OLDstars již podruhé pomáhají HAMLETEM NA HELFENBURKU středověké zřícenině u Bavorova

OLDstars již podruhé pomáhají HAMLETEM NA HELFENBURKU středověké zřícenině u Bavorova

Tisk

hamlet na helfenburku 200Studentská umělecká skupina OLDstars v termínu od 11. do 13. 7. 2013 znovu obsadí největší českou hradní zříceninu Helfenburk u Bavorova. V rámci benefičního openairového divadelního festivalu HAMLET NA HELFENBURKU zde o víkendu představí reprízy moderní inscenace slavné alžbětinské hry, aktuální repertoár Hereckého studia OLDstars i tvorbu spřátelených divadelních souborů nejen z Prahy, ale i z Jihočeského kraje. Výtěžek ze vstupného bude opět věnován kastelánovi na další rekonstrukce hradního areálu.

 

Hrad Helfenburk u Bavorova v jižních Čechách od počátku 20. století chátrá. V minulosti byl domovem Rožmberků. Údajně je i místem, kde se dodnes skrývá poklad. OLDstars se na rozlehlou zříceninu vrací již potřetí, v minulých letech zde uspořádali HOSTINU NA HELFENBURKU (2011) a vloni v červenci zde poprvé uvedli sérii představení Shakespearova HAMLETA, inscenovaného přímo pro prostory hradu.

Letos program červencového benefičního festivalu obohatí i aktuální repertoár Hereckého studia OLDstars. ,,Na Helfenburku se chystáme zahrát všechny tituly, které v Praze uvádíme v našem vršovickém sklepním divadle HarOLD a jsou odehratelné v partizánských podmínkách, které hrad poskytuje. Mezi ně patří například CALIGULA Alberta Camuse, PRINCEZNA T. Daniely Fischerové v režii studentky DAMU Barbory Hančilové nebo koláž z díla jiného klasika BE WILDE! V režii vedoucí Hereckého studia Zuzany Malé,“ vyjmenovává některá představení z nabídky festivalového programu mluvčí projektu Daniel Brátka.

hamlet na helfenburku1

Opěrným bodem programu budou, stejně jako vloni, tři večerní reprízy inscenace HAMLET. Po roce se opět monumentální hradní zřícenina změní v mrazivý Elsinor, prošpikovaný intrikami a kamerovým systémem. ,,Sedmnáctiletý korunní princ je konfrontován s principy fungování světa generace jeho rodičů. Kalkul, komplot, manipulace, korupce, pomluva – to vše jsou prostředky, kterými opovrhuje. Nechápe, proč musel zemřít jeho otec, nerozumí, proč si matka vzala vraha svého muže. Pohrdá svými spolužáky, kteří ochotně slouží diktatuře. Zavrhnul svoji dívku, která je loutkou v rukou rodiče. Zvítězí pravda, nebo větší počet televizních kamer?“ popisuje originální generační koncept nastudování čtyři sta let starého divadelního textu dramaturgyně Marcela Magdová.

Inscenace Hamlet byla vloni ve spolupráci s Národní Muzeem také uvedena v Národním památníku na Vítkově v Praze, kde ji během dvou dnů zhlédlo více než 450 diváků.

OLDstars na Helfenburku plánují v rámci programu uvést i několik premiér. ,,Exkluzivně odpremiérujeme několik inscenací, které budou následně naši pražští diváci moci zhlédnout v průběhu nové divadelní sezony. Například SLUŽKY Jeana Geneta v režii nastupujícího studenta DAMU Martina Satoranského nebo inscenaci Büchnerovy črty VOJCEK v režii studenta DAMU Oskara Bábka. Chystáme se využít všech hradních prostor, diváci se tedy mohou těšit na několik stageí, kde se bude hrát souběžně a opakovaně. Kromě osvědčeného prvního hradního nádvoří, nebo divadelního stanu na nádvoří druhém, vznikne komorní divadelní prostor na ochozu jedné z hradních věží, v podhradí, nebo ve středověké krčmě,“ vyjmenovává letošní novinky červencového festivalu Daniel Brátka.

hamlet na helfenburku

Festival samozřejmě myslí i na rodiny s dětmi, které se mohou pod širým nebem těšit na představení O třech prasátkách (Divadélko U Zvonu, Kladno) nebo Bubáčci a strašidla či Petřík v pohádce pražského souboru Divadlo Bez Hranic. Večerní off-program zaplní filmy studentů a absolventů Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku, které promítneme přímo na hradby.

V loňském roce se HAMLET NA HELFENBURKU potýkal s nepřízní počasí, část programu musela být přesunuta do nízkokapacitních krytých prostor. I přesto kromě věcných darů přinesl tržbu 50 000 Kč ve prospěch středověké památky. Za utržené peníze kastelán Ing. Luděk Hitnaus nechal na podzim opravit schodiště k vyhlídkové věži a vybudovat dřevěné pódium.

Diváci mohou po představení HAMLETA na nádvoří hradu přenocovat ve vlastních stanech a ráno posnídat na hradbách. Po celý prodloužený víkend bude na Helfenburku pro diváky zajištěno improvizované zázemí, na Infocentru pak bude fungovat 24 hodin denně hlídaná úschovna zavazadel a osobních věcí. ,,Dovezeme pitnou vodu a mobliní toalety. V provozu bude stánek s občerstvením a v sobotu dokonce přijede i zmrzlinář. Jednáme také o zajištění autobusového svozu diváků z Bavorova a Vodňan,“ doplňuje produkční festivalu Petr Smyczek.

OLDstars čítají více než osmdesát aktivních členů z řad studentů pražských středních a vysokých škol. Kromě pořádání letních benefičních projektů na hradě Helfenburk se věnují také organizaci Festivalu studentských divadel v Divadle v Celetné. Se svými inscenacemi navštěvují celonárodní festivaly a divadelní přehlídky. Pátým rokem provozují v pražských Vršovicích vlastní klubový sklepní divadelní prostor HarOLD. Na podzim 2013 pak chystají otevření druhého sklepního klubového prostoru – H2O – na pražském Žižkově.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...


Literatura

Za Josefa II. prý bylo dobře

Synove Matky terezieHistorická publikace o synech velkolepé panovnice Marie Terezie zaujme popisem nejen jejich panovnického, ale i soukromého života. Oblíbený panovník Josef II., který měl se svou matkou časté spory, nebyl sám, kdo seděl na habsbur...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

Kate Winslet prožívá mrazivé drama v horách

 

hora mezi nami 200Zima se teprve blíží, ale diváci si mrazivé teploty a všudypřítomný sníh můžou užít v novém romantickém dramatu Hora mezi námi. Podle traileru se může zdát, že se spíš jedná spíše o napínavý thriller – popravdě je film...