Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

Tisk

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré přísloví: „Tichá voda břehy mele“ vás v muzikálové komedii Jeptišky brzy přesvědčí, že řeholnice mají své životy leckdy daleko pestřejší, než lidé žijící mimo klášterní zdi.

 

Než se z Dana Goggina stal slavný autor ještě slavnější řady muzikálů o jeptiškách, bylo jeho vzdělávání směřováno k povolání kněze. Odtud také pramení jeho zkušenosti s klášterním humorem, který si podmanil nejedno světové jeviště i hlediště. Ani České republice se fenomén zpívajících a tančících řeholnic nevyhnul. V našich končinách se komorní muzikál zaryl pod kůži režiséru Lumíru Olšovskému, který se poprvé ujal jeho režie v pražském Divadle Na Fidlovačce. A protože od prvního uvedení na Fidlovačce uplynulo už mnoho vody, odebral se Lumír Olšovský na podzim loňského roku do Pardubic, kde si za pomoci pěti oblíbených hereček z Východočeského divadla zopakoval svůj pražský triumf.

jeptisky 1

Největší chloubou amerického městečka Hoboken jsou místní řádové sestry, které si díky laskavé povaze vysloužily přezdívku „Ty malé z Hobos“. Řád Sestřiček z Hobokenu svým počtem členek nevybočoval nijak z řady do chvíle, než došlo k jeho prudkému snížení po nezdařeném kuchařském experimentu sestry Euthanasie. Její houbová polévka připravila o život padesát řeholnic. Největší problém ale nastal při pohřbívání sester. Čtyřem z nich se totiž stále nedostává možnosti odebrat se na onen svět, neboť filmová fanynka Matka představená investovala požadovanou částku do rozšíření klášterní filmotéky. Aby tedy nemusely nebohé sestry nadále setrvávat v mrazáku, uspořádají sestry Mary Huberta, Roberta Anna, Mary Lea, Mary Amnesie a matka představená Mary Regina benefiční představení, na kterém chtějí vybrat potřebnou částku.

jeptisky 2

V Pardubicích bývá zvykem umisťovat veškeré muzikály na velkou scénu historické budovy. Tentokrát si ale realizační tým vybral komornější prostředí Malé scény ve dvoře, která umožňuje více příležitostí pro spolupráci s divákem. Zároveň ale nenabízí mnoho místa pro taneční čísla, která jsou sice prováděna minimalisticky, avšak nejsou nijak šizená. Velkou pochvalu si rozhodně zasluhuje scéna Ondřeje Zicha, díky které vchází divák rovnou do prostor autodílny a je ihned vtažen do děje. Dobře řešená je i nápověda, která se neschovává v portálu, ale je součástí představení.

jeptisky 3

Lumír Olšovský třímá své režisérské otěže s rozvážností, a tak představení nevyznívá ani lacině a ani trapně. Herecké výkony všech představitelek jsou vyvážené a perfektně se doplňují. Řádové Sestry v podání Petry Janečkové, Martiny Sikorové, Petry Tenorové, Dagmar Novotné a Jindry Janouškové jsou správně praštěné a jejich vtipné výstupy dopadají na úrodnou půdu. Dámy jsou sehrané nejen po herecké stránce, ale také po stránce pěvecké, která je doménou pardubického souboru.

Na závěr už jen mohu potvrdit fakt, že se ve Východočeském divadle Pardubice opět urodilo představení, na které je radost se zajít podívat.

Jeptišky

jeptisky

Uvádí: Východočeské divadlo Pardubice
Režie: Lumír Olšovský
Autor textu: Dan Goggin
Hrají: Jindra Janoušková, Dagmar Novotná, Petra Janečková, Petra Tenorová, Martina Sikorová
Premiéra: 21. a 22. prosince 2013
Hodnocení: 80 %

Foto:  www.vcd.cz, Jiří Sejkora

( 0 hlasů )



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Absolut Deafers

ABSOLUTDEAFERS 200

Absolut Deafers, to jsou mladí rockeři z Ostravy, kteří přináší na českou rockovou scénu mix syrové tvrdosti, melodiky a skvěle znějících metal-rockových riffů. Nyní přicházejí s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

hurvinek 20095 je úctyhodný věk. Takového věku se obvykle dožívají pouze senioři! A Hurvínek je malý kluk. O to jsou narozeniny cennější. Mánička, která letos oslavila jednadevadesát tvrdí, že to nejsou kulatiny a že se to slavit nemusí, ale kdo by řeči ta...


Literatura

Kuchařka Markéty Hrubešové pro vytížené ženy

kucharka tak varim jaPopulární herečka je dobře známá svou vášní k vaření. Zúčastnila se i pořadu VIP Prostřeno. Zároveň v roce 2011 vydala kuchařku pod názvem Tak vařím já, kde prezentuje své recepty. Kuchařka je urč...

Divadlo

Divadelně-pohybové představení MANSON v NoDu: když je tanec eufemismem pro agresi
ImageNa otázku, proč miluji skupinu DOT 504 (a vedle mě i stovky dalších fanoušků a příležitostných diváků), se nabízí velice snadná odpověď: protože jsou mladí, talentovaní, charismatičtí a otevření novým experimentům. A...

Film

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Franc...