Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

Tisk

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince Harryho a mužů i žen nejen ve službách Jejího veličenstva, kteří vyrazili na nejdrsnější a nejchladnější výpravu ze všech: 335 kilometrů dlouhou cestu na Jižní pól. Uvidíte jej v premiéře v neděli 23. listopadu a o týden později, vždy od 21.00 hodin.

Na ohromujícím pozadí krajiny Antarktidy se odehrávají inspirující a dojemné příběhy zraněných vojáků ze všech koutů světa. Kamarádi ve zbrani z bitevního pole znovu spojili síly, když se rozhodli překonat svá zranění, která jim změnila životy. Odhodlání, neuvěřitelnou energii i nezdolného ducha skupiny budou těžce zkoušet nejvíce nehostinné podmínky života na naší planetě.

Britský princ Harry vyrazil na Jižní pól v rámci charitativní akce. Pochod pořádala organizace Walking with the wounded (Jdeme se zraněnými), která tak chtěla pomoci válečným invalidům. Na výpravu se vydaly celkem tři sedmičlenné expedice (tým britský, americký a společenství národů) a všechny dosáhly vytčeného cíle. Trasu, která byla delší než tři sta kilometrů, ušli za dva týdny.

Ed Parker, šéf expedice a spoluzakladatel charitativní organizace, dodává: „Vždycky jsme věděli, že to nebude snadné, ale to je to, co dělá výzvu tak vzrušující. Naším cílem bylo dokázat, že i přes zranění mohou tito mladí muži a ženy ještě dosáhnout velkých věcí. Byli jsme odhodlaní dostat všech dvanáct lidí zraněných ve válce na Jižní pól, a to jsme dokázali. Ten pocit je neuvěřitelný."

Družstvo s Harrym reprezentovalo Velkou Británii, další dva týmy Spojené státy americké a země britského Společenství (Commonwealth). V britské skupině byli vojáci a vojačky, kteří sloužili v Afghánistánu či v Iráku. V americkém týmu byl švédský herec Alexander Skarsgard známý ze seriálu True Blood: Pravá krev. Členem družstva Společenství, tvořeném veterány z Kanady a z Austrálie, byl zase anglický herec Dominic West, který hrál například v televizních seriálech The Hour nebo The Wire - Špína Baltimoru. Celkem bylo ve všech týmech 12 válečných invalidů. Někteří z nich přišli o ruku, jiní o nohu. Jeden z účastníků přišel dokonce o obě dolní končetiny a cestu absolvoval s protézami.

jizni pol2

Harry odletěl nejprve se svou skupinou do Kapského Města, odtud pak o dva dny později do Antarktidy, kde závodníky čekala aklimatizace. Účastníci expedice se potýkali s velmi silným větrem, který jim ztěžoval cestu. Podle prince ale tyto nepříjemnosti nikoho z žádného týmu neodradily. Sám Harry sloužil jako vojenský pilot v Afghánistánu, takže je na drsné podmínky zvyklý. Všechny týmy se nakonec vydaly k Jižnímu pólu společně a nezávodily.

Princ Harry říká: „Tito muži a ženy riskovali životy za svobodu, za svobodu nás všech a opět se postavili tváří v tvář tentokrát obrovské fyzické i psychické výzvě při cestě k jižnímu pólu, to jen podtrhuje jejich pozoruhodné vlastnosti.“

Pokus o dobytí Jižního pólu nebyl pro Harryho prvním velkým dobrodružstvím s charitativním nádechem. Výstup na Mount Everest mu ovšem překazily vojenské povinnosti a expedici na Severní pól musel opustit kvůli svatbě bratra Williama.

jizni pol3

Ohlasy

Daily Mail: „Tento dokument není jen oslavou hrdinství, ale přiměje vás i k úsměvu.“

Telegraph: „Přítomnost prince Harryho v tomto seriálu není jen laciným pozlátkem, ale pomáhá smysluplně vyzdvihnout mimořádné příběhy skutečných hrdinů.“

Daily Express: „Už jen účast válečných veteránů v této výpravě vypovídá o nepřemožitelném lidském duchu.“

jizni pol

Originální název: Harry's South Pole Heroes

Rok vzniku: 2014
Stát: Velká Británie
Hrají: Ibrar Ali, Guy Disney, Kate Philp, Duncan Slater, Prince Harry Windsor a další
Režisér: Alexis Girardet
Žánr: dokumentární mini série

Vysílání v ČR:
23. listopadu 21.00 Prima ZOOM
30. listopadu 21:00 Prima ZOOM


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mirjam Landa: Měla bych přitvrdit

Mirjam perex„Jsem ráda, že už je po svátcích a můžeme zas všechno dělat normálně,“ směje se režisérka, autorka a producentka Mirjam Landa. I když tedy zrovna její začátek roku moc „normální“ není, protože úspěšná divadelnice a matka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Deník třicetileté puberťačky na cestách

200cabotÚdajně by mělo jít o knihu pro dospělé a podle všeho také o vyprávění příběhu jedné dospělé ženy. Ani na jedné frontě však tento aspekt nesedí.

...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

Valerie a tisíc hereckých tváří jedné herečky ve filmu Přišla v noci

prisla v noci200Tak až v únoru jsem konečně viděl český film Přišla v noci! Neskutečný a přitom uvěřitelný horor! Nebo jde o černou komedii? Každopádně se hned v úvodu článku přimlouvám o jeho pokračování! Dvojka by „bodla“! Protože Simona Peková, pře...