Strážci galaxie

Strážci galaxie

Tisk

Strazci galaxie 200Do chvíle, než přišel konkurenční DC Comics s perfektním Mužem z oceli, neměli marvelovci problém. Ostatně, úspěch Iron Mana, Thora, či Avengerů to jasně dokázal. Jenže, i ti největší hrdinové se po čase okoukají a je nutno přiložit pod oheň, aby se zájem o Vaše dílo buď zvětšil, anebo minimálně zůstal na stejně vysoké laťce. A jelikož je do druhých Avengerů ještě nějaký čas, rozhodli se hoši od komiksů převést na filmové plátno méně známé osazenstvo svého vesmíru. A to rovnou nikoho menšího, než Strážce galaxie.

 


Pokud nejste zarytým fanouškem komiksů, zejména těch marvelovských, pak jste o strážcích nikdy neslyšeli. Jejich počátek lze zaznamenat na konci šedesátých let, avšak ztratili se pod zájmem jejich slavnějších kolegů výše popsaných. A přitom jde o jedinečnou partu, která dozajista nenechá spát Vašim emocím, zejména co se smíchu týče. Ale pro to zde není prostor, k filmu tedy.
Příběh je prostý, což je možná jediná slabina skvělého blockbusteru tohoto léta. Máme zde zdánlivě nesourodou partu, která musí získat cenný artefakt, aby zachránila celou galaxii a záporáka, který je zlý jen proto, že to nařizuje kodex záporáků. Přitom se cestou musí naučit vzájemné toleranci a spolupráci. Tedy nic, co bychom neviděli mnohokrát předtím. Co ale dělá tento snímek zajímavým a poutavým, jsou charaktery jednotlivých postav a způsob jejich vzájemné komunikace, v čemž zejména vyniká geneticky vylepšený mýval Rocket. Tím se dostávám k hlavním hrdinům.

Strazci galaxie1


Začátek filmu nás seznamuje s hlavní postavou, vesmírným rebelem Peterem Quillem aka Star-Lordem, přesněji tedy s jeho dětstvím, kdy ho potkávají dvě zásadní události jeho života. První musíte prožít sami, ale prozradím, že je spojena s matkou, ta druhá je jeho únos ze Země, kterou uskutečnil Yondu, charismatický pirát vesmírných silnic, stávajíce se jeho galaktickým otčímem. Zkráceně – prvních 15 min. filmu nás pomocí hudby (což je jedna z velkých deviz filmu a staré pecky dokonale zapadají do děje), tance a parádní akce, úspěšně vtahuje do Peterova života vesmírného zlodějíčka.

Ale jak jsem zmiňoval výše, nejde až tak o příběh, jako spíše o vývoj postav, jejich sbližování a vzájemného pošťuchování, které vcelku pravidelně baví, až občas máte pocit, že nejde o studii Marvelovského světa, ale o čistou komedii. Postupně se seznámíme s ozbrojeným a nekompromisně hláskujícím mývalem Rocketem a jeho rostlinným parťákem Grootem , kteří jsou tak silnou dvojkou, že pokud budete za deset let vzpomínat, o co přesně šlo, jako první si vzpomenete na ně (asi i proto je tu zmíněn podruhé). Nesmí chybět “zrádce“ temné strany, zde zastoupený v krásné Gamoře (hraje ji Zoe Saldana, která asi bude ve svých rolích střídat jen zelenou a modrou barvu kůže) a nakonec nemluvný, zato výmluvný zabiják Drax, kterého si oblíbíte zejména pro jeho nevinnou hloupost. Takto rozdílná pětice má po celou dobu demonstrovat skutečnost, že ať už máte jakékoliv vlastní, sobecké úmysly, pokud budete spolupracovat na jednom cíli, vždy se Vám bude dařit lépe. Do snímku se ale ponoříte natolik, že Vám bude jakékoliv sdělení ukradené. Režisér zcela perfektně dokázal vyvážit jak konverzační, kde prakticky všichni hlavní hrdinové spolu hovoří a na rozdíl od jiných komiksovek, si mají skutečně co říct, ale ani vedlejší postavy neplácají hlouposti a namísto sledování hodinek se budete zajímat o to, co kdo říká, neboť vše do sebe skvěle zapadá. Navíc si zcela otevřeně snímek dělá legraci ze všech zažitých klišé žánru, tedy i sám ze sebe. A to se cení. Co se týká CGI - neohromí, ale zaujme a 3D ji opravdu sluší. Zkrátka, Marvelovská klasika, kde je kvalita jednou z priorit. A soundtrack? Jedním slovem. Exkluzivní.  Už jen název OST (Awesome Mix Vol. 1) mluví sám za sebe.

Strazci galaxie2


Závěrečné shrnutí tedy vypadá takto. Další komiksová týmovka je rozhodně nepromarněným počinem a neskutečně osvěžujícím vesmírným nářezem tohoto léta. Pokračování bude mít co dělat, aby si udrželo minimálně stejnou kvalitu. Suma sumárum je to 9,5 z 10 a to jen proto, abych za tři roky mohl dát, doufám, plnou sazbu. A abych citoval Rocketa…“Parta blbečků stojících v kruhu“ prostě válí a jakýkoliv sebemenší fanda hrdinských eposů si tohle nesmí nechat ujít. I AM GROOT !!!

 Název - Strážci galaxie ( Guardians of the Galaxy )

Produkce a distribuce: Kevin Felge , The Walt Disney Company
Scénář: James Gunn, Nicole Perlman
Režie: James Gunn
Kamera: Ben Davis
Hudba: Tyler Bates

Hrají:
Chris Pratt Peter Quill / Star-Lord
Zoe Saldana Gamora
Dave Bautista Drax Ničitel
Bradley Cooper Rocket (pouze hlas)
Vin Diesel Groot (pouze hlas)
Lee Pace Ronan
Karen Gillan Nebula
Michael Rooker Yondu Udonta
Djimon Hounsou Korath
John C. Reilly Rhomann Dey
Glenn Close Nova Prime Irani Rael
Benicio del Toro Taneleer Tivan / The Collector ( Sběratel )

Hodnocení: 9,5/10

Zdroj fotografií:  www.csfd.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Gangsteři ve dne spí

Bezec 200Film Noční běžec (2015) je novodobá klasika v žánru gangsterských filmů, životě v undergroundu, mimo zákon a pravidla společnosti. Ti špatní a sympaťáci jsou zde a zápletka filmu je tak zajímavá, že se vyplatí podívat na něj i vícekrát.


Literatura

Síla hotentota po česku

sila hotentota 200Nakladatelství Pointa vydalo v květnu sbírku zamyšlení a jakýsi nenásilný návod na život v podobě literární prvotiny Petra Kovaříka s originálním názvem Síla hotentota.

...

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.