Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

Tisk

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v šapitó, které každoročně vyroste v parčíku za divadlem, foyer divadla byl sice akusticky problematickou, nicméně však fungující alternativou. Divadelní pohádkový maraton zahájilo Divadlo plyšového medvídka pohádkou Ježek a sněhulák.

 

Nejen děti neposlouchají své rodiče a vydávají se tam, kam nemají. I malí ježci se dokážou v lese zatoulat až do míst, odkud netrefí domů. A to navíc v čase, kdy se zima blíží mílovými kroky a tudíž by měl každý spořádaný ježek už funěním vyhřívat svůj pelíšek pro zimní spánek. Náš malý ježek má ale štěstí v neštěstí, protože při svém zmateném pobíhání zimním lesem není sám, ale samo nebe, přesněji zimní černé mraky mu sešlou nového kamaráda. Ježkův nový kamarád sněhulák je možná studený, ale rozhodně to není psí čumák, naopak je přátelský a vřelý víc než dost. Naučí ježka lyžovat, užijí si spolu koulovačku, navážou družbu s krákorajícími havrany a v neposlední řadě pomůže ježkovi hledat cestu domů, protože ho přemáhá zimní spánek. Ježek se nakonec přece jen domů do svého pelíšku dostane, dokonce ještě po probuzení stihne pozdravit svého kamaráda sněhuláka. Léto bez něj nějak překlepe a s příchodem nové zimy naše kamarády čekají nová dobrodružství.

Kamarádství, společné zážitky a dobrodružství jsou leitmotivem pohádky o ježkovi a sněhulákovi. Peripetie i veselé historky, kterými naši kamarádi prochází, přiblíží dětskému divákovi něco málo ze života v lese, trochu z koloběhu přírody a hodně o meziježkovo-sněhuláckých vztazích. Děti tak poznají, že rozdíly v tělesné stavbě a příslušnosti k druhu nehrají v dobrém kamarádství roli, opravdoví kamarádi se tolerují i se svými nedostatky. Není nad bourání předsudků a strachu z jinakosti pohádkovým příběhem a nenásilnou veselou cestou.

jezek a snehulak

Výtvarník loutek měl nejspíš duši dítěte, případně cit pro to, co dětského diváka zaujme, protože loutky-hrdiny našeho příběhu vytvořil přesně podle dětského vkusu. Plyš a ostatní druhy látek, které svádějí k hlazení a mazlení, roztomilost, ne však kýčovitá, si získají nejednoho dětského diváka. Tomu se musí hlavní hrdinové příběhu zákonitě líbit, oblíbí si je a s napětím prožívá jejich dobrodružství s nimi. Zvířátka na dětského diváka zabírají, tudíž úspěch hru nemohl minout. Pastelové barvy, jednoduché a jednoznačné kulisy daly dohromady pěkné „pokoukáníčko“.

Živá hudba a písničky s jednoduchými texty a melodiemi posunují představení blíž k dětskému divákovi, do rytmu se kývající dětské nožky byly toho důkazem. A nejen texty písniček, ale i dialogy, slovní spojení a výrazy, které jako by vycházely z úst dětí. Děti jim dozajista rozuměly, vždyť se jednalo o řeč, kterou běžně mluví. Především citoslovce, procítěná zvolání v úžasu nad něčím dokladovala, že dětská komunikace není hercům cizí. Navázání kontaktu s publikem herci docílili prostřednictvím koulovačky, kterou vyvolali ježek se sněhulákem. A vůbec z jeviště přicházela snaha probrat diváky z nečinného přihlížení, když se ježek nebo sněhulák dožadovali odpovědi na svoje otázky. Ježek se sněhulákem tak bourali pomyslnou zeď, která se mnohdy tyčí mezi herci a diváky.

jezek a snehulak2

Všechny složky inscenace do sebe zapadaly jako puzzle, výsledek trefně popisují slova známé písně „když se podaří, co se dařit má…“. Pokud by chtěli studenti scenáristiky a budoucí divadelníci obecně vidět, jak se dělá divadlo pro děti, měli by povinně v rámci výuky navštívit představení Ježek a sněhulák Divadla plyšového medvídka.

Moravskočeské nezávislé poloprofesionální divadlo, sdružené od roku 2011. Stálý tvůrčí tým, který spolupracuje s hosty napříč brněnskými divadly či studenty Janáčkovy akademie múzických umění. Plyšová dramaturgie je generačně otevřená, soustředí se jak na diváka dospělého, tak dětského. Směřuje především k autorské inscenaci a k autorské adaptaci. K dílčím projektům divadlo přistupuje bez předem daného inscenačního stylu, zejména ale vychází z činohry a loutkového divadla. (použito z webu Divadla plyšového medvídka)

Název představení: Ježek a sněhulák
Žánr: pohádka
Uvádí: Divadlo plyšového medvídka
Autor textu: Matyáš Dlab
Výprava, loutky: Alžběta Hanzlová
Dramaturgie: Matyáš Dlab
Režie, texty písní: Konrád Popel
Hrají: Marta Bačíková nebo Miroslav Černý, Marina Ra, Konrád Popel
Premiéra: duben 2012
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Lišková Mašková: Při výrobě šperků experimentuji

archiv Jaroslava Lišková MaškováMiluje barvy a ráda recykluje netradiční materiály. Šperky dělá například z kávových kapslí. Při výrobě používá drátky, látky, lana, PET lahve a zbožňuje proces jejich přeměny v originální...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaká je budoucnost Divadla Na zábradlí?

altSoučasná ekonomická situace, potažmo i kulturní založení obyvatel, není rozhodně příznivou dobou pro instituce věnující se umění. Zejména pak pro divadla, která jsou speciálním odvětvím. Není to film, jejich návštěva není rozhodnutí z minuty na minutu. Chce to p...


Literatura

Bernard Minier exceluje s dalším případem Martina Servaze

big sestry-100Vynikající francouzský autor thrillerů Bernard Minier je zpět s pátým případem Martina Servaze. Tentokrát v něm jednu z hlavních rolí hrají Sestry, po kterých je i celá kniha pojmenována. Dočkáte se při jeho čtení velkého zážitku jako u př...

Divadlo

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...

Film

Masová média kolem nás i v nás


media200Již v druhém, přepracovaném vydání se ke čtenářům dostává kniha MASOVÁ MÉDIA. Jan Jirák a Barbara Köpplová ji pojali jako učebnici, kterou uspořádali do pěti přehledně rozčleněných kapitol, opatřených množstvím krátkých podkapitolek věnovaných ...