Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

Tisk

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Hany Burešové a s Václavem Postráneckým v titulní roli, ve Stavovském divadle.

 

 

Mladí se chtějí zbavit starého venkovana

Ani této hře se nevyhne typická Molièrova zápletka, která je k vidění v Lakomci i ve Zdravém nemocném - Oront chce provdat svou dceru Julii za bohatého Leonarda z Prasečkova, kterému i přesto čouhá sláma z bot. Julie je ale zamilovaná do Erasta, a proto se rozhodnou smluvenému sňatku učinit přítrž. O Prasečkovo znemožnění se mají podle plánu postarat intrikán Sbrigani a dohazovačka Nerina.

Padouch nebo chudinka?

Co vlastně dělá z Pána z Prasečkova nepřítele číslo jedna? Pokud si přečtete obsah hry, zjistíte, že je Leonard lakotný, ziskuchtivý, hloupý, pyšný a nezbývá tedy nic jiného, než ho za tyto špatné vlastnosti potrestat. Když se však Pán z Prasečkova ocitne v kolotoči ponižování a psychického mučení, přehodnotíte svůj názor a začnete ho litovat.

Molière zde totiž využívá všech prostředků, které smíchová lidová kultura nabízí, a tak je hra vystavěna jako burleska s karnevalovým tempem. Proto postačí „kladným“ postavám jako záminka pro vykonání testu i pouhé jméno – Prasečkov.

pan-z-praseckova-1

Bez Zemana se už ani divadlo neudělá

Příběh je zcela jednoduchý a je nastíněn hned na začátku. Divák tedy ani neočekává nějaké velké zvraty v ději, a to možná ubírá představení na atraktivitě. Pán z Prasečkova je zkrátka hra, která neurazí, ale zároveň nevyvolá bouřlivé ohlasy.

Nicméně herecké výkony jsou bezchybné, v celé sestavě mi jen neseděl výkon Miloše Kopečného, který se alternuje s Jiřím Štěpničkou. Roztomilost celému představení zase dodávají malí herci z Dismanova rozhlasového dětského souboru. Vynikající a velice rafinovaná scéna Maritna Černého a hudba Víta Zounara vycházející z Lullyho motivů a Collegiem 1704 vám zase zprostředkuje výlet do časů barokního divadla.

pan-z-praseckova-2

Aby se Molièrova pověstná aktuálnost projevila i zde, neobejde se hra bez narážek na amnestii a prezidenta Miloše Zemana. Samozřejmě je tato satira dobře mířenou ranou na divákovu bránici. Jen nevím, jestli tyto laciné triky (používají se současně i v další hře Stavovského divadla, v Revizorovi) mají tvůrci nebo lépe řečeno herci zapotřebí. S divákem se též počítá jako s divadelním parťákem, který má projevit smích či bučení.

Jediným kazem na kráse se pro mě v představení stala scéna s doktory, která se neskutečně táhne a připomíná výstupy ze Zdravého nemocného. I když hra trvá jen 1 a 45 minut, rozhodně by neuškodilo tuto část zkrátit.

pan-z-praseckova-4
Název představení: Pán z Prasečkova
Žánr: komedie-balet v próze
Uvádí: Stavovské divadlo
Režie: Hana Burešová
Úprava: s použitím překladu Svatopluka Kadlece upravili Hana Burešová a Štěpán Otčenášek
Hrají: Václav Postránecký, Petr Štěpnička / Miloš Kopečný, Jana Pidrmanová, Radúz Mácha, Ondřej Pavelka, Pavla Nečetová, Filip Rajmont, Milan Stehlík, Collegium 1704, členové Dismanova rozhlasového dětského souboru
Premiéra: 22. listopadu 2012
Hodnocení: 60 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bláznivá noc Michala Davida


David perexV Trenčíne to opäť žilo. Na zimnom štádióne Pavla Demitru sa konal tohtoročný druhý koncert na Slovensku Michala Davida. Po tom, čo 22. októbra vystúpil na pódium, dav začal šalieť, vlniť sa v tanečných rytmoch, spievať spolu s Michalom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mladá krev a staré kosti divadelní tradice v příští sezóně HaDivadla

hadivadlo200Brněnské HaDivadlo se ve své 39. sezóně 2013/2014 chystá obrátit svoji pozornost k protipólu dvou postav hrdina – monstrum v klasických dramatických textech. Divadlo se navrátí k ikonám české i světové divadelní tradice, jako j...


Literatura

Robert Vlach: Na volné noze

Na-volné-nozePráce na volné noze není jen o výhodách. Před nějakým tím rokem jsem se zúčastnila výzkumu, který autor mezi volnonožci dělal. Výhod jsem spatřovala mnoho, ale také jsem si se spoustou věcí neuměla poradit. S odstupem několika let držím v ru...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Kult hákového kříže: herecký koncert Edwarda Nortona

kult hakoveho krize dvdFilm Kult hákového kříže (1998) je velmi dlouhý a plný rozporuplných osudů. Už od svého vzniku je označován jako nejlepší svého druhu. Ukazují se v něm stále aktuální nejniternější příčiny všech problémů...