Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Tisk

Zimni pribeh 200Film Zimní příběh (2014) je tak trochu mýtický, romantický i poetický. Herci Collin Farrell a nevinná Jessica Brown Findlay v něm prožívají nečekaně zajímavé a originální romantické situace, na jaké se dá narazit snad jen ve zkaženém světě.

 

Co když v dávných časech nebyly na obloze žádné hvězdy? Co když hvězdy nejsou tím, zač je považujeme?“ Začíná film proslovem dívka.
Už na začátku nutí první scény k zamyšlení, aby se jinak obyčejná dějová linka okořenila právě o tu spoustu nezodpovězených otázek. Obyčejný svět je velmi fádní a jednoduše popsatelný, pokud máte ty správné znalosti. Jenže za dveřmi toho všeho je spousta dalších relativních světů a záleží na tom, jakýma očima se na ně člověk dívá.

Děj se odehrává v období někdy začátkem minulého století. Jeden pár přijel lodí do Ameriky hledat štěstí, ale doktoři u něj našli tuberkulózu. Jsou ze situace ve své zemi tak zoufalí, že tam nechávají svého ročního syna samotného a odplouvají domů.

Zimni pribeh 1

Z Petera je v dospělosti zloděj, který prchá před zlodějským gangem. Jedinou výhodou, která mu zůstává, je jeho kouzelný bílý kůň. Pomoc od bílého koně přichází vždy ve správný čas, Peter ji nezneužívá, pouze si na něj v nesnázích nasedne a ujede i tomu nejrychlejšímu automobilu.

Jednoho dne jde, shodou okolností, vykrást rodinu zbohatlíků a slyší tam nádherně hrát na piáno mladou dívku. Místo aby se vypařil, dává se s ní do řeči. Ona nekřičí, ani nevyvádí, protože má tuberkulózu a zbývá jí už jen pár měsíců života. Zavřená v domě sama je ráda, že si s ní zloděj povídá a je zvědavá, jak se taková práce dělá.

V době, kdy byl Zimní příběh napsán, byly s nevyléčitelnými nemocemi a jakousi smířlivostí nad vlastním osudem bohaté zkušenosti. Očividně se z podobného důvodu začalo ještě dávno předtím věřit na zázraky a nadpozemské síly, které nám pomáhají a ovlivňují náš život více, než my sami.

Do randění zloděje Petera a umírající dívky brzy znovu vstupuje gang zlodějů a i když o ni Peter stále bojuje, stejně o ni přichází. Jenže tím příběh zdaleka nekončí, co se mu přihodilo v minulosti, ho stále pronásleduje a v jiném, tak trochu podobném příběhu. Vyprávějící dívka tedy dokazuje, že ačkoli člověk o někoho přijde, jeho nebe s hvězdami nemizí, dokud všechny nepohasnou.

Zimni pribeh 2

Zimní příběh si klade otázku proč je nemocný člověk přístupnější k tomu vidět „světlo“ a pozitivní životní momenty, jak se navzájem propojují. Biologicky jsme naprogramováni k tomu, porovnávat vše, co vidíme s tím, co známe. A vážné nemoci v nás vyvolávají soudržnost, kterou sami tolik potřebujeme. Ovšem silní lidé tyto vlastnosti postrádají, protože se jejich starosti netýkají bezmoci.

Zimní příběh
Žánr: Fantasy / Drama / Mysteriózní / Romantický
USA, 2014, 118 min
Režie: Akiva Goldsman
Předloha: Mark Helprin (kniha)
Scénář: Akiva Goldsman
Kamera: Caleb Deschanel
Hudba: Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams
Hrají: Colin Farrell, Russell Crowe, Jessica Brown Findlay, William Hurt, Will Smith, Matt Bomer,Jennifer Connelly, Kevin Durand, Kevin Corrigan, Lucy Griffiths, Graham Greene, Eva Marie Saint,Caitlin Dulany, Mckayla Twiggs, Ripley Sobo, Corey Hawkins, Finn Wittrock, Beth Katehis
Distributor: Magicbox

Hodnocení: 95%


Blu-ray k dostání:
www.magicbox.cz/blu-ray/zimni-pribeh-blu-ray

Foto: www.magicbox.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového U...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v osca...


Literatura

Kočka na cestách – chlupatý kamarád i rádce

kocka na cestach 200Přátelství mezi kočkou a člověkem je mnohdy zvláštní věc. Ač někdo bere kočky jako nezávislé a samostatné, protože si často dělají věci po svém, není to tak úplně pravda. Kočky potřebují svůj klid, pohlazení, plnou misku, místo ...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

FILMOVÉ BRNO

filmove brno 200Do dějin kinematografie nespadá jen filmová tvorba samotná, ale vše, co s ní souvisí – včetně společenských a politických kontextů, včetně toho, jakým způsobem se dostávala k publiku, jak jím byla vnímána, jaký byl o ni zájem. Například p...