Jubilejní Ceny Thálie rozdány

Jubilejní Ceny Thálie rozdány

Tisk

thalie200V sobotu 21. března byly při slavnostním 20. ročníku uděleny Ceny Thálie za nejlepší umělecké počiny v roce 2012 a celoživotní mistrovství v daném oboru.




Zlatou kapličku navštívila múza Thálie

Herecká asociace si jako každý rok vybrala pro oceňování umělců Národní divadlo, kde na chod celého večera dohlížela vedle moderátora Antonína Procházky i múza Thálie v podání Taťány Medvecké.

thalie tana1

Ceny pro staré i mladé

Hned po úvodním slově byla udělena Cena pro mladého činoherce do 33 let. Tu si odnesl Matouš Ruml, známý jako Lexa z nováckého seriálu Comeback. Herecká asociace nezapomněla ani na umělce, kteří prožili ve svém oboru celý život a zaznamenali v něm nejeden úspěch. Cenu za celoživotní mistrovství v činohře získala Jana Hlaváčová, která neopomenula zmínit „hauptku“ ve hře To byla moje písnička hranou v Divadle na Vinohradech. Janin manžel Luděk Munzar ukázal nejen slzy dojetí, ale i smysl pro humor. V baletu byla oceněna Jiřina Knížková, bývalá primabalerína Národního divadla. Za svůj sopránový hlas, který byl ozdobou především v Mozartových operách, si odnesla Cenu za celoživotní mistrovství v opeře Helena Tattermuschová a nezapomenutelný Limonádový Joe Karel Fiala se připojil do síně slávy k Nelly Gajerové (oceněna v roce 1993) v oboru Muzikálu, operety nebo jiného hudebnědramatického žánru.

Protančily se až k ceně

V kategorii Balet a pantomima si pro Thálii v bílé barvě (podle baletních špiček) došla Lucie Skálová za výkon Sakury v baletu Poslední samuraj, který uvádí na své scéně Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. V mužské kategorii byl oceněn Robert Skujenieks, který ztvárnil Jima Morrisona v představení The Beatles - The Doors, které je k vidění v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem.

thalie ceny

Pějeme i zpíváme

Při oceňování nebyly opomenuty ani obory Opera a Muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr. Kategorii Opera ovládlo na celé čáre Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě se svou operou Romeo a Julie. Jana Šrejma Kačírková si odnesla cenu za roli Julie a Aleš Briscein zase za ztvárnění Romea. V oblasti Muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr si přišla převzít cenu Hana Holišová za roli Jany v inscenaci Papežka v Městském divadle Brno. Janu Křížovi se dostalo pocty za roli Dannyho v Pomádě, kterou uvádí pražské Divadlo Kalich. Nechal za sebou mimo jiné i Michala Novotného, který zazářil ve hře Jak udělat kariéru snadno a rychle Divadla na Vinohradech.

Činohra = další cena do sbírky

Inscenace v Divadle Komedie Odpad, město, smrt přinesla Cenu Thálii Gabriele Míčové, která získala Českého lva za stejnou roli v Hřebejkově filmové adaptaci. Gabriela poděkovala inscenaci, která se již nehraje, a divadlu, které už neexistuje. Velké klání se odehrálo v mužské kategorii. Na jedné straně stál „Radokem“ i Českým lvem ověnčený Ivan Trojan a na straně druhé Richard Krajčo s čerstvě obdrženou soškou na cenách Anděl. Nakonec tento souboj vyhrál Richard Krajčo, který získal cenu za inscenaci Deštivé dny hrané v Divadle Ungelt. Ungelt tak pod vedením Milana Heina přidal do své sbírky již čtvrtou Thálii (Vilma Cibulková – Picasso, Alena Vránová – Bouřlivé jaro, Marta Kubišová – Líp se loučí v neděli).

thalie krajco

Jubilejní ročník přinesl i zvláštní ceny

Zvláštní cenu Kolegia si odnesl dirigent Arnošt Moulík. Historicky poprvé v udílení Cen Thálie bylo uděleno ocenění za mimořádný přínos loutkovému divadlu. Uznání v tomto oboru si odnesl Josef Krofta a Helena Štáchová s Martinem Kláskem. Spejblu a Hurvínkovi byly předány pro ně speciálně vyrobené „mini“ Ceny Thálie.

Ceny Thálie 2012 jsou rozdány a už teď můžete posílat nominační lístky na rok 2013.
Více zde: http://www.ceny-thalie.cz/nominacni-listek-2013.php

Zdroj foto: Facebook


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

tatarkovicova perex"Nádherné obrazy. Vyzařují neskutečnou pohodu a teplo a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor foyer Domu kultury v Kroměříži. Tvorba olomoucké výtvarnice má neskutečné pozitivní atmosféru..." To jsou názory návštěvníků na n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...


Literatura

Životní příběh hrdinky druhé světové války

kryci jmeno helena perexNancy Wakeová, slavná špionka a odbojářka, používala během války hned několik krycích jmen. Jako Lucienne Carlier pašovala lidi a dokumenty přes hranice ke Spojencům.

...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

Opět se koná přehlídka francouzského filmu

fff perexUž po dvacáté  - v Praze ve dnech 22.-29.11.2017 a poté v dalších městech České republiky (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava) - se k publiku obrací přehlídka trochu domýšlivě nazvaná Festival francouzského filmu.