Richard III. vládne Hradci

Richard III. vládne Hradci

Tisk

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i když se okapovou rourou řinou potoky krve, je inscenace vystavěna jako kabaret o bezmoci mocných.



Bajka nejen o žábě k zulíbání

Zvířátka byste v díle Williama Shakespeara hledali marně. Ani náš přední shakespearolog a překladatel Martin Hilský si není vědom výskytu žáby, ptáka či chobotnice v Richardu III. To by ale nebyl David Drábek, aby se v jeho provedení něco takového nemohlo uskutečnit. Žába a pták totiž představují průvodce dějem a zároveň nastavují zrcadlo dvěma lidským nešvarům - maloměšťáctví a nezúčastněné aroganci. Žábu, která zkouší svoji pravost polibkem, si zahrál Jan Vápeník, a Ptáka, který si čte Wildova Šťastného prince, zase Kamila Sedlárová. Oba herci byli pro tyto významné role vytěženi z Ostravy.

 richard III 2

Holka nebo kluk?

Ve světě naruby mohou být klidně ženy muži a muži ženami. Kamila Štorková v roli Richarda přímo exceluje a jejímu výkonu se nedá nic vytknout. Nesmím zapomenout ani na herce Jakuba Tvrdíka, Hynka Pecha, Tomáše Lněničku a Petra Vrběckého, kteří se ženských úloh zhostili s grácií a půvabem.

Vrahem je Freddie

V chorálovém zpěvu apoštolů v podání Českého chlapeckého sboru Hradec Králové se mění Freddie Mercury ve vraždící bestii malých dětí. Nit suchá nezůstane ani na prostatou trpícím Shakespearovi, který v rozhovoru s Marlowem poodkrývá svou obchodní taktiku, která na několik staletí ovlivní nahlížení na Richarda, vévodu z Glostru.

richard III 1

Království za koně!

Asi nejslavnější věta z této hry. Koně si však v představení vydobyli vyššího postavení než jen pouhého dopravního prostředku. Konečně se diváci dozvědí, jak to vypadá, když se zamiluje kůň.

V režii Davida Drábka se zrodilo mimořádné představení, které pokaždé sklízí ovace vestoje. Lví podíl na hře nesou také hudba Dareka Krále a originální kostýmy Simony Rybákové.

richard III 3

Zdroj foto: klicperovodivadlo.cz,autor:Patrik Borecký


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na podzim do divadla: Ošklivec

2d3c94dbbe2fd3850b9978cd5b0534f6O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Ošklivce do olomouckého Divadla Tramta...


Literatura

Skamaraďte děti s abecedou

kamaradi z abecedy200Pro všechny rodiče malých dětí, které již brzy čeká škola a boj s psaním a čtením, je tady výborná publikace s názvem Kamarádi z abecedy. Za knihou, do které se může kreslit, čmrkat i obtiskovat obarvené prsty,...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Peter Gábor v jednom kole

peter gabor 200Už dvacet inscenací, pod nimiž je podepsán jako režisér, má na svém kontě v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě Peter Gábor. Jeho prozatím poslední prací je hra nizozemských autorů Hermana Kocha a Keese Prinse Večeře, jejíž česk...