořádal jsem oslavu na počest mojí nové ledničky, víno teklo proudem, měli jsme si vzít skleničky, nedávno ale přijdu dolů a čichám, čichám divná to vůně, jako když někdo stůně, jako špinavé slůně, jako naše chemikářka, to je všechno na tenhle verš, běžím rychle k lednici a otvírám jí, vevnitř je smrad, tma a láhev mléka, to je kombinace, která mě už od dětství leká, stačí mi jen jeden pohled a prchám, prchám za roh, já jsem člověk z města, tak nevím, proč stává se mi z mléka tvaroh, a z toho tvarohu se mi dělá sýr, a z toho sýru se mi dělá hermelín a z toho hermelínu se mi dělá špatně, moje babička mi vždycky říkala, řekni mi co máš v lednici, a já ti řeknu, co jíš a můj dědeček mi vždycky řikal ‚a kterej ty seš‘. A tak jsem se rozhodl, že si tý lednice zbavím. A občas si říkám, co by taková to lednice, dala za děti v Africe,“ pár veršů o ‚příběhu‘ s lednicí ovšem nebylo takovým zážitkem jako kolo první.

Jeho soupeřem ve finálovém duelu a následně i vítězem této exhibice se stal Bohdan Bláhovec, legenda s mnoha zkušenostmi a Mistr České republiky z roku 2005. První šanci proměnil ve vtipnou i lehce improvizační politickou satiru, druhý výkon už posunul někam na hranici nechápatelného a skutečně šlo o improvizaci v plném rozsahu.

slam poetry report2

Dalším velice výrazným slamerem byl Roman Fürich z Ostravy, básník svým zjevem i postojem. V jeho podání byl zajímavější spíše přednes než verše samotné. V publiku si vysloužil přezdívku ‚Rozervaný básník‘, ale možná by za úvahu stálo i slovní spojení ‚Uřvaný básník‘, protože (bohužel) tohle je to, co si z jeho projevu zapamatujete. Ve druhém kole se navíc v rámci veršů pustil do rozepří s výše zmíněnými kolegy, poprosil porotu, aby ho všichni ohodnotili nulou a přestože že se tahle slova snažil zdůvodnit, zřejmě díky zkonzumovanému alkoholu se mu tu zcela nepodařilo. Zkrátka skutečná avantgarda.

Dalším nezapomenutelným slamerem tohoto klání se stal i Mruczivák, pravidelný účastník těchto akcí v Rock Café. Vsadil na divokou kartu, v podání politických témat poněkud jinak. Hlavy státu, současná i budoucí, se octli například v roli králů východoněmeckého porna. Vtipné? Spíše dosti drsné, syrové, ale skutečně nezapomenutelné.

Dále vystoupili Bio Masha, Monika Serbusová, Pavel Klusák a Scott Jonathan Nixon. Stálice českého slamu či exhibicí v Rock Café a zahraniční host, jenž trochu přecenil znalosti angličtiny v publiku.

Ačkoliv první letošní pražské klání nepatřilo k těm nejlepším slamovým akcím, bylo vydařené a rozhodně zajímavé. Nechyběl smích, zamyšlení i inteligentní zábava. Další pražské kolo se uskuteční 27. března v Meetfactory, tak neváhejte a vydejte se za trochou hry i improvizace.

slam poetry report3

Slam poetry exhibice vol.8
7. února 2013, Rock Café Praha
http://www.facebook.com/slampoetry
Hodnocení akce: 80%

Zdroj foto: FB stránky Slam Poetry, foto Pavel Železný


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...


Literatura

Loutkové divadlo – minulost, kterou odhalí oheň

hraWashington Poe si „užívá“ volného času na venkově, poté co jeho poslední případ nedopadl zrovna nejlépe. Je momentálně suspendovaný, a tak tráví dny opravami domu, který si koupil po svém odchodu od policie, a venčením svého psa. O nejnovějším případu vražd Upalovač...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

11. ročník Festivalu argentinského filmu

Cine argentino200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna organizuje letos již 11. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 14. - 18. října v Paláci Lucerna.

...