Antropologický výzkum v kuchyních starých mládenců

Antropologický výzkum v kuchyních starých mládenců

Tisk

kitchen 200Nedávno jsem se přesvědčila o tom, že inspirace může přijít opravdu kdekoliv a kdykoliv. Na přednášce o antropologii nám byl v rámci metod zkoumání doporučen norsko-švédský film Povídky z kuchyně. A jako správný zapálený fanoušek antropologického bádání jsem tento film musela vidět.

 

Jak už jsem naznačila na začátku, film pojednává o antropologickém výzkumu. Pokud o antropologii něco víte, zřejmě ji máte spojenou s objevováním a popisováním exotických kultur. Ale ono po letech zkoumání už cizokrajná neobjevená místa došla, a tak bylo nutné antropologii zase o něco rozšířit. To jistě uvítali i ti vědci, kteří se na cestování do dalekých krajů necítili.
Bent Hamer, který film režíroval a podílel se na scénáři, bude zřejmě českému divákovi poměrně neznámý. Jeho filmografie k dnešnímu dni čítá zatím devět filmů, z nichž se do české distribuce dostaly pouze tři. A možná je to škoda, pokud jsou jeho ostatní filmy tak (skoro) nezúčastněným způsobem působivé. Vybrat si jako téma antropologický výzkum a umět ho zpracovat do lidsky hřejivé podoby, je opravdu umění.

kitchen1


My se ve filmu Povídky z kuchyně dostáváme do období po druhé světové válce, do malé norské vesničky, která se vyznačuje tím, že v ní žije velký počet starých mládenců. Švédský Institut bytové kultury už totiž zmapoval chování žen v kuchyních, a aby své poznání ucelil, byli vyslání pozorovatelé do domovů mužů (je to přece jenom norsko-švédský film a návrháři v IKEA asi  potřebovali ve svých návrzích nové podněty).
Moc krás z Norska bohužel neuvidíte, pohybujeme se téměř pořád v interiéru domu, na jiná místa nás tvůrci filmu moc nepustí. Zatímco se pozorovatel Folke (Tomas Norström) usadil do své pozorovací židle, „pozorovaný subjekt“ Izák (Joachim Calmeyer) mu dělá naschvály, jak jen může a maří tak Folkemu výzkum. Pak ale nastane zlomový bod a oba osamělí muži se proti pravidlům dají do řeči. Toto malé provinění pak ovlivňuje nejen výsledky pozorování, ale také zavedené vztahy v komunitě malé norské vesničky.

kitchen2


Příběh se vyvíjí poměrně pomalu, ale celý je protkán jemným humorem. Budete se těšit, co se stane dál, i po dlouhých chvilkách mlčení obou hlavních protagonistů (opravdu stojí za to vydržet). Příběh, který vás zasáhne a nepustí dlouhou dobu po skončení posledního záběru, a to si vystačí s kuchyní a dvěma muži. Je to i důkaz toho, že i s málem se dají vytvořit velké věci.

Název: Povídky z kuchyně/Salmer fra kjøkkenet
Norsko / Švédsko, 2003, 92 min
Scénář: Bent Hamer, spolupráce: Jörgen Bergmark
Režie: Bent Hamer
Kamera: Philip Øgaard
Hudba: Hans Mathisen
Hrají: Bjørn Floberg, Leif Andrée, Reine Brynolfsson, Sverre Anker Ousdal, Joachim Calmeyer, Tomas Norström, Gard B. Eidsvold, Lennart Jähkel
Distribuce: CinemArt a. s.
Hodnocení:  90 %

Zdroj foto: www.csfd.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Písně jsou venku, mám místo na nové!

jonasova 200Adélka Jonášová je skvělá holka a složila písničku pro mého hyperaktivního psa Jonáše. Má novou desku a pěje ve třech s mámou Pavlínou Jíšovou a partnerem Reném Součkem, autorem frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bez kalhot: spojení tance a nahých mužů funguje i na plátně

Jaký je asi svět striptérů? Jak vypadá jejich vystoupení na jevišti si dokáže představit asi každý. Jaký je ale život mužů, kteří se bez ostychu, za nějaký ten úplatek, svlékají, to už je pro většinu z nás větší záhada. Do této doby jsme si s tím mohli tak na...


Literatura

Pollyanna neztrácí své kouzlo ani takřka po 100 letech

pollyannaOsiřelá Pollyanna se po smrti rodičů přistěhuje k bohaté, ale protivné tetě, která ji chce vychovávat pomocí přísných trestů a hladovění. Pollyanna se však od svého tatínka naučila “hře na štěstí", s jejíž pomocí na každé situaci v...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Zůstaly jen atomy věčnosti

atomy 200O krátkých filmech sotva nalezneme nějaké souhrnnější pojednání. Bývají zpravidla spojovány s dokumentární, případně animovanou tvorbou, ale nalezneme mezi nimi i snímky hrané. Když Lucie Česálková své knize Atomy věčnosti vtiskla podtitul Český k...