Láska kvete v každém věku

Láska kvete v každém věku

Tisk

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carmen Mayerová pod režijní taktovkou Petra Slavíka, který se doposud zaměřoval pouze na dokumentární a televizní režii (seriály Obchoďák, Život je ples, Soukromé pasti, 13. komnata,…)

 Ani dramatik Joe DiPietro není pro české publikum žádným neznámým autorem. Představil se s hudební komedií Miluju tě, ale … v Divadle J. K. Tyla v Plzni a jako autor divadelní hry Famílie aneb Dědictví otců zachovej nám, pane, kterou uvádělo na své scéně Divadlo na Vinohradech. DiPietro se ve Famílii i v Posední romanci zabývá s humorem i vážnějšími prvky stářím a jeho slastmi i strastmi. Především pak pocity osamělosti, které rostou s věkem.

 

Za vše může Broskvička

Ralph (Petr Kostka) posedává v parku pro psy, kde se setká s Carol, která tam chodí venčit Broskvičku. Osloví ji hovorem o opeře, a tak se začínají seznamovat.

Ralph je v podání Petra Kostky energický, vtipný a neskutečně hravý. V jemných nástinech, zato přesně mířených, dokáže rozehrát svá trápení a stesk po zesnulé manželce i vzpomínky na nenaplněnou kariéru operního pěvce.

Alenou Vránovou vytvořené postavy v Divadle Ungelt byly vždy velice rozhodné a silné ženy, které se dokáží rychle vzchopit. V postavě Carol se Alena Vránová dostává do úplně jiných poloh svého hereckého rejstříku. Carol je zpočátku velice ostýchavá, nedůvěřivá, uzavřená a svázaná svými konzervativními názory. Když však do života Carol vstoupí Ralph, začne svou obrannou strategii pomalu přetvářet do prožitků znovu nacházejícího štěstí a lásky, které si nechce nechat utéct.

posledni romance1

 

Osudný den 25. října

Po smrti Ralphovy manželky se k němu přestěhuje nejmladší sestra Rose (Carmen Mayerová), aby se o něj mohla starat. Ochranářský pud vygraduje po osudném 25. říjnu a od té doby ho střeží na každém kroku. Proto také nesouhlasí se vztahem svého bratra a Carol. A ke všemu se musí potýkat se svým vlastním tragickým manželstvím, před kterým myslela, že uteče.

Inscenace je podbarvena operními áriemi v podání sólisty Dětské opery Praha Jana Bochňáka, který také představuje mladé Ralphovo alter ego .

Uměleckému řediteli Milanu Heinovi se opět podařilo vybrat vynikající hru pro repertoár svého divadla a dát tak příležitost i třem výjimečným hereckým talentům. A i když je Poslední romance hra o stáří, doporučuji ji i mladé generaci, protože kdo by si chtěl nechat ujít rapujícího Petra Kostku?

posledni romance3
Zdroj foto: divadloungelt.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Pácl: „Boj proti přesile má smysl.“

paclSvět plný krátkých cest za rychlým uspokojením je silnou inspirací pro odvážné tvůrce. Divadelní režisér Štěpán Pácl si troufl na dramatickou látku, která byla v českých podmínkách dlouhá léta nezpracována. Ostatně – jd...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...


Literatura

Všechny kočky milují Valerianu

Všechny kočky milují ValerianuRecenze Lenky Kališové na druhý díl detektivní série od spoluautora scénáře legendárního seriálu Dr. Who s Vinylovým detektivem. Hlavní hrdina se svou vynalézavou přítelkyní Nev...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...